Säännöllinen, viikoittain tapahtuva jalkojen tutkiminen jalkojen pesun tai rasvauksen yhteydessä on suositeltavaa kaikille. Diabeetikot ohjeistetaan tutkimaan jalat päivittäin.

Jalat kannattaa tutkia myös tilanteissa, kun niihin kohdistuu normaalia voimakkaampaa ja pitkäaikaista työ- tai harrastusperäistä kuormitusta. Tutkiminen on helppo ja tehokas tapa ylläpitää hyvää jalkaterveyttä ja tehostaa omahoitoa, jos muutoksia ilmenee. Jalkapohjien tutkiminen käy vaivattomasti jalkapeilin avulla (kuva ). Niitä myyvät jalkaterapeutit ja jalkojenhoitajat.

Kuva

Jalkojen tutkimuspeili tai pitkävartinen peili on tehokas apuväline jalkojen omatoimiseen tutkimiseen, jos jalkapohjaan on muuten vaikea nähdä. Kuva: Jukka Pääkkönen

Havainnoiden ja käsin tunnustellen saa tietoa tapahtuneista muutoksista, palautetta toteutuneen omahoidon riittävyydestä ja asiantuntijan tutkimusten ja hoidon tarpeesta. Ihon lämpötilaeroja tunnustellaan kämmenselällä ja turvotusta sormella painamalla (taulukko Viikoittainen jalkojen tarkastaminen).

Oman säännöllisen tarkastuksen lisäksi käymällä säännöllisesti jalkojen terveystarkastuksessa (taulukko Jalkavaivojen asiantuntijahoito omahoidon tukena) saa päivitetyt tiedot jalkaterveyden tilasta ja omahoidosta.

Tunnistettavia muutoksia

Ihon punoitus voi johtua sukan tai kengän aiheuttamasta hankauksesta, tulehduksesta tai ihorikosta. Varvasvälissä hilseilevä iho tai ihorikko voivat olla viite sieni-infektiosta (taulukko Viikoittainen jalkojen tarkastaminen).

Kipu ja tunnottomuus voivat olla merkkejä hermovaurioista. Kynsimuutosten taustalla voi olla esimerkiksi väärä lyhennysmalli, systeemisairaus, ihotauti, kynsisilsa. Jatkuva kynsien lakkaaminen kuivattaa ja kupertaa kynsiä ja peittää alkavat kynsimuutokset. Siksi on hyvä välillä olla lakkaamatta varpaankynsiä.

Jos ihon, kynsien tai jalkaterän rakenteiden kunnossa ilmenee jotain poikkeavaa tai ihorikko ei parane muutamassa päivässä, on syytä mennä jalkojenhoidon asiantuntijan vastaanotolle. Vaivan syyn varhainen selvittäminen mahdollistaa hoidon aloittamisen.

Taulukko 1. Viikoittainen jalkojen tarkastaminen.
Tarkastettavat alueet Havaittavat muutokset
Iho: jalkapohja, jalkaterän sivut, jalkapöytä, sääret Hankauma, ihorikko
Haava, halkeama
Rakko, kovettuma, känsä
Hilseily, värimuutokset
Tulehdus
  • Kuumotus, punoitus, turvotus ja kipu
Lämpötilaerot
Varvasvälit Hautuma (maseraatio: vaalea ja vettynyt iho), ihorikko
Känsä
Jalkasieni
Kynnet ja niiden ympäristö Paksuntuminen
Kynnen mallin ja kasvusuunnan muutos (sisäänkasvu)
Kynsivallin tulehdus
Kynsilevyn rakenteen muutos: lohkeilu, halkeilu, juovat, kuopat, värimuutokset, kipu
Varpaat Isovarpaan alkava kääntyminen vinoon tai pienten varpaiden koukkuasennot
Varpaiden liikkuvuus (ojentuminen, jäykistyminen)
Jalkapöytäluiden päiden (rystysten) häviäminen