Tukisukilla tai kevyillä tukisukilla (lentosukat) tarkoitetaan sukkia, jotka on tarkoitettu terveille ja standardinmallisille naisten ja miesten jaloille. Niitä käytetään vähentämään alaraajojen turvotusta ja väsymistä, sekä hoitamaan lieviä laskimovaivoja ja estämään tai hidastamaan niiden pahenemista.

Kevyiden tukisukkien käyttöä suositellaan yli kuuden tunnin lennoille tukokselle alttiille matkustajille. Pitkä paikalla istuminen esimerkiksi matkalla altistaa syvälle laskimotukokselle, vaikka riski on yleensä pieni.

Hoitosukkia (ks. Lääkinnälliset hoitosukat) käytetään muun muassa vaikeiden laskimo- ja imusuonivaurioiden sekä säärihaavojen hoidossa ja suonikohjuleikkauksen jälkeen.

Kevyiden tukisukkien ja hoitosukkien käyttö perustuu niiden aikaansaamaan paineeseen. Paineluokat (ks. taulukko Lääkinnälliset hoitosukat) ilmaisevat hoitopaineen elohopeamillimetreinä (mmHg) nilkan kohdalta, mistä paine vähenee asteittain ylöspäin.

Sukat on puettava oikein (ks. Tuki- ja hoitosukkien pukeminen ja pesu), muutoin niistä on enemmän haittaa kuin hyötyä.

Tukisukat

Yleinen suositus on, että laskimovaivojen ja syvän laskimotukoksen ehkäisyyn soveltuvat tukisukat, joissa on paineluokka I (15–21mmHg). Sukat täyttävät hyvin myös lentosukille asetettavat vaatimukset.

Sukkia myydään kengän kokonumeron perusteella. Kengän koon mukaan valituissa, standardimitoitetuissa tuki- ja lentosukissa ongelma on usein se, että ne eivät vastaa nilkan ja pohkeen anatomisia mittoja.

Oikean paineen takaamiseksi tulisi myös nilkan ja pohkeen mitat tarkistaa oikean koon määrittämiseksi. Jos sukan suurin paine kohdistuu nilkan sijasta pohkeeseen, sukkien hyöty minimoituu ja voi olla jopa haitallinen laskimovirtauksen kannalta. Jos sukka on liian pitkä, sukan suu on rullalla polvitaipeessa.

Lentosukat ja matkasukat

Lentosukkia käyttävillä laskimotukoksia esiintyy vähemmän kuin niitä käyttämättömillä. Oikein mitoitetut lentosukat myös ehkäisevät ja vähentävät alaraajojen turvotusta ja väsymistä.

Tavarataloissa, marketeissa ja verkkokaupoissa myytävien lento- ja matkasukkien kirjo tuotemerkkien suhteen on suuri. Usein myytävissä tuotteissa luvataan "100 % paine, joka vähenee polvea kohden", mutta maininta hoitopaineen suuruudesta puuttuu.

Nilkkaan kohdistuva paine niissä on keskimäärin 7 mmHg. Paineen pienuudesta johtuen sukkien laskimotukoksia ehkäisevään vaikutukseen esimerkiksi lentomatkan aikana on syytä suhtautua varauksella. Koska paine elohopeamillimetreinä on tuki- ja hoitosukan ratkaiseva ominaisuus, se tulee aina löytyä pakkauksesta (esimerkiksi puristuspaine nilkassa 20 mm Hg) Jos tuotteen hoitopainetta ei ilmoiteta, tuotetta ei pidä ostaa.