Sukat on valmistettu moniin eri käyttötarkoituksiin (taulukko Sukkia eri käyttötarkoituksiin) ja niiden ominaisuudet toimivat parhaiten tietyissä olosuhteissa (taulukko Sukkien ominaisuudet toimivat parhaiten niiden käyttöön suun). Sukkien käyttötarkoitusta mietitään kuitenkin harvoin. Urheilusukkia käytetään urheilun lisäksi työssä ja vapaa-aikana.

Erilaisia sukkia tarvitaan työhön, vapaa-aikaan, urheiluun ja juhliin. Urheilusukkien suunnittelussa on otettu huomioon eri urheilulajeille ominaiset piirteet.

Hoitavia sukkia on kehitetty myös tiettyjen sairauksien hoitoon. Eri vuodenaikoina tarvitaan erilaisia sukkia. Sukissa, jotka soveltuvat käytettäväksi tex-kalvokenkien kanssa, on Gore-Tex -hyväksymissinetti (taulukko Sukkien ominaisuudet toimivat parhaiten niiden käyttöön suun).

Jos varvasvälit ovat tiiviit ja taipuvaiset hautumaan, kannattaa kokeilla varvassukkia, joita on myös hopeaa sisältävinä. Varvassukat lisäävät varvasvälien tuulettumista ja estävät varpaita hankaamasta toisiaan vasten. Jos varpaissa on vaikea asentopoikkeama tai varvasosan pituus ei ole varpaisiin sopiva, varvassukka voi hiertää varvasvälit rikki (kuva ).

Kuva

Varvassukat. Varvassukat pitävät varpaat oikeassa asennossa, varvasvälit kuivina ja ehkäisevät varvasvälikänsien ja jalkasienen kehittymistä.

Ohuen alussukan (liner) monet hyödyt

Ohuet alussukat tunnetaan huonosti, vaikka ne ovat erittäin monikäyttöiset. Ihoa vasten puettuina ne tehostavat kosteuden siirtymistä seuraavaan kerrokseen, esimerkiksi vaellus- tai urheilusukkaan. Ne vähentävät hiertymien ja rakkojen syntyä, kun hikoilu sekä jalkaterän ja kengän välinen kitka vähenevät (ks. Hikoilevien jalkojen hoito, Rakko). Alussukka sopii hyvin myös arkisukaksi ilman päällyssukkaa. Kylmällä säällä kerrospukeutuminen pitää jalat lämpiminä. Kahden sukan käyttö päällekkäin vaatii lisätilaa kengissä.

Valinta ohuen, normaali- ja keskipaksuisen tai paksun sukan välillä riippuu käyttöolosuhteista ja kenkien ominaisuuksista. Lämpimässä jalka hikoilee enemmän, jolloin ohut sukka siirtää kosteuden nopeasti iholta. Jäykissä kengissä paksumpi sukka estää hankaumien ja rakkojen syntymisen.

Kompressiosukat ja säärystimet urheilussa

Urheilukäyttöön suunnitelluista kompressiosukista ja -säärystimistä saattaa olla hyötyä suorituksesta palautumiseen (taulukko Sukkien ominaisuudet toimivat parhaiten niiden käyttöön suun).

Laskimovaivoista kärsivien on hyvä hankkia kompressiosukat tai -säärystimet terveydenhuoltotuotteiden myymälöistä, missä asiantuntija ottaa mitat ja antaa ohjausta tuotteen käytöstä (ks. Lääkinnälliset hoitosukat).

Taulukko 1. Sukkia eri käyttötarkoituksiin.
Sukka Tuotemerkkejä® Ominaisuuksia
Alussukka (liner) Coolmax®-liner, Amicor®-liner Normaali- ja keskipaksuisten sukkien alussukiksi kylmällä säällä
Sopivat myös käyttösukiksi.
Varvassukat (kuva Varvassukat) Feelmax Varpaat pysyvät erillään: ihon hankaumien, hautumien, ihorikkojen riski vähenee.
Kalvokenkiin sopivat sukat GoreTex®, Bridgedale: Comfort Trekker, Trail, Summit
Vedenpitävä sukka DexShell Porelle® -kalvo: 100 % vedenpitävä, hengittävä
Paljasjalkajuoksusukka Bridgedale Na-Kd Paljasjalkakenkien kanssa
Keinokuitua, SlingShot-kantapää
Kompressiosukat ja säärystimet urheiluun Paljon eri tuotemerkkejä, esimerkiksi Resoxx Tukee pohjelihaksen toimintaa, vilkastaa laskimokiertoa.
Antibakteerinen, tehokas kosteuden kuljetus
Hoitavia aineita ja materiaaleja sisältävät sukat Varvassukat, SilverHealth ja Charcoal, Copper Sole Sukkakuituja käsitellään hoitavilla aineilla (hopea, puuhiili, kuparioksidi) käytön tehostamiseksi.
Vähentävät bakteerien, sienten ja virusten kasvua, hajuhaittoja sekä varvasvälihautumien syntyä.
Tukisukat paineluokka I Venosan, Jobst, Sigvaris Terveille jaloille
Ehkäisee ja vähentää alaraajojen turvotusta, väsymistä, suonikohjujen sekä laskimotukosten syntyä mm. työssä ja lentomatkoilla.
Nilkkapaine 15–21 mmHg
Lääkinnälliset hoitosukat Paineluokat II–IV (ks. Lääkinnälliset hoitosukat) Venosan, Jobst, Sigvaris Sairauksien hoitoon
Valitaan alaraajojen mittojen mukaan.
Käytetyin paineluokka on II
Nilkkapaine 23–32 mmHg
Taulukko 2. Sukkien ominaisuudet toimivat parhaiten niiden käyttöön suunnitelluissa olosuhteissa.
Arki- ja työsukat jokapäiväiseen käyttöön
Alussukat (linerit) kosteuden siirtoon ja hankauksen estoon
Ulkoilu-, liikunta-, urheilu- ja vaellussukat, vahvikkeilla tai ilman
Kompressiosukat ja säärystimet urheiluun
Juhlasukat
Lämpimät sukat talviolosuhteisiin ja talviurheiluun
Kalvokenkien (esim. Goretex®) kanssa yhteensopivat sukat
Hoitavat sukat: hopeaa, kuparia, puuhiiltä sisältävät sekä kevyet tukisukat ja hoitosukat
Liukuestesukat