Koska lapsen jalkaterien rakenne on pehmeä ja taipuisa, kenkien käytön aloittamista ei kannata kiirehtiä. Tilanteissa, joissa ei ole mahdollista liikkua paljain jaloin, kannattaa käyttää liukuestesukkia tai tossuja ja kesällä ulkona kevytjalkineita (ks. Kevytjalkineet työkenkinä).

Monipuolinen liikunta ja leikki, etenkin paljain jaloin liikkuminen kehittää parhaiten lapsen nilkan, jalkaterän ja varpaiden toimintoja sekä tasapainoa. Varpaat pysyvät oikeassa asennossa, erillä toisistaan ja saavat vapaasti tarttua alustaan. Nilkat vahvistuvat ja lihakset saavat monipuolisia ärsykkeitä.

Lapsen jalkaterän kehitystä edistävä ensikenkä

Ohutpohjaiset ja joustavat lasten kengät simuloivat paljasjalkakävelyä eivät muuta jalkaterän luonnollista toimintaa siinä määrin mitä tavalliset kengät tekevät. Kenkien kiertäminen, vääntäminen ja taivuttelu joka suuntaan antaa tunteen tarjolla olevien kenkien ominaisuuksista ja niiden eroista.

Pikkulapsen jalkaterän mallisessa kengässä jalkaterän lihakset ja sisäkaari kehittyvät parhaiten, kun kengissä on suora sisäpohja eikä muotoilua sisäkaaren alueella..

Sisätossut

Silloin kun ei voi olla paljain jaloin, kotona kannattaa liikkua liukuestesukilla. Jos haluaa kyläilyä ja matkoja varten hankkia sisätossut, sopivia ovat kevytjalkineet (soft shoes, minimalist shoes) tai tossut, esimerkiksi Bobux®-tossut ovat myrkytöntä nahkaa ja turvalliset (kuva ), nahkaiset, pehmeäpohjaiset Robeez®-sisätossut sekä kotimaiset Feelmax®-kevytjalkineet.

Kuva

Lapsen sisätossu. Tossujen pehmeä materiaali auttaa varpaita tarttumaan alustaan ja tukemaan lapsen tasapainoa. Tossuissa on riittävästi tilaa kärjessä, jolloin varpaat levittäytyä ja koukistua ja vahvistua. Ohut pohja aktivoi jalkapohjan ihotuntoa.

Tossujen pehmeä materiaali auttaa varpaita tarttumaan alustaan ja tukemaan lapsen tasapainoa. Varpailla on tilaa levittäytyä ja koukistua ja vahvistua. Nilkkojen alueen asentotuntoelimet aktivoituvat ja nilkan lihakset vahvistuvat, kun nilkat liikkuvat vapaasti ilman ulkopuolelta tulevaa vahvaa tukea. Erittäin ohut pohja aktivoi jalkapohjan ihotuntoa aistimaan epätasaisia alustoja ja ohjaa luonnollista askellusta ja kävelyä.

Jos sisäkenkiä käytetään niiden sopiva koko on oleellinen lapsen jalkaterveyden kannalta, koska sisäkenkiä pidetään usein pitkiä aikoja.

Lasten kenkien kierrättäminen

Ensimmäisinä elinvuosina kengät jäävät nopeasti pieniksi. Laadukkaat kengät eivät kulu, joten ne kannattaa kierrättää, kunhan kierrätettävät kengät täyttävät taulukossa Lasten kenkien kierrättämisen edellytykset mainitut ominaisuudet.

Taulukko 1. Lasten kenkien kierrättämisen edellytykset.
Kengät ovat oikean kokoiset (ks. Lapsen jalkaterän mittausmenetelmät).
Kengät ovat kunnoltaan käyttökelpoiset. Esimerkiksi kantakapissa tai pohjassa ei ole kallistumisen ("linttaan astumisen") merkkejä.
Edellisellä käyttäjällä ei ole ollut syyliä eikä jalka- tai kynsisientä (ks. Jalkainfektiot, niiden aiheuttajat ja ehkäisy).