Etusivu » Enterorokko

Enterorokko

Lääkärikirja Duodecim
7.11.2019
lastentautien erikoislääkäri Hannu Jalanko

Aiheuttajat ja löydökset

Etenkin loppukesällä ja syksyllä ilmenee kuumetautia, johon liittyy rakkuloita ja näppylöitä suussa, käsissä ja jaloissa sekä muuallakin iholla, kuten pakaroissa. Suuoireet alkavat yleensä pari päivää ennen ihottumaa. Lapsella voi ilmetä myös nielukipua ja vatsavaivoja. Kyseessä on enterovirusten aiheuttama rokkotauti, enterorokko, jota kutsutaan myös "käsi-suu-jalkataudiksi". Jos infektio ilmenee vain suutulehduksena, siitä käytetään nimeä herpangiina, ja tauti muistuttaakin herpesviruksen aiheuttamaa suutulehdusta. Tauti on yleisin alle 10-vuotiailla lapsilla, mutta se voi tarttua etenkin perheessä myös aikuisiin.

Enterorokon aiheuttaa jokin yli 60:stä tunnetusta enteroviruksesta. Niiden aiheuttama tauti voi ilmetä muullakin tavoin kuin enterorokkona. Tavallisin enterovirusinfektion muoto on "normaali" flunssa. Enterovirukset aiheuttavat myös silmän sidekalvon tulehdusta. Toisinaan enterovirusinfektioihin liittyy korkea kuume, voimakas päänsärky sekä niskajäykkyys merkkinä aivokalvotulehduksesta. Tämä aivokalvotulehduksen muoto on vaaraton ja paranee itsestään. Oireet voivat olla kuitenkin niin voimakkaat, että tilanne vaatii sairaalatutkimuksia, mm. selkäydinnestenäytteen ottoa lannepiston avulla. Viime aikoina huomiota on saanut enterovirus 71, joka on aiheuttanut vaikeitakin keskushermostoinfektioita ulkomailla erityisesti Aasiassa. Enterovirus 68 voi puolestaan aiheuttaa sairaalahoitoa vaativia hengitystieinfektioita. Suomessa ECHO-virus 30 aiheutti vuonna 2010 epidemian, johon ei liittynyt vakavia seuraamuksia.

Enterorokon itämisaika on 3–7 vrk tartunnasta. Virus tarttuu sekä hengitystie-eritteiden että ulosteen välityksellä, joten käsien pesu on tärkeää taudin leviämisen ehkäisemisessä. Erotuksena vesirokkoon enterorokko ei aiheuta yleensä kutinaa ja rakkulat painottuvat käsiin ja jalkoihin (ks. kuva «Enterorokkorakkuloita jalkapohjissa»1). Aikuisilla rakkulat voivat olla kovasti kutisevia. Jalkapohjien rakkulat voivat olla myös kivuliaita ja haitata kävelyä. Varsinkin taudin alkuvaiheessa enterorokon erottaminen vesirokosta voi joskus olla hankalaa. Paranemisvaiheessa iho voi hilseillä.

Hoito

Enterorokko on useimmiten melko lievä tauti. Se kestää yleensä alle viikon, paranee itsestään eikä aiheuta jälkitauteja. Suun rakkulat saattavat kuitenkin olla aristavia, ja niinpä syöminen voi olla hankalaa. Tällöin lapselle on hyvä antaa nestemäistä ravintoa (mehua, vellejä, jäätelöä), jota ei tarvitse pureskella. Joskus jaloissa ilmenevät rakkulat ovat kivuliaita (”polttava tunne”) ja häiritsevät esim. kävelyä. Varsinaista lääkitystä enterorokon hoitoon ei ole kehitetty. Tulehduskipulääkkeet kuitenkin helpottavat sekä päänsärkyä että muita enterovirusinfektioon liittyviä kipuja.

Muita aiheeseen liittyviä artikkeleita

Lääkärikirja Duodecimin artikkelit:

Käytettyjä lähteitä

Peltola V. Enterovirusinfektiot Suomessa ja muualla maailmassa. Duodecim 2008;124(15):1691-2 «http:///xmedia/duo/duo97426.pdf»1.

Helminen M. Enterovirusinfektiot. Lääkärin tietokannat / Lääkärin käsikirja [online; vaatii käyttäjätunnuksen]. Kustannus Oy Duodecim. Päivitetty 20.6.2018.

Jalava K, Roivainen M, Vuorinen T, Blomqvist S, Seppänen-Lavikko A, Tomminen A, Lyytikäinen O. Kesän 2010 enterovirusepidemia Suomessa. Suomen Lääkärilehti 2012;67(12):943-947.