Diabeteksessa liian alhainen verensokeri alkoholin käytön yhteydessä uhkaa silloin, kun käytetään insuliinia tai sulfonyyliurea-ryhmään kuuluvia tabletteja.

Alkoholi estää sokerin uudismuodostusta maksassa, minkä vuoksi alhaisen verensokerin yllättäessä elimistön omat korjaustoimenpiteet jäävät vajaiksi. Lisäksi alhaisen verensokerin havaitseminen helposti viivästyy, koska siihen liittyvät oireet saattavat peittyä alkoholin vaikutuksiin.

Runsaan alkoholinkäytön yhteydessä (4 alkoholiannosta tai enemmän) tarvitaan toimenpiteitä alhaisen verensokerin (hypoglykemian) estämiseksi. Pienemmät alkoholimäärät eivät tavallisesti johda alhaiseen verensokeriin.

Alkoholiannoksella tarkoitetaan annosta, jossa on noin 14 grammaa puhdasta alkoholia (etanolia). Tällaisia annoksia ovat: 0,33 litran keskiolutpullo, 12 cl viiniä tai 4 cl väkeviä.

Alhaisen verensokerin estäminen insuliinia käyttävillä

  • Päihtymistä aiheuttavan alkoholin käytön aikana syödään hiilihydraattipitoista ruokaa.
  • Alkoholijuoman (oluen tai liköörin) sisältämää hiilihydraattia ei lasketa mukaan, kun arvioidaan insuliinin tarvetta.
  • Juhlinnan jälkeen nautitaan kunnollinen ylimääräinen välipala, etenkin jos juomisen ohella on liikkunut (esimerkiksi tanssinut) runsaasti. Ylimääräisen välipalan yhteydessä ei saa ottaa lisäinsuliinia.
  • Verensokeri mitataan ennen nukkumaanmenoa. Jos se on alle 10 mmol/l, on varminta nauttia lisää hiilihydraattia, jottei verensokeri laske yöllä liian alhaiseksi.
  • Verensokeri mitataan seuraavana aamuna, sillä alkoholin jälkeinen alhainen verensokeri ilmaantuu usein aamuyöllä tai aamulla. Jos verensokeri on alle 5 mmol/l, lisätään aamupalan hiilihydraattimäärää tai vähennetään aamupalan ateriainsuliinia.

Alkoholi ja tyypin 2 diabetes

Jos hoitona on sulfonyyliurea-ryhmän diabeteslääkkeitä, runsas alkoholi voi aiheuttaa matalan verensokerin. Tällöin lääkkeitä käytetään ennen alkoholin nauttimista tavalliseen tapaan, mutta huolehditaan kunnollisesta ruokailusta. Jos aamulla ruoka ei maita, jätetään lääketabletit nauttimatta.

Yhden alkoholiannoksen alkoholimäärä sisältää noin 100 kilokaloria. Oluessa ja likööreissä on lisäksi hiilihydraatteja, jotka lisäävät kaloreita. Kolmesta annoksesta (1 litra) olutta päivässä tulee lähes 500 ylimääräistä kilokaloria. Siksi runsas alkoholin käyttö lihottaa. Jos ylipainoinen diabeetikko käyttää runsaasti alkoholia, hän voi tehokkaasti vähentää kaloreiden saantia vähentämällä alkoholimääriä.

Lisää tietoa diabeteksesta

Diabetesliiton kotisivu

Kirjallisuutta

  1. Ilanne-Parikka P. Diabetes ja alkoholi. Kirjassa Ilanne-Parikka P, Rönnemaa T, Saha M-T, Sane T (toim.). Diabetes. Kustannus Oy Duodecim 2015, s. 51-52.