Etusivu » Refluksitauti (mahan sisällön nousu ruokatorveen)

Refluksitauti (mahan sisällön nousu ruokatorveen)

Lääkärikirja Duodecim
17.4.2019
sisätautien erikoislääkäri Pertti Mustajoki

Refluksitaudissa mahan sisältöä nousee toistuvasti takaisin ruokatorveen, mikä aiheuttaa närästystä ja joskus muitakin oireita. Monilla lievää takaisinvirtausta tapahtuu silloin tällöin, ilman että kyseessä on varsinainen tauti. Refluksitauti määritellään närästysoireen yleisyyden ja vaikeusasteen perusteella: Se on kyseessä, jos vaikeita oireita on vähintään kerran viikossa tai jos lievempiä vaivoja on vähintään kaksi kertaa viikossa.

Refluksitauti on yleinen: länsimaissa sitä esiintyy noin joka viidennellä, miehillä ja naisilla yhtä paljon.

Refluksitaudin oireet

Yleisin oire on närästys eli rinnanaluspolte (ks. «Närästys»1). Se ilmenee epämiellyttävänä polttavana tunteena rintalastan takana. Närästystä esiintyy tyypillisesti etenkin runsaan aterian jälkeen ja makuulla. Usein rasvainen ruoka, suklaa, kahvi, väkevät alkoholijuomat ja happamat mehut lisäävät närästystä, samoin kuin kumartelu ja kiristävät vaatteet.

Toinen oire on karvaan mahansisällön nousu suuhun. Hapanta mahansisältöä voi öisin nousta nieluun asti, mikä saattaa aiheuttaa palan tunnetta, nielemisen vaikeutta tai äänen käheyttä. Joskus, etenkin iäkkäämmillä, esiintyy yöllisiä yskäkohtauksia, koska pieniä määriä nieluun noussutta mahan sisältöä joutuu henkitorveen.

Refluksitaudissa voi esiintyä lisäksi muita mahavaivoja, kuten turvottelua ja ummetusta. Refluksitautiin ei liity pahoinvointia eikä oksennusta.

Vaikean refluksitaudin yleisin lisäsairaus (komplikaatio) on ruokatorven alaosan tulehdus. Tällöin ilmenee jatkuvampaa ylävatsan tai rintalastan takaista kipua.

Refluksitaudin syyt

Refluksitauti johtuu melkein aina ruokatorven alaosassa olevan sulkijalihaksen huonosta toiminnasta. Sen seurauksena mahalaukun hapanta sisältöä pääsee ruokatorveen ja usein nieluun asti. Mahan sisäpintaa verhoava limakalvo kestää hyvin happoa, mutta ruokatorven limakalvo on sille herkkä. Tiheään toistuvat ”happohyökkäykset” vahingoittavat limakalvoa ja aiheuttavat tulehdusmuutoksia.

Sulkijalihaksen toimintaa heikentävät rasvainen ruoka ja tupakointi. Ylipaino lisää selvästi refluksia ja siihen liittyviä oireita.

Myös palleatyrä voi häiritä sulkijalihaksen toimintaa. Palleatyrä syntyy pallealihaksessa sijaitsevaan aukkoon, jonka kautta ruokatorvi kulkee. Jos aukko löystyy, mahalaukun yläosa voi tunkeutua sen kautta osittain rintaontelon puolelle, jolloin syntyy palleatyrä. Tyrä voi häiritä sulkijalihaksen toimintaa. Etenkin silloin, kun refluksitauti on vaikea, potilailla todetaan yleensä myös palleatyrä.

On kuitenkin huomattava, että palleatyrä ei läheskään aina aiheuta refluksitautia. Ruokatorven aukko löystyy iän mukana, minkä seurauksena puolella yli 50-vuotiaista todetaan palleatyrä. Heistä vain osalla on refluksitauti.

Refluksitaudin itsehoito

 • Runsas ruokamäärä lisää mahansisällön virtausta ruokatorveen. Siksi on syytä välttää reiluja aterioita 2–3 tuntia ennen nukkumaanmenoa.
 • Vältetään mahaa ärsyttäviä ruokia kuten sitrushedelmiä ja kahvia.
 • Vähennetään ruokatorven sulkijalihaksen toimintaa heikentäviä ruokia. Tärkein on runsas rasva, etenkin suklaa.
 • Koska ylipaino (ks. «Lihavuus»2) lisää refluksia ja närästystä, laihduttamalla voidaan selvästi ehkäistä ja hoitaa oireita.
 • Lopetetaan tupakointi, koska se haittaa sulkijalihaksen toimintaa.
 • Vältetään runsasta alkoholin käyttöä, joka ärsyttää mahalaukkua.
 • Korotetaan sängyn pääpuolta 10–15 cm. Tyynyt eivät toimi vaan pääpuolen jalkojen alle asetetaan korotusta.
 • Ohimenevää närästystä voi hoitaa ilman reseptiä apteekista saatavilla lääkkeillä. Enemmän itsehoitolääkkeistä: ks. «Närästys»1

Milloin hoitoon?

Närästyksen vuoksi on syytä hakeutua hoitoon seuraavissa tilanteissa:

 • Kotikonsteista huolimatta (ks. edellä) kiusallista närästystä esiintyy useita kertoja viikossa useamman viikon ajan.
 • Närästyksen ja rintalastan polttelun lisäksi ilmenee muunlaisia kipuja vatsan tai rinnan alueella
 • Ilmaantuu muita oireita, kuten oksentelua, nielemisvaivoja tai laihtumista.

Refluksitaudin hoito

Jos närästysoire on selvä, lääkäri voi aloittaa lääkityksen ilman lisätutkimuksia. Jos närästys ei parane tai uusiutuu pian hoidon jälkeen, tehdään muita tutkimuksia. Perustutkimus on mahalaukun tähystys eli gastroskopia, jossa nähdään mahalaukun ja ruokatorven tila. Erityistutkimuksena tehdään joskus vuorokauden ajalta ruokatorven happamuuden rekisteröinti ruokatorveen asetetun pienen anturin avulla.

Nykyään on saatavissa tehokkaita mahan happamuutta vähentäviä lääkkeitä, jotka huomattavasti vähentävät oireita ja usein poistavat ne kokonaan (ks. «Närästyslääkkeet (happolääkkeet)»3). Lääkkeet eivät estä mahan sisällön takaisinvirtausta, mutta koska se ei enää ole hapanta, neste ei ärsytä ruokatorvea. Lääkkeitä käytetään säännöllisesti päivittäin 6–12 viikon ajan, minkä jälkeen ne lopetetaan ja seurataan, pysyvätkö oireet poissa.

Yli 2 kuukautta kestänyt lääkitys pitää lopettaa asteittain usean viikon aikana, sillä nopea lopettaminen aiheuttaa normaalia suuremman mahan hapontuoton. Annos ensin puolitetaan 2–3 viikon ajaksi ja sen jälkeen annostusväliä vähitellen pidennetään

Refluksitauti on krooninen eli pitkäaikainen. Useimmilla oireet uusiutuvat vuoden kuluessa lääkityksen lopettamisesta. Tällöin voidaan 6–12 viikon lääkehoito uusia tai käyttää lääkkeitä pitempään. Pitkäaikaishoidossa riittää yleensä pienempi lääkeannos kuin alkuvaiheen hoidossa. Hyvin pitkiä lääkehoitoja pyritään välttämään, koska pitkä mahalaukun hapottomuus voi johtaa joidenkin vitamiinien ja mineraalien puutoksiin. Niihin voi iäkkäillä ihmisillä liittyä luuston haurastumista.

Vaikeimmissa tapauksissa, esimerkiksi silloin, kun ruokatorven tulehdus ei parane lääkkeillä, refluksitautia on mahdollista hoitaa leikkauksella. Leikkauksessa muodostetaan mahalaukun yläosasta eräänlainen mansetti ruokatorven alaosan ympärille, mikä estää takaisinvirtauksen (ks. kuva «Palleatyräleikkaus»1). Hyvä tulos saavutetaan 7–9 potilaalla kymmenestä. Noin yhdellä kymmenestä esiintyy leikkaukseen liittyviä haittoja.

Viime aikoina on todettu, että tehokkaat suolahapon erittymistä estävät lääkkeet saattavat lisätä ruoka-allergioita.

Refluksitaudin ehkäisy

Refluksitaudin syntyä voidaan huomattavasti vähentää säilyttämällä normaali paino, lopettamalla tupakointi, välttämällä runsasta alkoholin käyttöä ja vähentämällä rasvaisten ruokien käyttöä.

Muita aiheeseen liittyviä artikkeleita

Lääkärikirja Duodecimin artikkelit:

Käytettyjä lähteitä

Voutilainen M. Refluksitauti. Lääkärin tietokannat / Lääkärin käsikirja [online; vaatii käyttäjätunnuksen]. Kustannus Oy Duodecim. Päivitetty 5.11.2019.

Voutilainen M. Ruokatorvi. Refluksisairaus. Kirjassa: Färkkilä M, Isoniemi H, Kaukinen K, Puolakkainen P (toim.). Gastorenterologia ja hepatologia. Kustannus Oy Duodecim 2013, s. 161-175.

Voutilainen M. Refluksitauti - hyvänlaatuinen mutta kallis sairaus. Duodecim 2014;130:801-807. Lue artikkeli

Arkkila P. Protonipumpun estäjien pitkäaikaisen käytön haitat. Suomen Lääkärilehti 2015;70:1235-1240.