Aivolisäke on pieni rauhanen, joka sijaitsee aivojen alla pään keskipisteessä (ks. kuva ). Pienestä koostaan huolimatta (paino runsas puoli grammaa) se on ihmisen vilkkain hormoneja tuottava rauhanen. Aivolisäke tuottaa kasvuhormonia, vesiaineenvaihduntaa säätelevää ”vesihormonia” eli vasopressiinia ja maitohormonia. Lisäksi se säätelee kilpirauhasen, lisämunuaisten ja sukurauhasten hormonituotantoa.

Kuva

Aivolisäke. Aivolisäke on lukuisia hormoneja tuottava rauhanen, joka sijaitsee pienessä luukuopassa keskellä päätä aivojen alla. Rauhanen painaa vain runsaan puoli grammaa.

Prolaktinooma (maitohormonin liikatuotto)

Yleisin aivolisäkkeen häiriö on maitohormonin eli prolaktiinin liikatuotto, johon naisilla liittyy kuukautishäiriöitä ja maidon eritystä rinnoista ja miehillä impotenssia ja sukupuolista haluttomuutta.

Liikatuottoon voi olla eri syitä; esimerkiksi monet psyyken lääkkeet voivat lisätä prolaktiinin erittymistä. Syynä voi olla aivolisäkkeen kasvain (prolaktinooma), jonka solut tuottavat prolaktiinia. Kasvain on usein pieni, mutta jos sitä ei todeta ajoissa, se voi kuukausien ja vuosien mittaan kasvaa useiden senttimetrien kokoiseksi. Prolaktiinin liikatuottoa voidaan tehokkaasti vähentää lääkkeillä. Jos syynä on kasvain, se poistetaan leikkauksella. Enemmän tietoa prolaktinoomasta tästä linkistä.

Akromegalia (kasvuhormonin liikatuotto)

Akromegalia on harvinainen aivolisäkkeen sairaus, joka todetaan noin 20 potilaalla vuosittain. Sairaus johtuu rauhaskasvaimen tuottamasta liiallisesta kasvuhormonista. Lapsilla se johtaa tavallista suurempaan pituuskasvuun, aikuisilla ulkonäkö muuttuu nenän ja kulmakaarien sekä käsien ja jalkojen kasvuna. Akromegaliaan liittyy usein muitakin oireita, kuten hikoilu, väsymys, kuorsaus ja nivelvaivoja. Hoitona on kasvaimen poisto leikkauksella. Enemmän tietoa akromegaliasta tästä linkistä.

Aivolisäkkeen vajaatoiminta

Aivolisäkkeen vajaatoiminnassa voi esiintyä monia oireita, koska silloin yleensä samalla kertaa monien muiden hormonia tuottavien rauhasten toiminta häiriintyy. Yleisimmät oireet ovat väsymys ja sukupuolitoimintojen häiriöt. Joskus vajaatoimintaan liittyy vesihormonin puute (diabetes insipidus eli vesitystauti), jonka seurauksena virtsaa erittyy runsaasti ja jatkuva jano pakottaa juomaan suuria määriä.

Yleisin vajaatoiminnan syy on kasvain, joka häiritsee rauhasen hormonien tuotantoa. Se voi syntyä muistakin syistä; äskettäin todettiin, että huipputason nyrkkeilijöillä vajaatoimintaa kehittyy joka viidennelle. Hoitona on puuttuvien hormonien korvaaminen vastaavilla hormonilääkkeillä. Enimmillään tarvitaan 4–5 erilaista hormonivalmistetta. Enemmän tietoa aivolisäkkeen vajaatoiminnasta tästä linkistä.