Mikäli hampaiden harjauksessa käytetään liikaa voimaa, väärää harjaustekniikkaa tai liian kovaa hammasharjaa, voi ikeniin ja hampaiden pinnoille syntyä vaurioita. Harjausvaurio voi ilmetä haavana ikenessä tai limakalvoilla. Pitkään jatkuessa liian kova harjaus aiheuttaa ikenen vetäytymisen ja hampaan kaula-alueen paljastumisen (kuva ). Paljastunut hampaan kaula-alue on herkkä lämpötilan vaihteluille ja aiheuttaa hampaiden vihlomista. On tärkeä erottaa harjausvaurio ientulehduksesta (kuva Parodontiitti eli hampaan kiinnityskudossairaus), joka aiheuttaa ikenen punoitusta ja verenvuotoa.

Harjausvaurio on tyypillisesti poskenpuoleisilla pinnoilla kulmahammasalueella. Pitkään jatkuneet väärät harjaustottumukset voivat aiheuttaa ikenen alta paljastuvan juuripinnan hankautumisen kuopalle.

Kivulias vaurio saadaan rauhoittumaan, kun hampaiden harjaus keskeytetään vaurioalueelta, kunnes ien on parantunut. Suuta voidaan huuhdella lyhytaikaisesti apteekista saatavalla 0,2-prosenttisella klooriheksidiiniliuoksella, kunnes vauriokohta on rauhoittunut.

Suun terveydenhuollon henkilöstö auttaa suunhoitovälineiden valinnassa ja ohjaa oikeaan harjaustekniikkaan, jolloin harjausvaurioilta vältytään.

Kuva

Harjausvaurio. Lieviä ienvetäytymiä yläleuan kulma- ja etuhampaissa liiallisen harjauksen seurauksena. Muuten ien on terve. Kuva: Veli-Jukka Uitto.