Etusivu » Prolaktinooma (maitohormonia tuottava kasvain)

Prolaktinooma (maitohormonia tuottava kasvain)

Lääkärikirja Duodecim
18.11.2019
sisätautien erikoislääkäri Pertti Mustajoki

Maitohormoni eli prolaktiini on yksi aivolisäkkeen hormoneista. Aivolisäke on pieni, herneen kokoinen, hormoneja tuottava rauhanen aivojen alla keskellä päätä (ks. kuva «Aivolisäke»1).

Maitohormonia tuottavaa rauhaskasvainta kutsutaan prolaktinoomaksi. Se on yleisin aivolisäkkeen kasvaimista (ks. «Aivolisäkkeen kasvaimet»1). Sitä todetaan naisilla useammin kuin miehillä. Prolaktinooma on solukuvaltaan aina hyvänlaatuinen eli se ei ole syöpää.

Prolaktinooma erittää liikaa maitohormonia, josta suurin osa sen aiheuttamista oireista johtuu. Kasvaimet ovat yleensä pieniä, kooltaan alle senttimetrin, jolloin muita oireita ei esiinny. Jos kasvain on suuri, se painaa ympäröiviä kudoksia, mikä voi aiheuttaa aivolisäkkeen vajaatoimintaa (ks. «Aivolisäkkeen vajaatoiminta (hypopituitarismi)»2) ja näköhäiriöitä.

Maitohormonin liikatuotannon syyt

Syytä prolaktinooman syntyyn ei tiedetä. Maitohormonin liikatuotanto johtuu siitä, että kasvain koostuu maitohormonia tuottavista soluista.

Veren maitohormonin pitoisuus voi suurentua myös joidenkin lääkkeiden, etenkin psyykenlääkkeiden, vuoksi. Muita syitä ovat kilpirauhasen voimakas vajaatoiminta ja jotkut aivojen alueen vammat.

Prolaktinooman oireet

Naisille liiallinen maitohormonin määrä veressä aiheuttaa kuukautiskierron häiriöitä, lapsettomuutta ja maitovuotoa rinnoista (ks. «Maitovuoto rinnoista»3). Myös seksuaalinen halukkuus voi heikentyä. Oireet kehittyvät hitaasti kuukausien kuluessa.

Miehillä maitohormonin liikatuoton seurauksena on impotenssia ja heikentynyt seksuaalinen halukkuus.

Naisille ennen vaihdevuosien alkamista kuukautishäiriöiden ja maitovuodon vuoksi tehdyt tutkimukset yleensä paljastavat prolaktinooman varsin aikaisessa vaiheessa. Siksi heillä kasvain on useimmiten pieni, jolloin siihen ei liity muita oireita. Miehillä oireet ovat epämääräisempiä, minkä vuoksi heillä kasvain on ehtinyt suuremmaksi ennen toteamista. Tällöin siihen usein liittyy päänsärkyä ja jopa näön heikkenemistä.

Prolaktinooman toteaminen

Kun epäily viriää, maitohormonin liikatuotanto voidaan todeta mittaamalla sen pitoisuus verestä. Jos se todetaan suurentuneeksi, pään magneettikuvauksella nähdään kasvaimen koko ja sijainti aivolisäkkeessä. Tarvittaessa selvitetään muita suurentuneen maitohormonin pitoisuuden syitä.

Prolaktinooman hoito

Pienet kasvaimet hoidetaan prolaktiinin eritystä vähentävällä lääkkeellä. Tavallisesti käytetään kerran tai kaksi kertaa viikossa annosteltua kabergoliini-lääkettä tabletteina. Hoitona voidaan käyttää myös kerran päivässä annosteltavia valmisteita. Lääkkeet vähentävät tehokkaasti veren maitohormonin pitoisuutta ja pienentävät myös aivolisäkkeen kasvainta. Lääkettä käytetään muutama vuosi ja sen jälkeen tarkistetaan tilanne. Jos maitohormonin liikaeritys jatkuu, lääkitys aloitetaan uudestaan.

Jos pienen kasvaimen lääkehoito ei tehoa riittävästi, se voidaan hoitaa leikkauksella. Isommissa kasvaimissa leikkaus on ensisijainen hoito, mutta ennen leikkausta kasvainta esihoidetaan lääkkeellä muutaman kuukauden ajan. Leikkauksessa kasvain pyritään poistamaan mahdollisimman tarkoin. Jos kasvainkudosta jää, sitä hoidetaan vuosia jatkuvalla lääkehoidolla. Joskus isojen kasvainten hoitoa joudutaan täydentämään sädehoidolla.

Lisää tietoa prolaktinoomasta

Ks. Suomen Endokrinologiyhdistyksen artikkeli Prolaktinooma.

Käytettyjä lähteitä

Kauppinen-Mäkelin R. Hyperprolaktinemia ja prolaktinooma. Kirjassa Kirjassa Välimäki M, Sane T, Dunkel L (toim.). Endokrinologia. Kustannus Oy Duodecim 2009.

Metso S. Aivolisäkekasvaimet. Lääkärin tietokannat / Lääkärin käsikirja [online; vaatii käyttäjätunnuksen]. Kustannus Oy Duodecim. Päivitetty 12.9.2018.