Hyvillä sukilla voidaan lisätä jalkaterien, varpaiden ja varpaankynsien terveyttä (ks. ohje Ohje 29.15. Sukkien valinta ja hoito). Nykyaikaiset sukkamateriaalit, keinokuitu ja sekoitteet, keräävät ja kuljettavat tehokkaasti hikoilun synnyttämää kosteutta ja pitävät jalkaterät kuivina (ks. Sukkamateriaalit ja kosteuden kuljetus). Ne pitävät jalkaterät lämpiminä kylmällä ja viileinä kuumalla. Keinokuituihin lisätyt hoitavat kuidut ehkäisevät ja hoitavat ihovaurioita ja estävät hien hajua.

Suomalainen kulutti vuonna 2007 seitsemän paria sukkia eli reilusti alle EU:n keskiarvon, mikä on 15 paria. Erilaisia sukkia tarvitaan päivittäin useisiin eri käyttötarkoituksiin, joten sukkia tulisi jokaisella olla huomattavasti enemmän. Koska läheskään kaikki eivät pese eivätkä vaihda sukkia päivittäin, lisääntyy erityisesti jalkainfektioiden riski huonon hygienian seurauksena (ks. Jalkainfektiot, niiden aiheuttajat ja ehkäisy).

Sukkien aiheuttamia haittoja

Sukissa voi olla monia huonoja ominaisuuksia jalkaterveyden kannalta (taulukko Sukkien jalkaterveyttä huonontavat ominaisuudet). Jatkuvasti käytettyinä pienet sukat aiheuttava kynsivaivoja, varpaiden asentopoikkeamia ja jalkainfektioita. Pienissä puuvillasukissa jalat hikoilevat, iho kostuu ja rakkojen sekä varvasvälihautumien riski kasvaa (ks. Sukkamateriaalit ja kosteuden kuljetus).

Väärin puetut sukat aiheuttavat vasaravarpaita ja kynsivaivoja (ks. Sukkien pukeminen ja pesu sekä ostaminen). Tuki- ja hoitosukkien resorin synteettinen kumi (neopreeni) ja atsovärit nailonsukissa voivat aiheuttaa ihoärsytystä ja kontakti-ihottumaa.

Oikea koko

Koska sukkia ei voi ostaessa sovittaa, oikean koon valinta on haasteellista. Monet käyttävät liian pieniä sukkia, mikä ilmenee erilaisina iho- ja kynsivaivoina ja varpaiden asentopoikkeamina. Jos kengän kokonumero on oikea, esimerkiksi 40, sukkien pitää olla yksi tai kaksi numeroa suuremmat eli kokoa 41–42.

Sukan kokoa valittaessa pitää huomioida myös sukkien kutistumisvara. Jalkahiki, päivittäinen pesu, pesuaineet sekä väärä pesulämpötila kutistavat sukkia. Jos sukat ovat hyvän kokoiset ja käytössä hyvin toimivat, tuotetietojen avulla on vaivatonta ostaa uusia sukkia.

Yhden koon sukkia ostettaessa, oikean koon valinta ei ole välttämättä helpompaa. Ostettaessa kannattaa huomioida, kuinka monta kokoa yhden koon sukka sisältää. Esimerkiksi yhden koon sukassa, joka kattaa koot 38–42, neljän numeron kokovaihtelu on iso. Mitä todennäköisemmin sukka ei mahdu isompiin jalkoihin puristamatta varpaita ja kynsiä.

Sukkia ostettaessa pitäisi sukan teräosan olla mitattavissa ja sitä pitäisi verrata oman jalkaterän pituuteen. Uudet sukat kannattaa mitata kotona heti ennen käyttöä ja ensimmäisen pesun jälkeen ja verrata sukan teräosan pituutta ja siinä tapahtuvaa muutosta jalkaterän pituuteen. Tämä helpottaa uusien sukkien ostoa ja antaa viitteitä siitä, miten sukka käyttäytyy käytössä ja pesussa. Taulukkoon Sukkien jalkaterveyttä edistävät ominaisuudet on koottu sukkien jalkaterveyttä edistävät ominaisuudet.

Taulukko 1. Sukkien jalkaterveyttä huonontavat ominaisuudet.
Liian pieni koko Ihomuutoksia; kovettuma, känsä, rakko, varvasvälihautuma
Kynsivaivoja; sisäänkasvu, kupera kasvusuunta
Varpaiden asentopoikkeamat: vaivaisenluu, vasaravarpaat, päälle kääntyneet varpaat
Hikoavat jalat; kostea iho lisää rakkojen riskiä, jalkojen palelua, suonenvetoa ja jalkainfektioriskiä
Liian suuri koko Menee poimuille, aiheuttaa ihoon hankaumia ja painaumia.
Putkisukka, ei muotoiltua kantapäätä Menee ryppyyn, aiheuttaa ihoon hankaumia ja painaumia.
Pitkällä aikavälillä voi syntyä ihorikkoja.
Kosteutta varastoiva materiaali: puuvilla, villa Jalat hikoavat, kostea iho lisää hiertymien, rakkojen, varvasvälihautumien sekä jalkainfektion riskiä.
Kynsiuurteen hautuminen lisää kynnen sisäänkasvua.
Huono iskunvaimennusominaisuus lisää päkiä- ja kantakipuja.
Ohut materiaali ja kärkisaumat Ohuessa sukassa ei ole iskuvaimennusominaisuutta.
Paksu kärkisauma: ihon ja luisten ulokkeiden painaumat, hankaumat
Kynsikivut
Kireä resori Raajan verenkierto heikkenee, turvotus lisääntyy.
Kontakti-ihottumariski
Atsovärit, nylon ja kumi resorissa Ihoärsytys ja kontakti-ihottuma
Väärä sukkatyyppi Eri käyttötarkoitusiin (esimerkiksi työ ja vapaa-aika) käytetään samaa sukkatyyppiä.
Sukkien väärä pukeminen Varpaiden asentopoikkeamat: vaivaisenluu, vasaravarpaat, päälle kääntyneet varpaat.
Ihorikot: varvasvälit painuvat yhteen, hautuvat ja menevät rikki.
Jalkainfektiot
Sukkia liian vähän eri käyttötarkoituksiin Arki-, työ-, vapaa-aika, liikunta ja urheilu sekä juhlat vaativat erilaisia sukkia.
Sukkien päivittäinen pesu ja vaihto lisäävät sukkien määrän tarvetta.
Taulukko 2. Sukkien jalkaterveyttä edistävät ominaisuudet.
Sopiva koko Varpailla riittävästi tilaa, sukan kärki ei ole kiinni varpaissa.
Ei kehity iho- eikä kynsivaivoja.
Kosteutta siirtävät materiaalit Pitävät jalat kuivina ja lämpiminä. Ei kehity ihomuutoksia.
Kuivuvat nopeasti.
Hoitavat sukkakuidut: hopea, kupari, kivihiili Edistävät ihon terveyttä, hoitavat ihovaurioita ja haavoja.
Hillitsevät hikoilua ja vähentävät hajuhaittaa.
Vahvikkeet: päkiä, varpaiden päät, kantapää Ehkäisee iho- ja kynsivaivoja.
Lisää iskunvaimennusta ja tasaa jalkapohjan painetta.
Ehkäisee ja vähentää varvas-, päkiä- ja kantakipuja.
Sukan resori, suu Leveä, kiristämätön; paine jakautuu laajalle ihoalueelle.
Ei turvotusta, ei verenkiertohäiriöitä, ei ihoärsytystä
Saumaton tai litteä sauma Ei iho- eikä kynsivaivoja
Oikean sukkatyypin valinta Eri käyttötarkoituksiin valmistettujen sukkien ominaisuudet toimivat parhaiten kyseisille sukille tarkoitetuissa olosuhteissa.
Sukat oikein puetut (taulukko Sukkien pukeminen ja pesu sekä ostaminen) Kun varpaille on tilaa ojentua, harottua ja koukistua, ne voivat osallistua kävelyyn ja tasapainon tukemiseen.
Varvasvälit tuulettuvat, ei synny hautumia eikä jalkainfektioita.
Riittävä määrä sukkia eri käyttötarkoituksiin Kun sukkia pestään ja vaihdetaan päivittäin, jalkahygienia pysyy hyvänä ja ehkäistään erityisesti jalka- ja kynsi-infektioita.
Ei muodostu hajuhaittoja.