Etusivu » Paise

Paise

Lääkärikirja Duodecim
17.3.2020
yleislääketieteen erikoislääkäri Osmo Saarelma

Syyt ja oireet

Paiseella tarkoitetaan missä tahansa kehon osassa esiintyvää bakteeritulehduksen synnyttämää pesäkettä, joka käsittää märkää täynnä olevan ontelon. Märkä on vihertävää eritettä, joka sisältää kuollutta kudosta ja valkosoluja sekä bakteereita.

Bakteerit ovat voineet joutua paisealueelle kehon aukoista, ihon (erityisesti rikkoutuneen) kautta tai verenkierron välityksellä. Paiseen ympärillä kudos on tulehtunutta, minkä merkkinä alueella esiintyy punoitusta, kuumoitusta, turvotusta ja kipua (ks. kuva «Paise»1). Kookas paise voi nostaa korkean kuumeenkin.

Yleisimpiä ovat iholla ja ihonalaiskudoksissa esiintyvät paiseet ja tavallisin bakteeri on iholla normaalistikin oleva stafylokokkibakteeri. Tulehdus voi alkaa karvatupesta. Bakteerit voivat päästä kudoksiin myös rikkoutuneesta ihosta tai alkaa lisääntyä esimerkiksi sarveisontelossa, ”talipatissa” (ks. «Sarveisontelo (epidermaalikysta, ”aterooma”)»1). Lapsilla paise voi kehittyä tulehtuneesta ontelosyylästä (ks. «Ontelosyylä eli molluska»2). Erityisesti peräaukon seudussa (ks. «Pakaravaon paise (sinus pilonidalis)»3) ja naisilla ulkosynnyttimissä (ks. «Bartholiniitti (häpyhuulen rauhasen tulehdus)»4) esiintyy paiseita, jotka käynnistyvät alueilla olevan karvatupen tai ihon rauhasen tulehduksesta.

Joskus paiseita esiintyy useita ja toistuvasti (furunkuloosi). Syytä tähän ei tunneta, mutta toistumisherkkyyttä lisäävät mm. perintötekijät, diabetes, immuunipuolustuksen häiriöt ja aliravitsemus.

Itsehoito

Pienet ihon paiseet paranevat itsestään pesemällä ihoa saippualla ja käsittelemällä tarvittaessa antibakteerisella paikallishoidolla (antibioottia sisältävät voiteet tai ihon desinfiointiaineet). Paisetta ei ole syytä puristella, jotteivät bakteerit leviä kudoksissa, mutta pinnallisen paiseen voi tyhjentää puhkaisemalla puhtaalla neulalla valkeana pullottavan märkäpesäkkeen. Hygieniasta on myös syytä huolehtia vaihtamalla käytetyt pyyheliinat ja puhdistamalla tulehtunutta ihoa koskettaneet esimerkiksi parranajovälineet.

Milloin hoitoon

Lääkärin hoitoon on syytä hakeutua, jos paise on kookas, se sijaitsee pään tai kaulan alueella tai se muuten aiheuttaa hankalia oireita tai kuumetta. Kookas pinnallinen paise yleensä avataan paikallispuudutuksessa, mutta hankalassa paikassa, esimerkiksi peräaukon seudussa, olevan paiseen avaaminen ja tyhjenemisen varmistaminen voi vaatia nukutuksessa tehtävää toimenpidettä. Jälkihoitona on avatun paiseen suihkuttelu 2–3 kertaa päivässä. Antibioottia tarvitaan, mikäli kuume ja yleisoireet, paiseen laajuus tai sijainti (esimerkiksi nenän seutu tai ihoa syvemmät kudokset) tai potilaan tulehduksille altistava sairaus antavat tähän aihetta. Paiseen aiheuttanut epidermaalikysta, "talipatti" (ks. «Sarveisontelo (epidermaalikysta, ”aterooma”)»1), voidaan tarvittaessa poistaa tulehduksen rauhoituttua.

Ehkäisy

Ihon puhtaus on tärkeää paiseiden ehkäisemiseksi. Yleensä lian poistaminen on riittävää. Arkielämässä ei tarvita ihon puhdistamiseen antibakteerisia aineita. Näiden käyttö on tarpeen vain, jos on ollut tekemisissä taudinaiheuttajabakteerien kanssa tai jos paisetaipumus on toistuvaa. On myös hyvä huolehtia ihon kanssa kosketuksissa olevien esineiden, kuten parranajovälineiden, pyyhkeiden ja WC-istuimien hygieniasta.

Lisää aiheesta

Käypä hoito -suosituksen ”Ihon bakteeri-infektiot” potilasversio «Ihon bakteeri-infektiot»5

Käytettyjä lähteitä

Salava A. Paise ja karvatupen tulehdus. Lääkärin tietokannat / Lääkärin käsikirja [online «http://www.terveysportti.fi/dtk/ltk/koti»1, vaatii käyttäjätunnuksen]. Kustannus Oy Duodecim. Päivitetty 17.4.2018.

Käypä hoito -suositus "Ihon bakteeri-infektiot" «http://www.kaypahoito.fi/web/kh/suositukset/suositus?id=hoi13020»2.