Etusivu » Nivussilsa (nivustaipeen sieni-ihottuma)

Nivussilsa (nivustaipeen sieni-ihottuma)

Lääkärikirja Duodecim
1.10.2013
iho- ja sukupuolitautien erikoislääkäri Anna Hannuksela-Svahn

Silsa, rihmasienen aiheuttama ihottuma, on melko tavallinen tauti nivustaipeissa ja pakaravaossa miehillä, harvoin naisilla, ei juuri koskaan lapsilla. Nivussilsapotilailla on tavallisesti sieni-infektio myös jaloissa, useimmiten varvasväleissä (ks. «Jalkasilsa (jalkasieni)»1).

Oireet

Nivustaipeen silsa alkaa tavallisesti toispuolisena mutta leviää viikkojen kuluessa myös toiselle puolelle, usein myös pakaravakoon. Ihottuma on tarkkarajainen, ja sen reuna on usein vähän koholla infektion aktiivisuuden merkkinä (ks. kuvat «Nivussilsa (nivustaipeen sieni-ihottuma)»1, «Nivussilsa (sienitulehdus) miehen nivusalueella»2). Siinä voi olla sisäkkäisiä renkaita ja sienen aiheuttamia karvatuppitulehduksia. Nivussilsa kutiaa kohtalaisesti.

Taudin toteaminen

Tyypillisessä tapauksessa diagnoosin tekoon riittää lääkärin tutkimus. Hautuma (ks. «Hautuma (intertrigo)»2) ja taivepsoriaasi (ks. «Psoriaasi»3) ja tali-ihottuma (ks. «Tali-ihottuma»4) muistuttavat nivustaipeen silsaa. Myös ihon Pagetin tauti (eräs syöpä) voi muistuttaa nivustaipeen tai ulkosynnytinten silsaa (ks, «Pagetin tauti ulkosynnyttimissä»5). Epäselvissä tapauksissa otetaan ihosta raaputusnäyte sienivärjäystä ja -viljelyä varten. Ennen näytteen ottoa ei saa käyttää sienilääkevoidetta ainakaan kahteen viikkoon. Pagetin tauti diagnosoidaan ihokoepalasta.

Itsehoito

Nivustaipeen silsa parantuu lähes aina 1–2 viikon pituisella terbinafiinivoidehoidolla tai 3–4 viikon mittaisella klotrimatsoli-, ketokonatsoli-, ekonatsoli-, mikonatsoli- tai tiokonatsolivoidehoidolla. Samaan aikaan on hoidettava jalkasilsa samalla voiteella. Kortisonivoidehoito ei paranna, mutta se voi muuttaa silsan ulkonäköä niin, että sitä on vaikea tunnistaa.

Milloin lääkäriin?

Lääkäriin on syytä hakeutua, jos diagnoosi on epävarma tai hoito on epäonnistunut. Jos tauti todetaan silsaksi, joskus tarvitaan sisäinen sienilääkekuuri, joka valmisteesta riippuen kestää 2–4 viikkoa.

Käytettyjä lähteitä

Wiederkehr M. Tinea cruris. eMedicine «https://emedicine.medscape.com/article/1091806-overview»1 (vaatii käyttäjätunnuksen)

Käypä hoito -suositus Sieni-infektiot ihossa, hiuksissa ja kynsissä (diagnostiikka) «https://www.kaypahoito.fi/hoi13050»2