Juoksukenkien valmistajat ilmoittavat kenkien kestävän keskimäärin 800–1200 kilometriä, sen jälkeen kenkien vaihtamista suositellaan. Useat tekijät, kuten esimerkiksi juoksijan paino, juoksualusta, yhdet käytössä olevat juoksukengät tai kenkien huolto vaikuttavat kenkien kulumiseen. Napakasti nauhoitettu kenkä (ks. Nauhoitustekniikat) istuu tukevasti jalkaan ja estää ylimääräisen kulumisen sekä sisä- että ulkopuolelta.

Päällepäin kengät saattavat vielä näyttää ihan kelvollisilta, mutta kengän kimmoisuuteen ja joustavuuteen vaikuttava välipohja kovettuu ajan saatossa. Vaikka kengät ovat uudet, mutta niitä ei ole käytetty noin pariin vuoteen, on syytä hankkia uudet juoksukengät, jos juoksua aikoo jatkaa.

Kenkien kastuessa on niiden hyvä antaa rauhassa kuivua huoneen lämmössä tai mahdollisuuksien mukaan ilmastoidussa tilassa. Liian korkea lämpötila saattaa heikentää välipohjan rakenteita. Lisäksi märän kengän kyky vaimentaa iskutusta saattaa vähentyä 40–50 % alkuperäisestä ominaisuudesta. Tämän vuoksi juoksukenkiä ei kannata pestä pesukoneessa, kostealla liinalla pyyhkiminen riittää.

Kalvopäällysteisiin kenkiin voi käyttää niihin tarkoitettua hoitoainetta lisäämään käyttöikää. Sisäpohjalliset kannattaa ottaa säännöllisesti ulos kengistä ja antaa niiden kuivua lenkin jälkeen. Lämpöpatterin päälle kenkiä tai sisäpohjallisia ei pidä laittaa kuivumaan.

Lenkin jälkeen hiekka ja kivet kannattaa poistaa sekä kengän sisältä että ulkopohjasta. Jos kärsit kynsi- tai jalkasienestä, desinfioi kengät säännöllisesti.

Kenkien kuluminen

Urheilukenkien kunto on syytä tarkistaa säännöllisesti, näin varmistetaan kenkien toimivuus sekä turvallisuus. Liikaa ja epätasaisesti kuluneet kengät lisäävät vammariskiä riippuen juoksijan alaraajojen kunnosta. Toisaalta urheilukenkien tiuhasta vaihtovälistä on myös tullut turha tapa.

Erityisesti juoksijan paino, juoksualusta sekä juoksutekniikka vaikuttavat kenkien kulumiseen. Kantajuoksijalla kuluminen näkyy usein kannan tai kengän taka-ulkoreunalla ja etu-keskiosa juoksijalla enemmän kengän etu-sisä- tai etu-ulkoreunalla riippuen jalkaterän laskeutumisesta alustalle.

Toiminnallisesti matalakaarisen jalkaterän tai ylipronaation merkit näkyvät kantapään ja päkiän sisäreunalla, erityisesti ensimmäisen varpaan alueella. Supinaatioon taipuvassa jalkaterässä kengät kuluvat ulkoreunalta. Toisaalta ulkopohjien materiaalit ovat usein erittäin kestäviä, joten niissä ei välttämättä näy kulumista esimerkiksi kevytrakenteisen juoksijan kohdalla.

Kun kenkä asetetaan pöydälle, voi nähdä koko kengän kallistuksen sisään tai ulospäin, mikä viittaa myös välipohjan kulumiseen. Kantakapissa voi olla murtumia ja välipohjassa liiallisia ryppyjä. Myös vuorin ja sisäpohjan kulumat voivat olla kenkien käytön lopettamisen syitä.