Etusivu » Terskan ja esinahan ihottumat

Terskan ja esinahan ihottumat

Lääkärikirja Duodecim
7.1.2021
iho- ja sukupuolitautien erikoislääkäri Eija Hiltunen-Back

Keskeistä

  • Terskan ja esinahan iho-oireiden taustalla voi olla alueen hautuminen, liialliset pesut, tulehdus tai ihosairaus.
  • Oireena voi esiintyä esinahan ja terskan punoitusta, kutinaa, hilseilyä tai ihottumaa.
  • Oireilun pitkittyessä tulee hakeutua lääkäriin, jossa diagnoosi voidaan tarvittaessa varmistaa ihokoepalalla.
  • Yleensä lääkärin määräämä paikallisesti käytettävä kortisonivoide lievittää oireita.
  • Joskus ympärileikkaus on parantava hoito.

Terskan alueen ihottumaa kutsutaan balaniitiksi, mutta usein esinahan sisälehtikin on tulehtunut, jolloin puhutaan balanopostiitista. Arkikielessä kuitenkin termi balaniitti tarkoittaa usein peniksen ihottumaa.

Terskan ja esinahan iho voi oireilla monissa ihosairauksissa kuten ekseemoissa, psoriaasissa, puna- ja valkojäkälässä sekä plasmasoluisessa terskan tulehduksessa. Iho voi ärtyä myös virtsaputken tulehduksen ja muiden ärsyttävien eritteiden kuten virtsan ja pesemättömyyden seurauksena. Diabetes ja huomattava ylipaino altistavat terskatulehdukselle ja etenkin hiivasienen aiheuttamalle esinahan tulehdukselle. Harvinainen terskan ihottuma on penissyöpä ja sen esiaste; niistä on otettava koepalatutkimus. Terskan normaalirakenteeseen sen sijaan kuuluvat helmiäisnystyt.

Terskan ja esinahan tulehdus eli balanopostiitti

Ekseemat ja psoriaasi

Tali-ihottuma eli seborrooinen ekseema terskassa on melko yleinen. Sen syynä on talirauhasten ja muiden ihon ja limakalvon rauhasten runsas erite esinahan alla. Limakalvo voi punoittaa, kutista, kirvellä ja hilseillä (ks. kuva «Seborrooinen ihottuma peniksessä»1). Tavallisesti tali-ihottuman1 oireita tavataan myös muualla kuten kivespusseissa, päänahassa, kulmakarvoissa, nenänpielissä ja parran alueella.

Erilaiset paikallishoitoaineet, hygieniatuotteet ja kondomin sisältämä lateksi voivat aiheuttaa herkistymisen ja allergisen ekseeman esinahan alueelle. Myös voimakkaat saippuat ja liiallinen pesu ärsyttävät. Hoitona on näiden valmisteiden välttäminen. Atooppinen ekseema voi myös oireilla genitaalialueella.

Psoriaasi-ihottuma2 terskassa muistuttaa ulkonäöltään ekseemaa, usein ihomuutoksia nähdään myös muualla, kuten hiuspohjassa, kyynärpäissä ja polvissa.

Ekseeman ja psoriaasin paikallishoidoksi riittävät usein vesipesut, perusvoiteet ja mieto kortisonivoide kuureittain oireisessa vaiheessa.

Punajäkälä

Punajäkälä3 (lichen planus) muodostaa terskaan verkkomaisen vaalean kuvion tai vaaleanvioletteja rengasmaisia läiskiä, jotka saattavat kutista (ks. kuva «Punajäkälä terskassa»2). Punajäkälä voi myös aiheuttaa esinahan sisälehden kiinnittymisen terskan reunaan. Samaan aikaan iho-oireita on useimmiten myös nivusissa, nilkoissa ja ranteissa, ja potilaalla on usein muutoksia myös suun limakalvolla. Paikallishoitona käytetään keskivahvoja kortisonivoiteita tai erityistapauksessa takrolimuusi- tai pimekrolimuusivoiteita.

Valkojäkälä

Valkojäkälä4 (lichen sclerosus) aiheuttaa terskan tai esinahan iholla ja limakalvolla arpeutumista, kiinteitä, vaaleita läiskiä, jotka voivat haavautua. Esinahan ympärille muodostuu usein taudille tyypillinen vaalea kiristävä rengas, joka aiheuttaa esinahan ahtautumista (= fimoosi; ks. kuva «Peniksen balanitis xerotica obliterans»3). Valkojäkälä voi myös ahtauttaa virtsaputken suuta ja aiheuttaa virtsasuihkun heikkenemistä.

Valkojäkälä voi hoitamattomana altistaa ihosyövälle ja sen vuoksi taudin säännöllinen seuranta on tärkeää. Paikallishoitona käytetään vahvoja kortisonivoiteita. Hydrokortisonivoide tai muu itsehoito ei tehoa tautiin. Ympärileikkauksesta saadaan apu esinahan kiristykseen.

Virtsaputken tulehduksen aiheuttama terskan ja esinahan tulehdus

Virtsaputken tulehdus aiheuttaa vuotoa virtsaputkesta, mikä ärsyttää terskan ja esinahan sisälehden ihoa ja tulehduttaa sen (ks. kuva «Terskan ja esinahan tulehdus eli balanopostiitti»4).

Virtsaputken ärtymisen syynä voi olla esimerkiksi

Oireena on punoitus, turvotus ja arkuus.

Taustalla oleva virtsaputkentulehdus hoidetaan sen aiheuttajan mukaisesti. Terskatulehdusta rauhoittaa vesipesu 1–2 kertaa päivässä, huolellinen kuivaus ja antiseptinen hydrokortisonivoide.

Plasmasoluinen terskan tulehdus

Plasmasoluinen terskan tulehdus (balanitis plasmacellularis) on melko harvinainen ja tavallisesti keski-ikäisten tai sitä vanhempien ympärileikkaamattomien miesten ihosairaus. Se aiheuttaa tyypillisesti kosteapintaisen, punoittavan, lievästi kutisevan tai aran läiskän terskassa ja usein vastaavalla kohdalla esinahan sisälehdellä.

Taudinmääritys voidaan varmistaa koepalalla.

Plasmasoluinen terskan tulehdus reagoi paikallishoitoihin huonosti. Hoitona käytetään keskivahvaa kortisonivoidetta yhdistettynä paikallisantibioottiin (fusidiinihappo). Ympärileikkaus on usein parantava hoito.

Penissyöpä ja sen esiaste

Penissyövän esiaste (erythroplasia Queyrat eli Bowenin tauti) on harvinainen. Löydöksenä on yleensä vain yksi kiiltäväpintainen, kirkkaanpunainen, tarkkarajainen läiskä terskassa, harvoin esinahan limakalvolla (ks. kuva «Erythroplasia Queyrat»5). Ulkonäön perusteella sitä ei pysty erottamaan penissyövästä. Koepala on aina tarpeellinen. Tietyt papilloomavirus (HPV)- tyypit voivat altistaa penissyövälle. Muita altistavia tekijöitä ovat ahdas esinahka, tupakointi, seksikumppanien suuri määrä, heikentynyt vastustuskyky (immunosuppressio), valkojäkälä ja pitkittyneet (krooniset) terskan ja esinahan tulehdukset. Penissyöpä ja sen esiaste hoidetaan tavallisesti kirurgisesti.

Milloin hoitoon?

Terskan ja esinahan tulehdukseen voi liittyä toisinaan parafimoosi (ks. kuva «Balanopostiitti (espanjalainen kaulus)»6), jolloin kireä esinahka jää taakse ja aiheuttaa terskaan ja esinahkaan voimakkaan turvotuksen. Uhkana on peniksen pään hapenpuute. Esinahka on saatava paikalleen pikaisesti; kylmä vesi ja puudutusgeeli auttavat. Hoitoon on hakeuduttava välittömästi, jos esinahkaa ei saa paikalleen kotikonsteilla.

Virtsaputken tulehdus ja vuoto on aihe hakeutua hoitoon lähipäivinä.

Itsehoitoon vastaamaton terskatulehdus on aihe hakeutua hoitoon lähiviikkoina.

Helmiäisnystyt

Terskan helmiäisnystyt ovat muun limakalvon värisiä pieniä nystyjä yleensä kaksirivisenä renkaana terskan juuressa (ks. kuva «Helmiäisnystyt terskassa»7). Niitä on 25–50 %:lla nuorista miehistä. Nystyt koostuvat sidekudoksesta ja verisuonista. Niitä luullaan usein virheellisesti kondyloomiksi. Ne ovat kuitenkin täysin hyvänlaatuisia, eivätkä tarvitse hoitoa. Ne pienentyvät ikää myöten ja häviävät yleensä kokonaan ennen 50 ikävuotta.

Käytettyjä lähteitä

Salava A ja Hiltunen-Back E. Aikuisen balaniitti, balanopostiitti ja parafimoosi. Lääkärin tietokannat / Lääkärin käsikirja [online; vaatii käyttäjätunnuksen]. Kustannus Oy Duodecim. Päivitetty 11.12.2018.

Airola K. Nivusseudun, genitaalien ja pakaravaon ihottumat. Lääkärin tietokannat/ Lääkärikirja Duodecim. Kustannus Oy Duodecim. Päivitetty 1.7.2020.

Hieta N, Kero K. Sukupuolielinten ihottumat. Suom Lääkäril 2016;71:131-7.

Jalanko H. Esinahan ongelmat pojilla. Lääkärin tietokannat/ Lääkärikirja Duodecim. Kustannus Oy Duodecim. Päivitetty 11.11.2019.