Etusivu » Raskauden ehkäisy synnytyksen jälkeen

Raskauden ehkäisy synnytyksen jälkeen

Lääkärikirja Duodecim
1.10.2018
naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Aila Tiitinen

Synnytyksen jälkitarkastuksessa keskustellaan myös raskauden ehkäisyn tarpeesta ja eri vaihtoehdoista. Jos äiti ei imetä, voi progestiinipillerit, ehkäisykapselin käytön tai yhdistelmäpillerit aloittaa kolmen viikon kuluttua synnytyksestä.

Imettävälle naiselle on myös monia vaihtoehtoja; hän voi useimmiten käyttää kaikkia ehkäisymenetelmiä. Imetys suojaa raskaudelta ensimmäisten kuukausien aikana, mutta luotettavana raskauden ehkäisynä imetystä ei kuitenkaan voi pitää. Täysimetys ja kuukautisten puuttuminen ovat ehkäisyteholtaan kondomin luokkaa, jos lapsi on alle kuuden kuukauden ikäinen.

Estemenetelmät

Imetyksen aikana, ja jos kuukautiset eivät ole alkaneet, kondomi on varma menetelmä. Joillakin naisilla emättimen kuivuus hankaloittaa kondomin käyttöä. Liukuvoiteita kannattaa käyttää. Paikalliset estrogeenivalmisteet helpottavat limakalvojen ohuudesta johtuvia oireita. Kondomin ehkäisytehoa voisi parantaa käyttämällä spermisidiä, mutta niitä ei toistaiseksi ole apteekeista saatavissa.

Kierukkaehkäisy

Kierukka (ks. «Kierukkaehkäisy»1) voidaan asentaa jälkitarkastuksen yhteydessä, noin kahdeksan viikkoa synnytyksestä. Kohtulihas on tässä vaiheessa tavallista pehmeämpi, joten kierukan asetukseen liittyy pieni riski, että kohdun seinämään tulee reikä toimenpiteen yhteydessä.

Hormonaalinen ehkäisy

Progestiiniehkäisy (ks. «Minipillerit ja muut pelkkää progestiinia sisältävät ehkäisymenetelmät»2) voidaan aloittaa heti synnytyksen jälkeen. Imettämätön voi aloittaa yhdistelmäehkäisyvalmisteiden (ks. «Ehkäisypillerit, ehkäisyrengas ja ehkäisylaastari (yhdistelmäehkäisy)»3) käytön kolmen kuukauden ja täysimettävä kuuden kuukauden kuluttua synnytyksestä. Yleensä valitaan hormonipitoisuudeltaan alhaiset pillerit. Mikään raskaudenehkäisymenetelmä ei ilmeisesti vaikuta haitallisesti imetykseen tai lapsen kasvuun. Yhdistelmäehkäisyvalmisteen käyttö saattaa vähentää äidinmaidon määrää.

Jälkiehkäisy

Jälkiehkäisy (ks. «Jälkiehkäisy»4) on tarpeen, jos kuukautiset ovat alkaneet ja ehkäisy on pettänyt tai se on unohtunut. Ennen jälkiehkäisyvalmisteen käyttöä kannattaa imettää tai muuten tyhjentää rinnat. Imetyksessä suositetaan pitämään kahdeksan tunnit tauko, jotta minimoidaan hormonien kulkeutuminen lapseen.

Käytetyt lähteet

Kivijärvi A. Raskauden ehkäisy: aloitus, menetelmän valinta ja seuranta. Lääkärin tietokannat / Lääkärin käsikirja [online; vaatii käyttäjätunnuksen]. Kustannus Oy Duodecim. Päivitetty 11.9.2018.

Suhonen S. Raskaudenehkäisy synnytyksen jälkeen. Suomen Lääkärilehti 2010;65:3033–35.