Hoitamatonta kuulonvajausta potevat iäkkäät ovat muita alttiimpia kaatuilulle, mutta tuo riski voi pienentyä, jos heidän kuulovikaansa hoidetaan.
Aiemmat tutkimukset ovat päätyneet ristiriitaisiin tuloksiin, mutta nyt julkaistu yhdysvaltalaistutkimus on ensimmäinen, missä kuulonvajauksen hoitamisen ja kaatumisten yhteyttä on selvitetty satunnaistetussa ja suhteellisen mittavassa tutkimuksessa.
Tutkimukseen osallistui 1 700 hoitamatonta kuulonvajausta potevaa 70–84-vuotiasta, jotka osana tutkimusta satunnaistettiin joko saamaan kuulolaitteet ja opastusta tai verrokkiryhmään, joka sai vain terveysvalistusta.
Kuulolaitteen ja opastusta saaneet kaatuivat seurannan aikana lähes kolmanneksen harvemmin kuin verrokit, tulokset osoittivat. Osallistujia seurattiin kolmen vuoden ajan ja kaatumisista kyseltiin vuosittain.
Kuulon heikentyminen voi altistaa kaatumisille monellakin tapaa, mutta mekanismia ei tunneta hyvin. Tutkijat arvelevat kuulolaitteiden auttavan potilaita havainnoimaan ympäristöään ja siten välttymään kaatumisia aiheuttavilta tilanteilta. Kuulon kohentuminen voi myös vähentää iäkkäiden kognitiivista kuormitusta ja vapauttaa resursseja muuhun toimintaan, mikä saattaa parantaa muun muassa tasapainoa ja liikkumista.
Kuulolaitteen käyttäminen on yhdistetty myös pienempään muistisairauksien riskiin aiemmissa tutkimuksissa.
Tutkimus julkaistiin Lancet Public Health -lehdessä.
Uutispalvelu Duodecim
(Lancet Public Health 2025;10:e492–502)