Kuva

Eturauhanen. Miehen lantion poikkileikkaus, jossa näkyy virtsaputken tyvessä oleva eturauhanen ja sen ympäristössä olevia elimiä.

Eturauhastulehduksen oireet ja esiintyvyys

Eturauhastulehduksen oireet vaihtelevat aiheuttajasta ja syntymekanismista riippuen. Useimmiten oireet tuntuvat alavatsan tai lantionpohjan jomotuksena, joka voi säteillä kiveksiin. Lisäksi virtsatessa tuntuu kirvelyä.

Äkillinen bakteerin aiheuttama eturauhastulehdus on yleensä seurausta virtsaputken kautta eturauhaseen nousseen bakteerin aikaansaamasta tulehduksesta. Bakteeri voi olla tavallinen iholla oleva bakteeri (kolibakteeri tai stafylokokki) tai esimerkiksi suojaamattomasta sukupuoliyhdynnästä saatu klamydia tai tippuri. Myös koepalan otto voi viedä tulehdusbakteerin rauhaseen. Bakteeritulehduksen oireet kehittyvät nopeasti, ja joskus on rajujakin alavatsakipuja, joihin voi liittyä pahoinvointia, virtsaamistarpeen lisääntymistä, virtsapakkoa ja joskus myös nivelkipuja. Tulehdukselle altistavat mm. eturauhasen liikakasvu ja virtsaputken avautumishäiriö.

Krooninen bakteerin aiheuttama eturauhastulehdus tuottaa lievempiä mutta monimuotoisia alavatsan kipuja sekä virtsaamiseen ja siemensyöksyyn liittyviä oireita. Siemennesteessä voi myös esiintyä verta.

Muu kuin bakteeriperäinen, esimerkiksi kylmettymisen jälkeinen eturauhastulehdus on tulehduksista yleisin ja esiintyy pitkäaikaisina ja epäselvinä oireina. Potilaalla on vaihtelevasti viikkojakin kestävää alavatsan ja sukuelinten seudun pakotusta, virtsaamishäiriöitä, seksuaalista haluttomuutta ja erektio-ongelmia. Lisäksi voi olla paineen tunnetta peräaukon seudussa ja kipuja istuessa. Potilailla voi olla myös tunne-elämän ongelmia. Eri tulehdustyypeistä pitkäaikaiset tulehdukset ovat yleisimpiä, ja niitä esiintyy noin 15 %:lla miehistä.

Eturauhastulehduksen itsehoito

Äkillistä eturauhastulehdusta ei ole syytä hoidella kotikonstein, vaan on mentävä lääkäriin. Pitkäaikaisen vaivan hoidoksi voi käyttää käsikaupassakin myytäviä tulehduskipulääkkeitä, joskin niiden teho on vähäinen. Lämmin pukeutuminen on tärkeää. Samoin liikunnasta ja lantion seudun lämmittämisestä esimerkiksi istumakylvyin voi olla hyötyä.

Milloin hoitoon

Nopeasti kehittyneiden oireiden vuoksi on syytä hakeutua hoitoon lähipäivinä tai saman vuorokauden sisällä, mikäli on kuumetta tai hankalia oireita. Pitkäaikaistenkin oireiden vuoksi tutkimuksiin ja hoitoon on syytä hakeutua, milloin kotikonstit eivät riitä hallitsemaan oireita, jotka haittaavat elämää.

Tutkimuksissa pyritään selvittämään eturauhastulehduksen tyyppi, ja hoito määräytyy sen mukaan. Usein eturauhasen tutkiminen sekä virtsa- ja tulehduskokeet selvittävät asian. Äkillinen bakteeriperäinen eturauhastulehdus hoidetaan 2–3 viikon antibioottikuurilla. Kroonisessa bakteerin aiheuttamassa tulehduksessa antibioottikuuri voi olla selvästi pidempi. Muun kuin bakteeriperäisen eturauhastulehduksen hoito voi olla pitkäaikaista. Hoitona käytetään mm. tulehduskipulääkkeitä, kipukynnystä nostavia lääkkeitä, lämpimiä istumakylpyjä ja eturauhasta pienentäviä lääkkeitä. Myös akupunktuurista voi olla apua pitkäaikaisten eturauhasperäisten alavatsaoireiden hoidossa.

Eturauhastulehduksen ehkäisy

Koska yleisimmän muodon eli muun kuin bakteeriperäisen eturauhastulehduksen aiheuttajat tai syntymekanismi eivät ole tarkalleen tiedossa, ei ennaltaehkäisyksi ole annettavissa yksiselitteisiä ohjeita. Ilmeisesti kuitenkin sukuelinten ja peräsuolen seudun suojaaminen kylmältä on hyödyksi. Aerobinen liikunta voi auttaa pitkäaikaisen eturauhaskipuoireen ehkäisyssä ja hoidossa. Sukupuoliteitse tarttuvan klamydian tai nykyisin harvinaisemman tippurin aiheuttamaa eturauhastulehdusta voi ehkäistä kondomin käytöllä.

Kirjallisuutta

  1. Tammela T. Akuutti bakteeriperäinen eturauhastulehdus. Lääkärin tietokannat / Lääkärin käsikirja [online; vaatii käyttäjätunnuksen]. Kustannus Oy Duodecim. Päivitetty 3.6.2019.
  2. Tammela T. Krooninen eturauhastulehdus. Lääkärin tietokannat / Lääkärin käsikirja [online; vaatii käyttäjätunnuksen]. Kustannus Oy Duodecim. Päivitetty 3.6.2019.
  3. Turek PJ. Prostatitis. eMedicine (vaatii käyttäjätunnuksen). Päivitetty 1.11.2019.
  4. Chronic prostatitis/Chronic pelvic pain syndrome. DynaMed Plus (Internet). Ipswich (MA): EBSCO Information Services. 1995– . Record No. 115325 (päivitetty 31.1.2022, luettu 17.2.2022).