Noin 90 %:lla aikuisista on jossain vaiheessa elämää ollut yskänrokko. Yleisimmin tauti puhkeaa ensimmäisen kerran 3–5 vuoden iässä.

Aiheuttajat ja tunnistaminen

Yskänrokko on herpes simplex -viruksen aiheuttama tarttuva tauti. Huuliherpes tarttuu pisara- tai kosketustartuntana.

Virus aiheuttaa kirveleviä rakkuloita huuliin ja suuhun (kuva ). Ensimmäinen huuliherpes lapsella voi aiheuttaa erittäin kivuliaita oireita koko suuontelon alueelle. Tauti voi uusiutua, sillä kun virus on kerran päässyt elimistöön, se jää sinne pysyvästi. Suurimman osan aikaa virus on oireeton, mutta se voi aktivoitua esimerkiksi flunssan, auringonpaisteen tai stressin vuoksi.

Yskänrokko alkaa tavallisesti punoituksella, kutinalla ja pistelyllä siinä kohtaa, mihin rakkula on kehittymässä. Parin päivän sisällä huuleen puhkeaa rakkuloita, jotka ovat aluksi kirkkaita ja myöhemmin kellertäviä (kuva ). Rakkulat kehittyvät muutamassa päivässä vetistäviksi ruviksi, ja viikon parin kuluessa ruvet irtoavat. Rakkuloita esiintyy huulissa ja suun limakalvoilla.

Kuva

Huuliherpes eli yskänrokko rakkulavaiheessa. Tavallisempaa on, että yskänrokkoja on vain pari, mutta joskus huuliherpes voi levitä laajemmalle alueelle. Kuva: Raimo Suhonen.

Omahoito

Herpes paranee ilman hoitoa viimeistään kuukauden kuluessa. Apteekista voi hankkia reseptittä asikloviiriä sisältäviä tuotteita, jotka voivat nopeuttaa paranemista. Voidetta laitetaan viidesti vuorokaudessa heti herpeksen ensi oireiden ilmestyttyä, ja hoitoa jatketaan noin viisi vuorokautta.

Rupivaiheessa herpestä ei välttämättä tarvitse hoitaa muuta kuin pesemällä vedellä ja saippualla. Mikrobilääkettä (antibioottia) sisältävä voide tai antiseptinen hydrokortisonivoide estävät bakteeritulehduksen.

Huuliherpeksen aikana on huolehdittava suuhygieniasta ja vältettävä alueen turhaa koskettelua. Mikäli huulessa on herpes samaan aikaan kun suun terveydenhuoltoon on varattu käyntiaika, on hoitokäynti syytä siirtää ajankohtaan, jolloin herpes on parantunut.

Asiantuntijahoito

Rajuoireinen tai yli 10 kertaa vuodessa uusiutuva herpes ovat syitä lähteä lääkäriin. Tulehduksen rauhoittaa nopeasti asikloviiri ja valasikloviiri suun kautta tabletteina otettuna tai tarvittaessa suoneen annettuna.

Aiheeseen liittyvä ohje, ks. Huuliherpes eli yskänrokko Huuliherpes eli yskänrokko.