Sukkien aiheuttamia iho- ja kynsivaivoja

Pikkulapsen jalkaterät kasvavat sykäyksittäin. On tärkeää tarkistaa lapsen sukkien ja potkuhousujen oikea koko säännöllisesti. Pienet sukat työntävät varpaat koukkuun ja painavat kynsiä väärään asentoon. Liian kapeat sukat pakottavat varpaat toistensa päälle tai alle. Pieni sukka voi aiheuttaa kynnen sisäänkasvua ja kynsivallitulehduksen (taulukko Iho- ja kynsimuutokset lapsilla ja nuorilla).

Potkuhousut ja potkupuvut ovat usein jalkaterveyden kannalta huono valinta, koska nopeasti pituutta kasvavalle jalkaterälle tilaa on niukasti. Vauvojen potkuhousujen jalkateräosan riittävän pituuden tarkistus on tärkeätä, koska pieni jalkatila kiristää ja painaa helposti joustavia ja ohuita kynsiä. Kynsien muoto muuttuu kuperaksi ja kynnet alkavat kasvaa väärään suuntaan, varpaan päästä alaspäin.

Kiristävä sukan resori voi aiheuttaa rengasmaisen, tulehtuneen ja punoittavan tai pigmentoituneen, joskus vetistävän ja hilseilevän ihottuman. Vaiva paranee muutamassa kuukaudessa, mutta jäljet iholla voivat näkyä pitkään, jopa 2–5 vuoden kuluttua, joskus vielä aikuisiällä. Joskus nämä iho-oireet voivat herättää epäilyn lapsen kaltoinkohtelusta (ks. Sukkien jalkaterveyttä heikentävät ja edistävät ominaisuudet, taulukko Sukkien jalkaterveyttä heikentävät ja edistävät ominaisuudet).

Jalkainfektioilta ehkäisevät sukat

Pienten lasten jaloille on tyypillistä runsas hikoilu. Murrosiässä etenkin pojilla hajuhikoilu yleistyy. Jalkojen hikoilu lisääntyy pienissä sukissa ja kengissä.

Sata prosenttiset puuvillasukat lisäävät hikoilua. Koska kosteus ei kulkeudu sukasta pois, sukkaan muodostuu otolliset olosuhteet bakteerien ja sienten kasvulle, mikä lisää pahan hajun sekä jalkainfektion riskiä (ks. Sukkamateriaalit ja kosteuden kuljetus). Jalkojen päivittäisen pesun lisäksi sukat on syytä pestä ja vaihtaa joka päivä, tarvittaessa useita kertoja päivän mittaan (ks. Sukkien jalkaterveyttä heikentävät ja edistävät ominaisuudet). Sukkien koon ja materiaalien ohella on kiinnitettävä huomiota myös lapsen ja nuoren kenkien oikeaan kokoon ja hengittäviin materiaaleihin (ks. Kengän istuvuuden vaikutus jalkaterveyteen, Kengän materiaalien ja rakenteiden vaikutukset jalkaterveyteen, Kengän pohjan vaikutus jalkaterveyteen, Kengän koron ja lestin vaikutus jalkaterveyteen, Kengän materiaalin ja painon vaikutus jalkaterveyteen).

Tekniset sukat

Lasten tekniset sukat pitävät jalat kuivina, viileinä tai lämpiminä kaikissa sääolosuhteissa. Sekoitemateriaalien (luonnon- ja keinokuidut) ja monikerrosrakenteen ansiosta sukat haihduttavat ja siirtävät kosteutta tehokkaasti (ks. taulukko Sukkamateriaalit ja kosteuden kuljetus). Tekniset sukat ovat kestävät ja joustavat ja pehmusteet tekevät liikkumisesta mukavaa. 

Raaka-aineet täyttävät Öko-Tex 100 -standardin, eikä niihin ole lisätty terveydelle haitallisia lisä- tai käsittelyaineita. Tuotteet sopivat myös herkkäihoisille. Lasten teknisiä sukkia valmistavat esimerkiksi Reima Oy ja Sukkamestarit Oy.

Liukuestesukat

Koska pikkulapsen jalkaterät ja alaraajat kehittyvät parhaiten ilman kenkiä (ks. Lapsen alaraajojen ja motoriikan kehityksen tukeminen), sisäkäyttöön kotona ja päiväkodissa suositellaan liukuestesukkia (jarrusukkia). Niitä käytettäessä jalkaterän lihakset aktivoituvat ja varpaat saavat koukistua tasapainoa tukemaan. Jalkahygienia paranee, kun sukat on helppo tuoda päiväkodista kotiin pestäviksi. Samalla voi varmistaa, että sukat ovat oikean kokoiset.

Pienet sukat on helppo vaihtaa suurempiin, kun leikki-ikäisen lapsen jalkaterän kasvu on nopeaa. Sisätossut tai kengät ovat usein liian pienet sillä niiden kokoa ei tule tarkistettua säännöllisesti, jos niitä säilytetään päiväkodissa.

Liukuestesukkia ei suositella käytettäväksi kengissä, koska sukat eivät liu'u normaalisti kengässä ja varpaat menevät helposti koukkuun.

Terveyshaitat

Lasten liukuestesukkien nyppylöiden pehmentämiseen käytetään edelleen myös kiellettyjä aineita. Ftalaatteja käytetään laajasti muovien pehmentämiseen.  Ne eivät ole erityisen myrkyllisiä, mutta voivat aiheuttaa haittaa lapsen kehitykselle, joten niiden joutumista lapsen suuhun on syytä välttää.

Ostettaessa pitää varmistaa, että liukuestesukkien nyppylät on valmistettu silikonista.

Öko-Tex-merkitty tuote ei sisällä syöpää tai allergiaa aiheuttavien väriaineita, terveydelle haitallisia raskasmetalli-, torjunta-aine- tai formaldehydijäämiä ja sen pH-taso on iholle ystävällinen.