Etusivu » Nivusseudun, genitaalien ja pakaravaon ihottumat

Nivusseudun, genitaalien ja pakaravaon ihottumat

Lääkärikirja Duodecim
5.6.2013
iho- ja sukupuolitautien erikoislääkäri Anna Hannuksela-Svahn

Nivustaipeissa, genitaaleissa ja pakaravaossa on useita ihottumia, jotka voivat muistuttaa toisiaan suuresti.

Tali-ihottuma eli seborrooinen ekseema (ks. «Tali-ihottuma»1) on niistä tavallisin. Sitä on etenkin miehillä murrosiästä lähtien aina vanhuuteen saakka. Terskassa ja esinahassa se voi kroonistua ja muuttua hyvin kiusalliseksi (ks. «Terskan ja esinahan ihottumat»2). Terskassa oireilee myös muita tauteja, kuten psoriaasi, balanitis circinata, erythroplasia Queyrat ja plasmasellulaarinen balaniitti sekä puna- ja valkojäkälät (ks. «Valkojäkälä»3).

Taivepsoriaasi (ks. «Psoriaasi»4) muistuttaa varsinkin taudin alkuvaiheessa tali-ihottumaa, nivusseudun silsaa, hautumaa tai hiivainfektiota. Psoriaasia ilmestyy muuallekin, kuten rintojen alle, kainaloihin ja päänahkaan.

Nivustaipeen silsa on melko tavallinen miehillä, harvinaisempi naisilla. Se on tarkkarajainen muutos, joka voi levitä pakaravakoon ja pakaroihin ja jossa yleensä on reunavalli (ks. kuva «Nivustaipeen silsa»1). Hiivainfektiossa (ks. «Ihon hiivainfektiot»5) infektioalueen reuna mutkittelee, ja siinä on alueen ulkopuolella pieniä erillisiä hiivainfektiopesäkkeitä (ks. kuva «Hautuma ja hiiva»2). Korynebakteerin aiheuttama pinnallinen infektio, erytrasma (ks. «Erytrasma»6), muistuttaa hautumaa, tali-ihottumaa ja lievää psoriaasia.

Sukuelinten alueen punajäkälä (ks. «Limakalvojen punajäkälä»7) ja valkojäkälä (ks. «Valkojäkälä»3) muodostavat sinipunervia tai helmenvalkeita alueita sukuelinten limakalvoille, välilihaan ja pakaravakoon. Ne haavautuvat herkästi.

Hautuma eli intertrigo (ks. «Hautuma (intertrigo)»8) tarkoittaa nivustaipeitten, rintojen alustojen ja kainaloitten punoitusta, hilseilyä ja kutinaa. Se on useimmiten merkki tali-ihottumasta. Sen syntymistä edistävät niin diabetes kuin lihavuuskin, ja siinä voi olla mukana hiivainfektiota tai korynebakteereita (erytrasma, ks. «Erytrasma»6).

Pagetin tauti (ks. «Pagetin tauti ulkosynnyttimissä»9) on syöpä, jota on useimmin nännissä ja sen ympärillä. Sitä voi olla myös ulkosynnyttimissä ja nivusseudussa. Sellaista voi epäillä, jos silsan näköinen ihottuma ei parane odotetusti silsan lääkehoidolla.