Etusivu » Nivussilsa (nivustaipeen sieni-ihottuma)

Nivussilsa (nivustaipeen sieni-ihottuma)

Lääkärikirja Duodecim
4.3.2020
ihotautien ja allergologian erikoislääkäri Kristiina Airola

Silsa, rihmasienen aiheuttama ihottuma, on melko tavallinen tauti nivustaipeissa ja pakaravaossa miehillä. Naisilla sitä esiintyy harvoin ja lapsilla ei juuri koskaan. Nivussilsapotilailla on tavallisesti sieni-infektio myös jaloissa, useimmiten varvasväleissä (ks. «Jalkasilsa (jalkasieni)»1).

Oireet

Nivustaipeen silsa alkaa tavallisesti toispuolisena mutta leviää viikkojen kuluessa myös toiselle puolelle, usein myös pakaravakoon. Ihottuma on tarkkarajainen, ja sen reuna on usein vähän koholla (ks. kuvat «Nivussilsa (nivustaipeen sieni-ihottuma)»1 ja «Nivussilsa (sienitulehdus) miehen nivusalueella»2). Siinä voi olla sisäkkäisiä renkaita ja sienen aiheuttamaa karvatuppitulehdusta. Nivussilsa kutiaa kohtalaisesti.

Taudin toteaminen

Tyypillisessä tapauksessa diagnoosin tekoon riittää lääkärin tutkimus. Hautuma (ks. «Hautuma (intertrigo)»2), taivepsoriaasi (ks. «Psoriaasi»3) ja tali-ihottuma (ks. «Tali-ihottuma»4) muistuttavat nivustaipeen silsaa. Myös pahanlaatuinen Pagetin tauti voi muistuttaa nivustaipeen tai ulkosynnytinten silsaa (ks. «Pagetin tauti ulkosynnyttimissä»5). Epäselvissä tapauksissa otetaan ihosta raaputusnäyte sieniviljelyä varten. Ennen näytteen ottoa ei saa käyttää paikallista sienilääkettä ainakaan kahteen viikkoon. Pagetin tauti diagnosoidaan ihokoepalasta.

Itsehoito

Nivustaipeen silsa paranee lähes aina 1–2 viikon pituisella hoitokuurilla paikallisella terbinafiini-valmisteella tai 3–4 viikossa ns. atsoleita (klotrimatsoli, mikonatsoli, ketokonatsoli, ekonatsoli, tiokonatsoli) sisältävällä lääkevoiteella tai -puuterilla. Samaan aikaan on hoidettava myös mahdollinen jalkasilsa. Kortisonivoide ei paranna nivussilsaa, mutta se voi muuttaa silsan ulkonäköä niin, että sitä on vaikea tunnistaa.

Milloin lääkäriin?

Lääkäriin on syytä hakeutua, jos diagnoosi on epävarma tai hoito on epäonnistunut. Joskus tarvitaan sisäinen sienilääkekuuri, joka valmisteesta riippuen kestää 2–4 viikkoa.

Käytettyjä lähteitä

Heikkilä H. Ihon ja kynsien sieni-infektiot. Lääkärin tietokannat / Lääkärin käsikirja [online; vaatii käyttäjätunnuksen]. Kustannus Oy Duodecim. Päivitetty 8.11.2018.

Käypä hoito -suositus Sieni-infektiot ihossa, hiuksissa ja kynsissä (diagnostiikka) «https://www.kaypahoito.fi/hoi13050»1