Etusivu » Alaniiniaminotransferaasi (P-ALAT)

Alaniiniaminotransferaasi (P-ALAT)

Laboratoriotutkimusten tulkinta
1.7.2016
Seija Eskelinen

ALAT on lyhenne sanasta alaniiniaminotransferaasi. Se on aminohappojen aineenvaihduntaan liittyvä entsyymi, joka toimii maksasolujen sisällä. ALAT-pitoisuuden määritys veriplasmasta on ensisijainen maksasoluvaurion tai -tulehduksen seulontatutkimus. Aiemmin sen rinnalla yleisesti käytetty ASAT-tutkimus on poistumassa laboratorioiden tutkimusvalikoimasta, koska se ei kerro maksan tilanteesta tarpeeksi tarkasti. ALAT-entsyymiä esiintyy erityisesti maksasoluissa, mutta pienempinä pitoisuuksina myös useissa muissa kudoksissa (lihakset, munuaiset, keuhkot, sydän).

Lihavuus johtaa usein maksasolujen rasvoittumiseen eli rasvamaksaan «Rasvamaksa»2, joka jo sinänsä suurentaa ALAT-arvoja. Vaikka lihavalla ALAT olisi tuplasti yli viitearvojen mutta hänellä ei ole muita oireita, muut maksatutkimukset eivät ole aiheellisia, sillä rasvamaksa selittää asian. Arvot kaunistuvat, kun ylipainoinen laihduttaa. Huomattava maksan rasvoittuminen voi vuosien mittaan johtaa maksakirroosiin «Maksakirroosi»3.

ALAT reagoi myös runsaaseen jatkuvaan alkoholin käyttöön, ei kuitenkaan kaikilla. Lyhytaikainen runsaskaan alkoholin käyttö ei kuitenkaan arvoa nosta, vaan siihen tarvitaan pidempi juomiskausi. Alkoholimaksavauriota epäiltäessä tutkitaan usein myös desialotransferriini CDT (ks. «Desialotransferriini (S-CDT)»4) ja glutamyylitransferaasi GT (ks. «Glutamyylitransferaasi (P-GT)»5). Myös perusverenkuvan osatutkimuksen, punasolujen keskitilavuuden (MCV) suureneminen saattaa viitata alkoholin haitalliseen käyttöön.

Virusten ja lääkeaineiden aiheuttamien akuuttien hepatiittien eli maksatulehdusten «Maksatulehdus (hepatiitti) aikuisilla»6 yhteydessä ALAT kohoaa usein noin kymmenkertaiseksi – joskus jopa 40-kertaiseksi. Kroonisessa hepatiitissa ja maksakirroosissa ALAT kertoo taudin aktiivisuudesta. ALAT-arvon nousun voi aiheuttaa myös sepsis eli verenmyrkytys, keuhkoinfarkti (keuhkokudoksen kuolio), jotkut lihassairaudet, sydämen vajaatoiminta tai munuaisten vajaatoiminta. Arvot suurentuvat hyvin aikaisin, jo ennen kuin silmien ja ihon keltaisuutta tai muita oireita voidaan todeta.