Etusivu » Hampaiston kuluminen (attritio ja abraasio) ja kiilteen liukeneminen (eroosio)

Hampaiston kuluminen (attritio ja abraasio) ja kiilteen liukeneminen (eroosio)

Terve suu
10.6.2015
Anne Hiiri

Aiheuttajat

Hampaiden kuluminen voi olla normaaliin puremiseen liittyvää, mutta joskus purentavoimat esimerkiksi yöllisen narskuttelun vuoksi voivat kuluttaa hammasta liikaa ja madalluttaa purentatasoa. Myös hampaiden puuttuminen voi lisätä jäljellä olevien hampaiden purentakulutusta. Tällöin puhutaan attritiosta (kuva «Purennasta johtuva hampaan kuluminen»1). Seurauksena voivat olla erilaiset hampaisiin liittyvät ja purentaelimistön vaivat.

Hampaiden pinnan kulumista voivat aiheuttaa myös hampaiden liiallinen harjaus ja liian kova hammasharja, jolloin hampaan pintaosa ja varsinkin ikenen läheinen osa kuluu jopa kuopalle. Myös huuli- ja kielilävistykset voivat hangata hampaan pintaa. Hampaiden liiallisen harjaamisen aiheuttamaa kulumista kutsutaan abraasioksi (kuva «Harjauksen aiheuttama hampaan kuluminen (abraasio)»2).

Kiilteen liukeneminen voi johtua myös suussa olevista hapoista. Hapot voivat olla peräisin ruuista (esim. sitrushedelmät; ks. «Ravinnon happamuus ja hampaiden eroosio»1) ja juomista (useimmat tuoremehut, virvoitusjuomat, myös sokerittomat virvoitusjuomat ja kivennäisvedet; ks. «Juomat ja suun terveys»2) tai mahan hapoista (esim. happamat röyhtäilyt tai usein toistuva oksentaminen; ks. «Refluksitauti ja suun terveys»3 ja «Syömishäiriöt ja suun terveys»4). Happojen aiheuttamaa kiilteen liukenemista sanotaan eroosioksi (kuva «Hampaan eroosio»3).

Tunnistaminen

Hampaiden attrition eli purennasta johtuvan kulumisen tunnistaa siitä, että sen jäljet näkyvät useimmiten hampaiden purupinnoilla selvinä kulumisjälkinä, pieninä kulumiskuoppina tai hampaiden madaltumisena. Attritio voi lisätä myös hammaspaikkojen ja hampaiden lohkeamista (kuva «Purennasta johtuva hampaan kuluminen»1).

Harjauksen aiheuttaman abraasion tunnistaa useimmiten hampaan huulenpuoleisen sileän pinnan ja varsinkin ikenen läheisen hampaan pinnan kulumisesta (kuva «Harjauksen aiheuttama hampaan kuluminen (abraasio)»2). Kun hampaan pintaosa kuluu, se voi aiheuttaa vihlomista varsinkin kylmästä, mutta myös muista ärsykkeistä, kuten kuumasta ja makeasta. Liian voimakas harjaaminen voi näkyä myös hammasharjasta. Jos hammasharjan harjakset alkavat harottaa jo muutaman viikon käytön jälkeen, on harjaustekniikka todennäköisesti väärä.

Eroosio voi aiheuttaa hampaan pintaosan eli kiilteen himmenemistä tai vihlomista. Etuhampaat voivat kulua läpikuultaviksi (kuva «Hampaan eroosio»3).

Omahoito

Purennan aiheuttamaa hampaiden kulumista ei voi juurikaan itse hoitaa tai ehkäistä, vaan siihen tarvitaan asiantuntijahoitoa hammashoitolassa.

Hampaan abraasiota voi ehkäistä käyttämällä pehmeää hammasharjaa ja kynäotetta hampaita harjatessa. Jos hampaiden kaulaosa on paljastunut ja se vihloo kylmästä, voi kotikonstina kokeilla esimerkiksi herkille hampaille tarkoitettuja hammastahnoja tai laittaa illalla hampaiden harjauksen jälkeen ohut kerros fluorihammastahnaa vihlovaan kohtaan ja jättää se siihen. Jos vihlominen jatkuu, kannattaa ottaa yhteyttä suun terveydenhoidon toimipisteeseen.

Hampaiden eroosiota voi ehkäistä välttämällä happamia ruokia ja juomia ja nauttimalla niitä vain vähän ja harvoin päivän aikana. Ksylitolituotteilla (ks. «Ksylitoli»5) voidaan neutralisoida ravintoaineiden happamuutta ja niiden aiheuttamaa eroosiota.

Hampaiden harjaus heti happamien ravintoaineiden nauttimisen jälkeen kuluttaa hampaan pintaa enemmän kuin muutoin, ja siksi hampaita ei kannata harjata tuntiin syönnin tai juomisen jälkeen. Harjatessa kannattaa aina käyttää fluorihammastahnaa ja joskus myös lisäfluoria (erilaisia fluorihuuhteita tai reseptillä saatavia geelejä), koska ne lisäävät kiilteen vastustuskykyä happoja vastaan (ks. «Fluori»6).

Asiantuntijahoito

Hampaiden kulumista ja sen aiheuttamia vaivoja voidaan vähentää hammaslääkärin ja -teknikon valmistaman purentakiskon (ks. «Purentavaivojen hoito»7) avulla. Liiaksi kuluneet hampaat voidaan paikata tai korjata kiinteillä kruunuilla (kuvat «Hammaskruunu»4 ja «Nastan avulla juurikanavaan kiinnitetty hammaskruunu»5) tai laminaateilla. Puuttuvat hampaat voidaan korvata erilaisin proteesiratkaisuin (kuvat «Siltaproteesi»6, «Hampaiden metallirunkoinen osaproteesi»7 ja «Hampaiden muovinen osaproteesi»8) ja näin tasoittaa omiin hampaisiin kohdistuvaa purentapainetta.

Jos hampaan kaulaosa on kulunut kuopalle harjauksen seurauksena, se voidaan tasoittaa paikkaamalla. Jos hampaiden vihlominen vaivaa, voidaan hammashoitolassa laittaa hampaan pinnalle vihlomista vähentävää lakkaa tai liuosta.

Jos hampaan kiilteen liukeneminen johtuu mahan happojen aiheuttamasta eroosiosta, kannattaa hoitaa mahavaivat kuntoon lääkärin vastaanotolla. Hammaslääkärin vastaanotolla voidaan lisätä kiilteen vahvuutta laittamalla hampaan pinnalle fluorilakkaa. Joskus koko hammas joudutaan päällystämään paikka-aineella tai erilaisilla proteettisilla toimenpiteillä, jotta ohentunut hammas saadaan vahvistettua.