Ravinnon happamuus voi aiheuttaa hammaseroosiota (ks. Hampaiston kuluminen (attritio ja abraasio) ja kiilteen liukeneminen (eroosio), kuva Hampaan eroosio). Eroosiolla tarkoitetaan hampaan pinnan kemiallista liukenemista happojen vaikutuksesta ilman bakteeritoimintaa. Eroosiota voi aiheuttaa mikä tahansa hapan aines päästessään kosketuksiin hammaskiilteen tai hammasluun kanssa. Eroosion kehittymiseen vaikuttavat myös syljen määrä ja ominaisuudet. Kuivassa suussa hapan tuote jää pitkäksi ajaksi hampaiden pinnoille altistaen hampaat herkemmin vaurioille. Hammaseroosio näyttää yleistyvän väestössä ja huomion pitäisikin keskittyä sen ehkäisyyn.

Hapan ruokavalio ja suun terveys

Eroosiota voivat aiheuttaa ne ravintoaineet, joiden pH on alle 5,5. Jos happamassa ravintoaineessa on mukana kalsiumia, kuten piimässä tai jogurtissa, ei eroosiota tapahdu.

Pahimpia eroosiota aiheuttavia tuotteita ovat sitruunahappoa sisältävät ravintoaineet, kuten kaikki sitrushedelmät ja niistä valmistetut juomat. Hiukan sitruunahappoa heikompia liuottajia ovat etikkahappo, omenahappo ja viinihappo. Viinihappoa on viinirypäleissä ja omenahappoa omenissa. Kolajuomien sisältämä fosforihappo aiheuttaa myös hammaseroosiota.

Kahvin parkkihappo ei aiheuta eroosiota eikä myöskään kivennäisvesien hiilihappo. Ns. maustetuista vesistä suun terveydelle turvallisia ovat ne, joissa hiilihapon lisäksi on aromeja mausteena. Haitallisia ovat ne makuvedet, joissa on esimerkiksi sitruuna- tai omenahappoa ja fruktoosia tai muuta makeuttajaa (taulukko Juomat ja suun terveys).

Hedelmät ovat pureskeltuina vähemmän erosiivisia kuin mehuiksi puristettuina, sillä hedelmän pureskelu lisää syljeneritystä ja laimentaa happoja. Kokonaisen porkkanan pH on noin 6, mutta mehuksi puristettuna pH laskee lähes neljään. Omenaviinietikan ja muiden etikkaa sisältävien tuotteiden kohtuullinen käyttö ei liene haitallista niillä aterioilla, joilla nautitaan myös maitotuotteita. Kasvisruuan kanssa vaara on suurempi (ks. Kasvisruokavalio ja suun terveys).

Eroosiota voivat aiheuttaa myös lääkkeet, kuten poretabletit ja happamat kurkkutabletit.

On muistettava, että hammaseroosio voi aiheutua myös ns. sisäisistä syistä, joita ovat oksentaminen ja vatsan happo-oireet. Happo-oireet voivat johtua monesta syystä (ks. Refluksitauti ja Syömishäiriöt ja suun terveys).

Kuivassa suussa hapan ruoka tai juoma viipyy pitempään hampaiden pinnalla kuin kosteassa, runsaasti sylkeä sisältävässä suussa. Tämän vuoksi eroosiovaara on suuri laihduttajilla, urheilijoilla ja sairauden tai lääkityksen vuoksi kuivasuisilla.

Eroosiovaurioiden ehkäisy

Eroosiovaurioiden ehkäisemiseksi on tärkeää välttää tiettyjä ruokia ja aineita sekä ruokailutapoja ja toisaalta osata toimia oikealla tavalla, jos tietää käyttävänsä eroosiota aiheuttavia ruoka-aineita (taulukko Ohjeita eroosiovaurioiden välttämiseksi). Tärkeitä ovat myös ne tavat, joilla voidaan vahvistaa hampaita kestämään ravinnon happamuutta.

Taulukko 1. Ohjeita eroosiovaurioiden välttämiseksi.
Vältä näitä Älä napostele.
Vältä happamia ruokia ja juomia.
Vältä kovien ruokien pureskelua happaman juoman kanssa.
Älä lisää sokeria hedelmiin tai marjoihin, sillä ilman sokeria happamuus häviää nopeammin.
Älä harjaa hampaita sen jälkeen, kun olet syönyt tai juonut jotakin hapanta. Älä myöskään nauti happamia tuotteita heti harjauksen jälkeen.
Vältä hankaavia hammastahnoja ja kovaa hammasharjaa.
Käytettäessä muistettava Jos syöt tai juot happamia tuotteita, tee se ruokailun yhteydessä ja maitotuotteiden kanssa. Nauti juomat kerralla lyhyen ajan kuluessa. Nauti happamat juomat viilennettyinä. Voit käyttää pilliä juomiseen, jolloin hapan juoma ei pääse kosketuksiin hampaiden kanssa, mikä vähentää eroosioriskiä
Käytä hedelmät ja vihannekset kokonaisina pureskellen, ei mehuina.
Syö sitrushedelmiä maltillisesti, enintään kaksi päivässä. Älä imeskele niitä viipale kerrallaan.
Tärkeitä asioita Ota maitoa tai pähkinöitä tai pureskele pala juustoa aterian päätteeksi. Se tasapainottaa happamien tuotteiden haittavaikutusta.
Juo vettä riittävästi, älä anna suun tuntua kuivalta.
Pese hampaat heti herättyä ja käytä fluorihammastahnaa säännöllisesti ja tarvittaessa ohjeiden mukaan muita fluorivalmisteita. Syö aamiainen hampaiden pesun jälkeen.
Happamien ruokien ja juomien jälkeen käytä purukumin sijasta ksylitolipastilleja tai -imeskelytabletteja.
Käy säännöllisesti hammaslääkärin tai suuhygienistin vastaanotolla ja kerro happamien tuotteiden käyttötavoistasi.