Silsa, rihmasienen aiheuttama ihottuma, on melko tavallinen tauti nivustaipeissa ja pakaravaossa miehillä. Naisilla sitä esiintyy harvoin ja lapsilla ei juuri koskaan. Nivussilsapotilailla on tavallisesti sieni-infektio myös jaloissa, useimmiten varvasväleissä.

Oireet

Nivustaipeen silsa alkaa tavallisesti toispuolisena mutta leviää viikkojen kuluessa myös toiselle puolelle, usein myös pakaravakoon. Ihottuma on tarkkarajainen, ja sen reuna on usein vähän koholla (ks. kuvat ja ). Siinä voi olla sisäkkäisiä renkaita ja sienen aiheuttamaa karvatuppitulehdusta. Nivussilsa kutiaa kohtalaisesti.

Kuva

Nivussilsa (nivustaipeen sieni-ihottuma). Nivussilsassa (nivusen sienitulehduksessa, ks. Nivussilsa (nivustaipeen sieni-ihottuma)) voi olla useita samankeskisiä renkaita, jollainen on syntymässä alueen reunassa. Ihon silsa paranee aina ja kaikilta tehokkaalla silsalääkkeellä.

Kuva

Nivussilsa (sienitulehdus) miehen nivusalueella. Miehen reilu nivussilsa (sienitulehdus, ks. Nivussilsa (nivustaipeen sieni-ihottuma)). Ihottuman reuna on lähes aina punaisempi kuin keskusta. Tällaisen nivussilsan yhteydessä lähes aina löytyy silsaa myös jalkateristä.

Taudin toteaminen

Tyypillisessä tapauksessa diagnoosin tekoon riittää lääkärin tutkimus. Hautuma, taivepsoriaasi ja tali-ihottuma muistuttavat nivustaipeen silsaa. Myös pahanlaatuinen Pagetin tauti voi muistuttaa nivustaipeen tai ulkosynnytinten silsaa. Epäselvissä tapauksissa otetaan ihosta raaputusnäyte sieniviljelyä varten. Ennen näytteen ottoa ei saa käyttää paikallista sienilääkettä ainakaan kahteen viikkoon. Pagetin tauti diagnosoidaan ihokoepalasta.

Itsehoito

Nivustaipeen silsa paranee lähes aina 1–2 viikon pituisella hoitokuurilla paikallisella terbinafiini-valmisteella tai 3–4 viikossa ns. atsoleita (klotrimatsoli, mikonatsoli, ketokonatsoli, ekonatsoli, tiokonatsoli) sisältävällä lääkevoiteella tai -puuterilla. Samaan aikaan on hoidettava myös mahdollinen jalkasilsa. Kortisonivoide ei paranna nivussilsaa, mutta se voi muuttaa silsan ulkonäköä niin, että sitä on vaikea tunnistaa.

Milloin lääkäriin?

Lääkäriin on syytä hakeutua, jos diagnoosi on epävarma tai hoito on epäonnistunut. Joskus tarvitaan sisäinen sienilääkekuuri, joka valmisteesta riippuen kestää 2–4 viikkoa.

Kirjallisuutta

  1. Heikkilä H. Ihon ja kynsien sieni-infektiot. Lääkärin tietokannat / Lääkärin käsikirja [online; vaatii käyttäjätunnuksen]. Kustannus Oy Duodecim. Päivitetty 8.11.2018.