Etusivu » Närästys

Närästys

Lääkärikirja Duodecim
25.3.2019
sisätautien erikoislääkäri Pertti Mustajoki

Närästyksen syyt

Närästys on polttava tunne rintalastan takana. Useimmiten polte tuntuu rintalastan alaosan tienoilla, mutta se voi tuntua myös ylempänä. Joskus nieluun tuntuu nousevan hapanta. Närästys liittyy yleensä ruokailuun: närästys voimistuu runsaan syömisen ja mahaa ärsyttävien ruokien (happamat mehut, kahvi, alkoholi) jälkeen. Makuulla olo pahentaa närästystä, minkä vuoksi se usein vaivaa öisin. Samoin kumartelu, nostelu ja kiristävät vaatteet voivat lisätä närästystä.

Närästyksen aiheuttaa happaman mahanesteen nousu ruokatorveen.

Närästys on hyvin yleinen oire, enemmän kuin joka kymmenes ihminen kokee sitä viikoittain. Usein toistuvan närästyksen syy on refluksitauti (ks. «Refluksitauti (mahan sisällön nousu ruokatorveen)»1), jossa mahanestettä nousee toistuvasti ruokatorveen. Jos arkielämää häiritseviä närästysoireita on kerran viikossa tai kohtalaisia tai lieviä oireita kahdesti viikossa, niiden aiheuttaja on refluksitauti.

Oirearvio

Voit tehdä Omaolo-palvelussa oirearvion, jos sinulla nousee hapanta mahanestettä ruokatorveen tai suuhun, jos rintalastan takana polttelee tai kirvelee tai jos ruokatorvessa tuntuu kipua niellessä. Kysely auttaa sinua arvioimaan, milloin ja millaiseen hoitoon sinun tulee hakeutua sekä miten voit hoitaa oirettasi itse.

Närästyksen itsehoito

Ajoittaisen närästelyn vuoksi ei tarvitse hakeutua lääkäriin. Närästystä voidaan vähentää ja lievittää kotikonsteilla monin tavoin. Tavoitteena on vähentää mahansisällön pääsyä ruokatorveen ja välttää ärsyttäviä ruokia.

Suuri määrä ruokaa mahalaukussa lisää närästystä, minkä vuoksi on syytä välttää suuria aterioita 2–3 tuntia ennen nukkumaanmenoa. Lisäksi kannattaa välttää syömästä mahaa ärsyttäviä ruokia, kuten sitrushedelmiä (happamuus), kahvia ja väkeviä alkoholeja. Rasvaiset ruoat, etenkin suklaa, aiheuttavat närästystä, koska ne heikentävät ruokatorven alaosassa olevan sulkijalihaksen toimintaa. Tupakointi kannattaa lopettaa, koska se lisää selvästi närästystä.

Ylipaino nostaa painetta vatsaontelon sisällä, mikä lisää selvästi närästysoireita. Ylipainoinen henkilö voi laihduttamalla huomattavasti ehkäistä ja vähentää oireita.

Yöllistä närästystä voidaan vähentää nostamalla vuoteen pääpuolta ylemmäksi. Tyynyjen lisääminen ei auta, vaan vuoteen pääpuolen jalkojen alle pannaan 10–15 cm:n korotus.

Närästyksen itsehoito lääkkeillä

Ohimenevän lievityksen närästykseen saa ilman reseptiä saatavavilla lääkkeillä. Närästyslääkkeistä on erillinen artikkeli: ks. «Närästyslääkkeet (happolääkkeet)»2.

Antasidit ovat mahahappoa neutraloivia aineita, joita nautitaan nesteenä tai pureskelu- tai imeskelytabletteina lievittämään närästystä väliaikaisesti. Antasidien vaikutus alkaa 10–15 minuutissa ja kestää tunnin pari. Lääkettä voi ottaa useita kertoja päivässä.

Suolahapon erityksen estäjät ovat lääkkeitä, jotka tehokkaasti estävät mahan limakalvon suolahappoa valmistavien solujen toimintaa. Niiden vaikutus on tehokkaampi ja pitkäaikaisempi kuin antasidien. Ilman reseptiä saa ranitidiini-, famotidiini-, omepratsoli- ja pantopratsoli-nimisiä lääkkeitä noin 10 tabletin pakkauksina. Niiden vaikutus alkaa noin tunnissa ja kestää annoksesta riippuen 12–24 tuntia. Lääkkeitä nautitaan 1–2 tablettia päivässä pakkauksen ohjeen mukaan. Voimakkaan närästyksen väistymiseen saattaa kulua muutama päivä.

Itsehoitona lääkkeitä voi käyttää päivittäin kaksi viikkoa. Jos närästys vaivaa pitempään, on syytä hakeutua lääkäriin.

Milloin hoitoon

Lääkärin tutkimukset ovat aiheelliset, jos

  • närästystä esiintyy useita kertoja viikossa pitkiä aikoja
  • närästyksen ja rintalastan takaisen polttelun lisäksi ilmenee muunlaisia kipuja vatsan tai rinnan alueella
  • ilmaantuu muita merkittäviä oireita, esimerkiksi oksenteluja, nielemisvaivoja tai laihtumista.

Äkillinen rintalastan alaosassa tuntuva huomattava kipu uutena oireena on syy hakeutua heti hoitoon, sillä joskus sepelvaltimotauti ja sydäninfarkti (ks. «Sydäninfarkti ja sydänkohtaus»3) oireilevat tällä tavalla.

Vastaanotolla tehdyn haastattelun ja tutkimisen perusteella lääkäri arvioi, voidaanko närästystä hoitaa suoraan lääkkeillä vai onko syytä tehdä ensin mahalaukun tähystys, jonka yhteydessä samalla tutkitaan ruokatorven kunto.

Käytettyjä lähteitä

Voutilainen M. Refluksitauti. Lääkärin tietokannat / Lääkärin käsikirja [online; vaatii käyttäjätunnuksen]. Kustannus Oy Duodecim. Päivitetty 5.11.2018.