Tulkintarajat:
Normaali tai lievästi koholla alle 3,0 mg/mmol
Lisääntynyt albuminuria 3,0–30 mg/mmol
Selvästi lisääntynyt albuminuria yli 30 mg/mmol
Nefroositasoinen albuminuria yli noin 220 mg/mmol

Tutkimusta käytetään munuaisvaurioiden varhaiseen toteamiseen. Erityisesti sitä käytetään diabetekseen liittyvän, mutta myös verenpainetautiin liittyvän munuaistaudin seulonnassa ja seurannassa. Albumiinin erityksen virtsaan eli albuminurian muita syitä voivat olla mm. sydämen vajaatoiminta, virtsatieinfektio, kuumeiset tulehdussairaudet ja verivirtsaisuus. Lisääntymisen ollessa lieväasteista munuaismuutokset ovat vielä palautuvia, jos syy hoidetaan. Siksi varhainen toteaminen ja ajoissa aloitettu tehostettu sokeritasapainon ylläpito tai muu hoito ovat oleellisen tärkeitä.

Virtsan albumiinieritystä voidaan seuloa usealla eri tavalla. Yleisimmin käytetään tätä aamuvirtsanäytteestä mitattua albumiini-kreatiniinisuhdetta. Se on parempi kuin satunnaisesti päivän aikana otettu virtsanäyte, jossa mm. fyysinen rasitus voi aiheuttaa tilapäisen valkuaiserityksen virtsaan. Virtsatieinfektio, kuume tai kuukautiset häiritsevät tulosta, joten niiden aikana näytettä ei tule antaa. Ohimenevä albuminuria on yleinen ilmiö. Albuminurian häviäminen on varmistettava toistetuilla virtsanäytteillä ja diagnoosi tehdään vasta useamman positiivisen näytteen jälkeen.

Tarkan erityksen määrittämiseksi käytetään myös ajastettua yöllistä keräystä (ks. Albumiini, mikroalbuminuria yövirtsasta (aamuvirtsasta) (nU-Alb).