Kengät jalassa liikkuminen ei ole luonnollista. Kaikki kengät muuttavat alaraajojen ja jalkaterien kuormitusta ja lihasten toimintoja. Jalkaterän lihakset ja luiset rakenteet sopeutuvat kenkiin. Kun varpaita ja jalkateriä pidetään riittävän kauan epäluonnollisessa asennossa pienissä kengissä, niillä on taipumus jäädä väärään asentoon. Kun yksi varvas ei toimi oikein, kaikki jalkaterän toiminnot muuttuvat.

Kenkämuoti

Pieni jalkaterä on jostain syystä aina ollut naisen ylpeys ja iso kenkä miehen mitta. Pientä jalkaterää pidetään viehättävänä ja naisellisena. Pieni jalkaterä ja kaunis lasikenkä johtavat onnelliseen loppuun myös Tuhkimo -sadussa. Naiset pitävät kenkiä merkittävänä osana ulkoasua.

Tutkimusten mukaan nuorten naisten mielestä kengät ovat tärkeä osa heidän identiteettiään. Kolmannes käyttää mielellään korkeakorkoisia kenkiä. Yksi viidestä on käyttänyt epämukavia kenkiä, koska heiltä odotetaan niiden käyttöä. Pieni osa käyttää epämukavia kenkiä, koska ne ovat hyvännäköisiä. Yli puolet on sitä mieltä, että mukavuus menee ulkonäön edelle. Kolmannes tunnistaa selvän yhteyden jalkaterveyden ja kenkien välillä. Pieni osa vaihtaisi vähemmän viehättäviin kenkiin, jos niistä olisi apua jalkavaivoissa.

Kenkäsairaudet

Monien jalkakipujen ja -vaivojen keskeinen syy on vuosisatoja sitten ollut ja on edelleen epäsopivien kenkien käyttäminen (ks. taulukko Kenkien vaikutukset jalkaterveyteen). Kirjassa "The art of the foot care" vuodelta 1781 mainitaan, että pienet ja korkeakorkoiset kengät aiheuttavat varpaiden asentopoikkeamia ja känsiä, joita on vaikea hoitaa, jos ei käytetä jalkaterän mallisia kenkiä.

Iso osa kaiken ikäisistä käyttää epäsopivia kenkiä. Naisten jalkaterän, varpaiden ja päkiän kiputilat sekä asentopoikkeamat ovat pääsääntöisesti kenkäsairauksia (kuva ).

Kuva

Epäsopiva kenkä. Liian lyhyt kenkä, kapea kärki ja matala kärkikorkeus estävät varpaiden ojentumisen. Vähitellen kehittyy varpaiden asentopoikkeamia ja ihomuutoksia.