Kynsien lyhentämistä ja hoitoa helpottavat tarkoituksenmukaiset hoitovälineet (taulukko Varpaankynsien hoito). Henkilökohtaiset kynsienhoitovälineet kaikilla perheenjäsenillä ehkäisevät jalkainfektioiden tarttumisen (ks. ohje Ohje 4.40a Varpaankynsien omahoito).

Jos kynsivalleihin on kerääntynyt likaa (esimerkiksi sukkanöyhtää) tai kynsi on kynsivalliin painautuessaan kasvattanut kovettumaa kynsiuurteeseen, kannattaa kynnet pestä esimerkiksi pehmeällä hammasharjalla juuresta kärkeen päin harjaten. Kynsinauhoja, kynsiuurteita ja kynnen vapaata reunaa ei saa rikkoa eikä kaivella, ettei altistu infektioille.

Kynsiä hoidettaessa tarkastetaan niiden kunto. Kynsimuutoksen etenemistä kannattaa seurata: kasvaako kynsimuutos kynnen mukana pois vai leviääkö se juureen päin.

Kynsien lyhentäminen

Kynnet on hyvä leikata pesun jälkeen, jolloin ne ovat pehmeät eivätkä lohkeile helposti. Kynsien leikkausväli vaihtelee 2–6 viikkoon. Liian tiheän leikkaamisen vuoksi kynnet ovat yleensä liian lyhyet. Varpaankynsi kasvaa noin millin kuukaudessa, joten liian lyhyeksi leikatun kynnen oikea pituus ei palaudu ihan hetkessä.

Kynsien tehtävä on suojata varpaiden pään ihoa hankaukselta ja paineelta. Siksi niitä ei saa leikata liian lyhyiksi. Kynsi on sopivan pituinen, kun kynnen reuna tuntuu varpaan päästä sormella painettaessa (kuva ). Liian pitkät kynnet voivat painaa viereistä varvasta ja aiheuttaa haavan.

Kuva

Oikea kynnen pituus arvioidaan painamalla sormella varpaan päästä.

Kynnet leikataan varpaan pään muotoisesti, kulmia ei pyöristetä. Näin estetään kynsipatjan kutistuminen ja kynnen reunojen kääntyminen sisäänpäin (sisäänkasvanut kynsi, ohje Ohje 4.40b Sisäänkasvaneen kynnen ehkäisy ja omahoito) ja kynsivallin tulehtuminen (kuva ).

Kuva

Varpaan kynnet leikataan varpaan pään muotoisesti kulmia kadottamatta.

Leikkauspinnat tasoitetaan viilalla, jotta terävät reunat eivät paina toisia varpaita eivätkä tartu sukkiin tai vuodevaatteisiin eivätkä repeile. Jos on näkö on heikentynyt, sairastaa diabetesta, neuropatiaa tai perifeeristä verenkiertosairautta, kynnet kannattaa lyhentää viilaamalla, niin välttyy terävien kynsienhoitovälineiden aiheuttamilta ihorikoilta.

Paksut tai kuperat kynnet

Paksut kynnet on hyvä pehmittää ennen leikkaamista rasvaisella perusvoiteella. Myös paksun kynnen ohentaminen kynsiviilalla pituussuuntaan helpottaa leikkaamista ja ehkäisee kynnen lohkeamista.

Sisäänkasvaneet, kuperat kynnet vaativat erilaista leikkausmallia ja ne on hyvä hoidattaa jalkojenhoidon asiantuntijalla.

Lasten kynsien lyhentäminen

Lapsen voi opettaa itse lyhentämään varpaankynnet noin 9–10-vuotiaana. Silloin on tärkeää, että vanhemmat opettavat oikean kynnen mallin ja sopivan pituuden. Lapsen kynnet ovat usein terävät ja ohuet sekä kynsivallit leveät ja kookkaat.

Liian lyhyeksi ja pyöristetysti lyhennetty isovarpaan kynsi tunkeutuu kasvaessaan kynsivalliin ja voi aiheuttaa kipeän kynsivallitulehduksen sekä kynsien sisäänkasvun. Myös kynsien repiminen ja pureskelu altistavat kynsivallitulehdukselle.

Kynsisakset

Jos on heikot käsivoimat, joustosankaiset sakset helpottavat kynsien lyhentämistä. Paksuntuneiden kynsien lyhentämiseen tarvitaan tukevat kynsileikkurit tai hiekkapaperiviila (kuva ) Pitkävartisilla kynsisaksilla (kuva ) ylettyy helpommin varpaisiin.

Kuva

Kynsien hoitovälineitä: viila, kynsileikkuri, jousto- ja kynsisakset.

Kuva

Pitkävartisilla kynsisaksilla (21 cm) on helpompi ylettyä leikkaamaan varpaan kynsiä. Taivutettu terä mahdollistaa hyvän leikkausasennon. Terän sahareuna estää saksia luistamasta kynnen päältä.

Taulukko 1. Varpaankynsien hoito. Kynsien lyhentämistä helpottavat tarkoituksenmukaiset hoitovälineet. Henkilökohtaiset kynsienhoitovälineet ehkäisevät jalka- ja kynsisienen tarttumisen.
Henkilökohtaiset hoitovälineet Jalkainfektioiden ehkäisemiseksi.
Hoitovälineiden säännöllinen puhdistus
Kynsisakset tai kynsileikkurit Tylppä kärki ja suora terä
  • Tylppä kärki ei riko ihoa
  • Suora terä leikkaa kynteen oikean malli
Leikkurit (kuva )
  • Tukevat leikkurit helpottavat paksuuntuneiden kynsien leikkausta.
Joustosankaiset kynsisakset (kuva )
  • Jos on heikot käsivoimat
Pitkävartiset kynsisakset (kuva )
  • Jos on vaikea ulottua varpaisiin.
Hiekkapaperi- tai lasiviila Kynnen terävien kulmien siistiminen.
Paksuntuneiden kynsien ohentaminen ja lyhentäminen.
Helpottaa kynsien lyhentämistä ja ehkäisee ihorikkojen syntymisen.
  • Hygieenisyys huomioitava.
Kynsiöljy tai perusvoide Rasvaus lisää kynsien joustavuutta.