Korvien lukkiutuminen johtuu joko ilmatäytteisen välikorvan yli- tai alipaineesta tai välikorvassa olevasta nesteestä. Yleisin lukkiutumisen aiheuttaja on tavallinen flunssa , joka tukkii välikorvaa ilmastoivan korvatorven. Korvat lukkiutuvat helposti myös ilmanpaineen laskiessa tai noustessa (esimerkiksi lentokoneen nousussa tai laskussa), jos välikorva ei pääse ilmastoitumaan nenänieluun johtavan korvatorven kautta samanpaineiseksi ulkoilman kanssa (ks. kuva ). Korvakäytävän vahatulppa voi kastuessaan tai korvakäytävää pumpulitikulla kaivaessa tukkia korvakäytävän ja aiheuttaa äkillisen lukkiutumisen. Myös hampaiden narskuttelu (bruksismi) voi aiheuttaa korvien lukkiutumista.

Kuva

Korvan rakenne. Korvakäytävä päätyy tärykalvoon, jonka takana oleva ilmapitoinen välikorva ilmastoituu korvatorven kautta. Sisäkorvan rakenteisiin kuuluvat asentoa ja tasapainoa aistivat kaarikäytävät sekä kuuloaistimuksen tuottava simpukka, johon ääni johtuu tärykalvosta kuuloluiden välityksellä.

Korvien tukkoisuuden tunnetta voi liittyä myös sisäkorvan ongelmiin, kuten Ménièren tautiin tai äkilliseen kuulonmenetykseen.

Itsehoito

Flunssan yhteydessä ei korvien lukkiutumista kannata yrittää avata. Nuhaisella yritykset tasata painetta välikorvan ja ulkoilman välillä saattavat vain johtaa liman kulkeutumiseen välikorvaan ja siten pahentaa tilannetta. Limakalvoturvotusta voi yrittää vähentää nenätipoilla ja siten edesauttaa paineen tasaamista välikorvan ja ulkoilman välillä.

Paineenvaihteluista johtuvaa korvien lukkiutumista voi avata nieleskelemällä, purukumin pureskelulla tai puhaltamalla ilmaa korviin pitäen nenästä kiinni. Kovin flunssaisena nämä konstit eivät onnistu, ja silloin kannattaa harkita esimerkiksi lentomatkan siirtämistä tai nuhatippojen käyttöä matkan aikana.

Korvakäytävän tukkivaa vahatulppaa voi yrittää poistaa vahaa liuottavilla korvatipoilla, mutta ellei tämä onnistu, on hakeuduttava korvakäytävän puhdistamista varten hoitajan vastaanotolle. Puhdistaminen tapahtuu yleensä huuhtelemalla korvakäytävä keittosuolaliuoksella.

Jos lukkiutumiseen liittyy kovaa kipua tai kuumetta tai paineenvaihtelun seurauksena epäilee tärykalvon rikkoutumista, on syytä hakeutua vuorokauden sisällä lääkäriin.