Proteesien sopivuus ja kunto on hyvä tarkastaa ajoittain hammaslääkärillä tai erikoishammasteknikolla. Vanha ja huokoinen akryyliproteesi altistaa sienikasvustolle (kuva Likainen alaproteesi). Proteesin uusiminen ja korjaaminen pohjaamalla on tarpeen, jos sen pinta on huokoinen ja suussa on sienitulehdus (ks. Suun sienitulehdukset). Proteesin tulee olla suuhun sopiva, sillä liian löysä proteesi heikentää sen pysyvyyttä ja purentakykyä ja voi aiheuttaa limakalvo-ongelmia. Rikkoutunut proteesi on korjautettava heti, etteivät terävät reunat aiheuta hankaumia ja haavoja suuhun.

Proteesien irrottaminen ja puhdistaminen

Proteesit otetaan suusta varoen etteivät ne putoa. Osaproteesit irrotetaan tukihampaista sormilla ottaen tukea proteesin pinteistä (kuvat ja ).

Hammasproteesit puhdistetaan pehmeällä proteesiharjalla (kuva ) ja proteesin puhdistukseen tarkoitetulla aineella haaleassa vedessä. Harjan tulee olla pehmeä, koska kova proteesiharja naarmuttaa proteesin akryylipinnan karheaksi. Karheaan pintaan tarttuvat ruuan väriaineet ja proteesin pinta tummuu.

Kuva

Proteesiharja. Hyvä kädensija varmistaa liukumattoman otteen harjasta. Kuva: Jukka Pääkkönen.

Osaproteesien metallisten kiinnityspinteiden puhdistus. Kuva: Helena Heikka, Veikko Kähkönen.

Suun limakalvoja vasten tulevat proteesin pinnat puhdistetaan huolellisesti (kuva ). Osaproteesin metalliset kiinnityspinteet tulee puhdistaa varoen pinteiden vääntymistä (kuva ja ). Proteesi kannattaa harjata vedellä täytetyn astian yläpuolella, jotta se ei mene rikki, jos se putoaa kädestä.

Kuva

Hammasproteesien puhdistus. Proteesien limakalvoja vasten tulevien osien puhdistus. Kuvat: Helena Heikka, Veikko Kähkönen.

Kuva

Osaproteesin irrotus (otetaan suusta pois yön ajaksi ja puhdistusta varten). A) Sormilla otetaan tukevasti kiinni pinteistä. B) Proteesi vedetään suoraan alas pitämällä sormilla kiinni pinteistä (vastaavasti alaosaproteesi nostetaan ylös). C) Proteesi pois suusta. Kuvat: Ari Laine.

Puhdistusaineet

Proteesin puhdistusaineena voidaan käyttää käsin pesuun tarkoitettua astianpesuainetta (ei konetiskiainetta) tai nestemäistä saippuaa. Omien hampaiden puhdistukseen tarkoitetut hammastahnat ovat liian karkeita proteesin puhdistukseen. Tahnan hankaava vaikutus yhdessä harjan mekaanisen vaikutuksen kanssa vaurioittaa proteesin pintaa, jolloin sen pintaan tarttuvat bakteerit ja ruuan väriaineet helpommin. Astianpesuaineen sisältämä natriumlauryylisulfaatti voi aiheuttaa herkille limakalvoille ärsytystä ja punoitusta. Proteesi huuhdellaan huolellisesti puhdistamisen yhteydessä, ettei pesuainetta jää proteesin pinnalle.

Puhdistusaineena voidaan käyttää myös proteeseille tarkoitettuja puhdistustabletteja ja -liuoksia. Ennen kuin proteesi puhdistetaan poretabletilla, se tulee puhdistaa huolellisesti hammasharjalla. Puhdistustabletit poistavat plakkia ja värjäytymiä eivätkä sisällä hankaavia ainesosia, joten mekaaninen harjaus on tarpeen hyvän puhdistustuloksen aikaansaamiseksi. Tabletit liuotetaan veteen, minkä jälkeen proteesit upotetaan liuokseen 5–15 minuutiksi. Puhdistustabletin vaikutusaika tarkistetaan tuoteselosteesta. Proteesit on huuhdeltava huolellisesti ennen kuin ne laitetaan suuhun, jotta värjäytymien poistoon tarkoitetut aineet eivät ärsyttäisi limakalvoja.

Proteesit huuhdellaan myös ruokailun jälkeen, ettei niiden alle jäisi ruuantähteitä, jotka hankaavat limakalvoa.

Proteesin säilytys ja käyttötauot

Proteesit otetaan pois suusta yön ajaksi (kuvat ja ) ja ne puhdistetaan huolellisesti (kuvat , , Nepparikiinnitteisen proteesin kiinnityskohtien puhdistaminen) ennen kuin ne laitetaan säilytysrasiaan. Proteesien säilyttämistä kuivana pienessä rasiassa suositellaan. Puhtaat proteesit voidaan säilyttää myös kosteassa, sillä proteesi voi kuivassa muuttaa hieman muotoaan ja sen pinta voi tulla huokoiseksi. Tärkeintä on, että proteesi on puhdistettu huolella sekä mekaanisesti että puhdistusaineella.

Kun proteesit otetaan yöksi pois suusta, saadaan suun limakalvoille lepotauko. Proteesit voidaan ottaa pois suusta muutamaksi tunniksi myös päivällä, jotta sylki pääsee huuhtelemaan ja voitelemaan proteesin alla olevaa limakalvoa. Jos limakalvot ovat terveet ja proteesi hyväkuntoinen ja sopiva, henkilö voi pitää hyvin puhdistetun proteesin suussaan myös yöllä. Geriatrisen potilaan proteesit suositellaan otettavaksi pois suusta yöksi, sillä proteesien pitäminen yöllä lisää keuhkokuumeen riskiä.

Jos suulaessa on lievää punoitusta, voidaan proteesihygieniaa tehostaa siten, että laitetaan proteesit suolaveteen yön ajaksi. Suolavesi valmistetaan siten, että liuotetaan 1 ruokalusikallinen suolaa juomalasilliseen vettä. Liuos valmistetaan päiväksi kerrallaan. Proteesihygieniaa voidaan tehostaa tällä tavoin kahden viikon ajan. Tällä pyritään limakalvon punoituksen parantamiseen.

Proteesihygieniaa voidaan tehostaa myös puhdistustableteilla, joiden vaikuttava aine on hapan kaliumpersulfaatti. Persulfaatti reagoi kloridi-ionien kanssa muodostaen aktiivista klooria tai kloorihappea. Tuote eliminoi bakteerit, mikrobit ja sienet. Tuotetta suositellaan käytettäväksi päivittäin kahden viikon ajan. Käyttöohjeet löytyvät tuoteselosteesta.

Mikäli suulaessa on punoitusta, on tärkeää, että hammaslääkäri tarkistaa aina suun ja proteesin kunnon. Punoituksen syyn selvittämiseksi voidaan ottaa sieninäyte, jonka tuloksen mukaan hoitosuunnitelma tehdään.

Yksilölliset ohjeet proteesin huoltamiseen, säilytykseen ja käyttötaukoihin saa suun terveydenhuollon ammattilaisilta.

Kuva

Kiskokiinnitteisen proteesin irrotus. Kyseessä on irtoproteesi, joka tulee irrottaa suusta yön ajaksi. Proteesin molemmista reunoista otetaan kiinni sormilla, ja proteesi nostetaan pois suusta. Proteesi painetaan sormien avulla takaisin paikoilleen. Proteesi ja implanttijatkeet puhdistetaan huolellisesti päivittäin (kuvat Osaproteesien metallisten kiinnityspinteiden puhdistus , Hammasproteesien puhdistus , Nepparikiinnitteisen proteesin kiinnityskohtien puhdistaminen , Siltaneula ja hammaslanka , Hammaslangan kuljettaminen siltaneulan avulla , Suussa olevien implanttien puhdistaminen , ). A) Implanttikantoinen alaleuan kisko. B) Alaleuan proteesin pohja, jossa kiskoon sopivat "ratsastaja"-osat. C) Proteesin irrotus pois suusta sormien avulla. D) Proteesi on pois suusta. Kuvat: Ari Laine.