Hoitokenkä on välittömästi hoitoyksikössä annettava, tilapäiseen käyttöön tarkoitettu tehdasvalmisteinen kenkä, joka immobilisoi jalkavaurion (esimerkiksi murtuma, haava, leikkauskohta) ja keventää sitä. Hoitokengässä on aina oltava pohjallinen. Hoitokengän käyttö tulee opettaa potilaalle ja kengän käyttöä on myös syytä valvoa.

Haavanhoitokenkä ja postoperatiiviset jalkineet

Haavanhoitokenkiä käytetään osana jalkaterän alueen neuropaattisten ja iskeemisten haavojen kevennyshoitoa. Oikein toteutetulla kevennyshoidolla saadaan paras mahdollinen hoitotulos. Keventävä pohjallinen vähentää jalkapohjan kipua tai ihovaurioon kohdistuvaa painetta. Hoitokengän käyttö etuja ovat haavan paranemisen nopeutuminen, hoitoajan lyheneminen ja potilaan mahdollisuus liikkua omatoimisesti.

Postoperatiiviset jalkineet ovat osa kirurgisten operaatioiden jälkihoitoa. Esimerkiksi kantakenkiä käytetään jalkaterän alueen vammojen, kirurgisten toimenpiteiden ja varvasamputatioiden jälkeisessä hoidossa.

Negatiivinen kantapää

Kengissä, joiden valmistus perustuu negatiivisen kantapään teknologiaan (Negative Heel Technology®), varpaat ovat kantapäätä korkeammalla noin 4 astetta, jolloin kuormitus kantapäässä lisääntyy. Kengät parantavat pystyasentoa ja vähentävät nivelkipuja.

Koska jalkaterän etuosan kuormitus vähenee, kengät voivat soveltua päkiäkipujen ja jäykän isovarpaan hoitoon. Kenkiä ei suositella jalkaterän takaosan vaivojen yhteydessä, esimerkiksi plantaarifaskiopatia.