Pisamat

Pisamat eli teerenpilkut (ephelis) ovat 2–3 mm:n kokoisia vaaleanruskeita läiskiä kasvoissa ja joskus muuallakin ihossa (ks. kuva ). Niitä on punatukkaisilla useammin kuin muilla. Pisamat tummuvat auringossa ja häviävät talvella. Ne eivät ole luomia, sillä ihossa eri solujen määrä on normaali. Kyseessä on paikallinen melaniinipigmentin liikatuotanto. Lasten pisamat häviävät miltei aina iän lisääntyessä.

Kuva

Pisamat. Tyypilliset pisamat eli teerenpilkut lapsen kasvoilla. Lisää tietoa pisamista: ks. artikkeli Ruskea tai tumma läiskä iholla.

Kesakot

Kesakot (lentigo) ovat myös pieniä (1–10 mm) tummia, usein mustia pigmenttiläiskiä, joiden väri säilyy ympäri vuoden. Kesakoissa melaniinipigmenttiä tuottavien melanosyytti-solujen lukumäärä on lisääntynyt. Tavallisten kesakoiden lisäksi tunnetaan auringonvalon aiheuttamat eli aktiiniset kesakot, joita sanotaan myös vanhuuden pisamiksi (ks. kuva ). Ne eivät muutu pahanlaatuisiksi. Kesakoita syntyy ultraviolettivalon vaikutuksesta myös PUVA-hoidossa (ns. PUVA-lentigo), jota käytetään mm. psoriaasin hoitoon. Myös solariumvalo tuottaa niitä etenkin naisille.

Kuva

Aurinkokesakot. Auringon ultraviolettisäteilyn aiheuttamia aurinkokesakoita eli aktiinisia kesakoita, "vanhuuden pisamia" käsivarressa. Ne ovat hyvänlaatuisia. Ks. Ruskea tai tumma läiskä iholla. Kuva: Matti Hannuksela

Pienet kesakot eivät muutu pahanlaatuisiksi. Sen sijaan suuri, kasvoissa oleva jättikesakko (kuva ) voi muuttua melanooman esiasteeksi (lentigo maligna) ja siitä varsinaiseksi melanoomaksi (lentigo maligna -melanooma). Kesakkoluomessa kesakoita on tiheässä vaaleanruskeassa, ihon tasossa olevassa pigmenttiluomessa.

Kuva

Jättikesakko, ohimo. Jättikesakoita on tavallisesti kasvoissa. Ne ovat yleensä melko tasavärisiä ja tarkkarajaisia, hyvänlaatuisia.

Tumma tai musta läiskä suun tai sukuelinten limakalvoissa

Tumma tai musta läiskä suun tai sukuelinten limakalvoissa voi olla huolestuttavan näköinen, mutta se on lähes poikkeuksetta hyvänlaatuinen pigmenttilisä tyvisolukossa ja verinahassa. Hyvin harvinainen limakalvojen melanooma on kylläkin alkuvaiheessa samannäköinen. Vastatulleisiin ja laajentuviin mustiin läiskiin limakalvoilla pitää siis suhtautua epäillen ja näyttää niitä lääkärille.

Maitokahviläiskä

Maitokahviläiskä (café au lait -läiskä) on soikea, jopa usean senttimetrin läpimittainen maitokahvin värinen pigmenttiläiskä vartalolla (ks. kuva ). Alle viisi maitokahviläiskää samalla henkilöllä ei edellytä lisätutkimuksia. Yli viisi läiskää voi olla merkki neurofibromatoosi-nimisestä perinnöllisestä sairaudesta.

Kuva

Maitokahviläiskä. Maitokahviläiskä (ranskalaisittain café au lait -läiskä) on muuta ihoa tummempi pigmentoitunut läiskä iholla. Nämä läiskät ovat yleensä viattomia. Jos läiskiä on paljon (yli viisi), taustalla voi olla neurofibromatoosi-niminen perinnöllinen sairaus. Lisää tietoa ihon pigmenttimuutoksista: ks. artikkelit Värilliset luomet (pigmenttiluomet) ja Ruskea tai tumma läiskä iholla.

Maksaläiskä

Maksaläiskä (melasma) on tumma, suurehko läiskä tavallisesti naisen poskessa tai otsassa, usein melko symmetrisenä molemmin puolin (ks. kuva ). Se syntyy usein raskauden aikana tai ehkäisytablettien tai muun hormonihoidon seurauksena. Läiskä vaalenee usein synnytyksen jälkeen. Se tummuu auringossa. Tummumista voi estää käyttämällä auringonsuojavoidetta (UVA- ja UVB suoja, suojakerroin 30–50).

Kuva

Maksaläiskä. Maksaläiskä (melasma) posken iholla. Lisää tietoa ihon pigmenttimuutoksista: ks. artikkelit Värilliset luomet (pigmenttiluomet) ja Ruskea tai tumma läiskä iholla.

Maksaläiskää ei tarvitse hoitaa. Sen aiheuttamaa kosmeettista haittaa voi peittää meikkivoiteella. Paikallishoitojen teho pigmentaatioon on usein heikko. Reseptivalmisteena on saatavana mm. tretinoiinia tai atselaiinihappoa sisältäviä voiteita sekä erikoisvalmisteena hydrokinonia ja tretinoiinia sisältävää voidetta.

Beckerin luomi

Beckerin luomi (Beckerin melanoosi) luetaan joko pigmenttisoluista tai orvaskedestä lähtöisin oleviin luomiin. Se on tyypillisimmillään 1–2 kämmenen kokoisena, muuta ihoa tummempana toisessa hartiassa miehellä, joskus naisellakin, ja on ilmestynyt siihen murrosiässä (ks. kuva ). Aikaa myöten luomeen voi kasvaa tavallista enemmän ihokarvoja. Sitä tavataan myös muilla ihoalueilla. Muutos on vaaraton.

Kuva

Beckerin luomi. Beckerin luomi on pigmentoitunut vaaraton luomi, joka muistuttaa savipuolta. Laikun alueella on yleensä tavallista voimakkaampi karvankasvu. Lisää tietoa ihon pigmenttimuutoksista: ks. artikkelit Värilliset luomet (pigmenttiluomet) ja Ruskea tai tumma läiskä iholla.

Ihotulehduksen jälkeinen ihon paikallinen tummuminen

Ihotulehduksen jälkeinen ihon paikallinen tummuminen tunnetaan termeillä melanoosi (ks. kuva ) ja melanoderma. Kumpikin termi viittaa siihen, että pigmentti on melaniinia tai sen kaltaista ainetta. Pigmentti on tulehduksen takia joutunut verinahan sidekudossäikeiden väleihin eikä pigmentti "kulu pois" niin kuin se häviää orvaskedestä ihon uusiutuessa. Tyypillisiä melanoosin aiheuttajia ovat alaraajaturvotuksen aiheuttama ihottuma, toistopunoittumaja punajäkälä . Pigmentti voi olla peräisin myös ihon sisään joutuneesta verestä.. Punaiset verisolut hajoavat, ja rautapigmenttiä jää kuukausiksi tai vuosiksi verinahan sidekudossäikeiden väliin (ks. Trombosytopenia (vähän verihiutaleita)).

Kuva

Melanoosi. Avotulen lämpösäteiden aiheuttamia tummia läiskiä käsivarren selkäpuolella. Muutos oli samanlainen molemmissa käsivarsissa. (kuva Matti Hannuksela)

Civatten poikiloderma

Civatten poikiloderma (ihokirjotauti) on aikuisiällä kaulan sivulle ilmaantuva verkkomainen, hailakka pigmentaatio (ks. kuva ). Leuankärjen alla varjossa oleva ihoalue säilyy vaaleana. Civatten poikiloderman aiheuttaa pitkäaikainen aurinkoaltistus. Ongelma on kosmeettinen eikä vaadi hoitoa.

Kuva

Civatten poikiloderma. Civatten poikiloderma (ihokirjotauti) on kaulan sivuille hiljalleen ilmaantuva rusehtava hailakka värimuutos, jossa pigmenttiä näyttää kertyvän ihonystyjen väliin verkkomaisesti. Leuan varjostama ihoalue kaulalla pysyy vaaleana. Muutoksen aiheuttaa pitkäaikainen aurinkoaltistus, ja epäillään, että kosmetiikan hajusteet osaltaan herkistävät ihoa UV-säteilylle. Ongelma on pelkästään kosmeettinen.