Tavallisin kynsipatjan muutoksien aiheuttaja on infektio, joista kynsisieni on yleisin. Punajäkälä ja psoriaasi voivat vaikuttaa kynsipatjaan. Psoriaasin kynsioireet kulkevat iho-oireiden mukana – usein hiukan myöhässä. Joskus tarvitaan hiontahoitoa joko esteettisyyssyistä tai edistämään muiden hoitojen vaikutusta.

Välttämättä ihottuma ei leviä kynsipatjaan, vaan tapahtuu eräänlainen kynsipatjan reaktio ihottumaan. Tällöin kynsiepiteeli muuttuu ihoepiteeliksi, dermikseksi. Kynsipatjan ja kynsilevyn väliin kasvaa granulaatiota, hyperkeratoosia ja jäkälöitymistä, ja sinne voi tulla verenvuotoja. Koska kynsipatja ei kasvata kynttä, päällä on kynsilevy, mutta sen muoto, asento ja kiinnittyminen muuttuvat.

Tapaturmat vaurioittavat kynnen kiinnittymistä kynsipatjaan ja voivat vaurioittaa sitä tilapäisesti tai pysyvästi.

Kynnen irtoaminen

Kynnen irtomisen syitä ovat trauma: varpaan päälle pudonnut painava esine, varpaiden jatkuva osuminen kengän kärkeen sopimattomien kenkien vuoksi, varpaan kääntyminen toisen päälle (overlapping toe).

Ihotaudeista kynsisieni, punajäkälä ja psoriaasi saattavat olla irtoamisen syynä. Heikko ääreisverenkierto, kilpirauhasen liikatoiminta (hypertyreoosi) ja raudanpuuteanemia sekä jotkut lääkkeet (tetrasykliini, klooripromatsiini tai retinoidit) voivat aiheuttaa irtoamisen. Joskus syy jää tuntemattomaksi. Kynnen irtoamisen jälkeen kynsipatjan omahoito on tarpeen (ks. ohje Ohje 15.40. Kynsipatjan omahoito).