Etusivu » Rintakipu

Rintakipu

Lääkärikirja Duodecim
26.8.2020
yleislääketieteen erikoislääkäri Osmo Saarelma

Syyt

Rintakehä on kylkiluiden rajaama tila, jonka yläosia verhoavat hartioiden ja olkavarsien liikuttamiseen osallistuvat lihakset. Kylkiluiden välisessä tilassa ovat hengittämiseen osallistuvat kylkivälilihakset. Rintakehän sisällä sijaitsevat sydän, keuhkot ja suuret verisuonet sekä ruokatorvi (ks. kuva «Vatsa- ja rintaontelon elimet»1). Kaikki mainitut kudokset ja elimet voivat olla rintakehällä tuntuvan kivun syynä, mutta kullakin sairaudella on myös omat ominaispiirteensä.

Rintakehän luu- ja lihaskivut ovat kivuista yleisimpiä. Kivun syynä voi olla ilmeinen vamma, joko suora isku tai venähdys tai sitten pitkäaikaisen rasituksen aiheuttama ärsytys. Kylkiluihin tai rintakehän lihaksiin liittyvä kipu on yleensä selkeästi paikallista, ja rintakehä tuntuu aralta paineltaessa kipukohdasta. Nämä kivut myös pahenevat venytys- ja vääntöliikkeissä. Hyvin yleinen lihaskivun tyyppi on ”rintakehän läpi” tuntuva kipu, jota esiintyy rasitustiloissa, virustautien yhteydessä tai ilman erityistä syytä lihaskouristuksena. Rintakehän seinämän kivun syynä voi myös olla kylkiluu-rustorajan kiputila (ks. «Tietzen oireyhtymä»3).

Keuhkoperäistä kipua voivat aiheuttaa tulehdus (ks. «Keuhkokuume (pneumonia) aikuisilla»4 tai keuhkopussitulehdus «Keuhkopussin nestekertymä (keuhkopussin tulehdus, pleuriitti)»5), keuhkoveritulppa (ks. «Laskimotukos (laskimoveritulppa)»6) tai ilmarinta (ks. «Ilmarinta (pneumothorax)»7), jossa keuhkorakkulan puhkeaminen keuhkopussin onteloon aiheuttaa keuhkon kokoonpuristumisen. Yleensä keuhkojen sairauksiin liittyy muitakin oireita, ensisijaisesti keuhkojen toiminnan häiriytymisestä johtuen hengenahdistus tai tavallista herkempi hengästyminen. Tulehdussairauksiin liittyy yleisesti yskä ja kuume.

Sydänperäisistä kivuista tärkeimmät ovat sepelvaltimotaudin (ks. «Sepelvaltimotauti»8) aiheuttama, yleensä rasitukseen liittyvä puristava kipu tai sydäninfarktin (ks. «Sydäninfarkti ja sydänkohtaus»9) levossakin tuntuva puristava kipu rintalastan takana. Kivun sijainti voi vaihdella, mutta luonteenomaista on puristava tunne, joka voi säteillä leukaperiin, vasempaan yläraajaan tai ylävatsalle. Kipuun ei kuulu rintakehän paineluarkuus. Kipua rinnassa voi aiheuttaa myös sydänlihaksen (ks. «Sydänlihastulehdus (myokardiitti)»10) tai sydänpussin (ks. «Sydänpussitulehdus (perikardiitti)»11) tulehdus. Tällöin kipu on usein riippuvainen asennosta, ja sitä saattaa edeltää jokin tulehdussairaus. Harvinaisempi rintakivun syy on aortan äkillisestä laajentumasta (ks. «Aortan laajentuma (aneurysma)»12) johtuva äkillinen voimakas repivä kipu.

Ruokatorven sairaudet (erityisesti «Refluksitauti (mahan sisällön nousu ruokatorveen)»13) ja vauriot voivat aiheuttaa polttavaa kipua tai ruokatorven supistelusta johtuvaa aaltomaisesti puristelevaa kipua. Nämä vaivat eivät kuitenkaan yleensä tunnu rintakehällä vaan selkeämmin rintaontelon sisällä. Myös sapen tai haiman vaivat voivat säteillä rintakehän alueelle, joskin niihin yleensä liittyy myös vatsan alueen oireita.

Vesirokkoviruksen aiheuttama vyöruusu (ks. «Vyöruusu»14) voi aiheuttaa toispuolisen kiputilan, joka voi olla hyvinkin voimakas ja muistuttaa sekä lihas- että sydänperäisiä kipuja. Vyöruusu voi alkuun tuntua pelkkänä kipuna, ja vasta muutaman päivän kuluttua kivun alkamisesta ilmaantuu tyypillinen kapealle alueelle rajautuva toispuolinen rakkulainen ihottuma.

Paniikkihäiriöihin kuuluvaan liikahengitykseen (ks. «Hyperventilaatio (liikahengitys)»15) kuuluu tunne siitä, ettei saa hengitetyksi. Samalla voi tuntua rintakipua, huimausta ja käsien puutumista.

Itsehoito

Selvästi rintakehän pinnalla tai kylkiluissa tuntuvaa kipua voi tarvittaessa hoitaa lyhytaikaisesti tulehduskipulääkkeellä (ks «Kipulääkkeet – turvallinen käyttö»16).

Milloin hoitoon

Jos rintakivun syynä ei ole selvä lihasperäinen kipu tai lievä rintakehään osunut isku, on syytä hakeutua hoitoon.

Välitön hoito

Hoitoon on tarpeen hakeutua välittömästi, jos

  • äkillisesti alkanut rintakehän alueen vaiva tuntuu puristuksena, kipuna, närästyksenä, ahtaana tai repivänä tunteena rinnassa tai
  • kipuun liittyy hengenahdistusta tai rytmihäiriöitä.

Hoito vuorokauden sisällä

Saman päivän aikana on syytä hakeutua hoitoon, jos rasitukseen liittyvä rinnan kipu kehittyy tai pahenee aikaisemmasta tai ilmenee jo kevyessä rasituksessa. Terveydenhuollon ammattilaisen kiireellinen arvio on myös tarpeen, jos kyseessä on vamman jälkeinen pistävä kipu tai pitkittyneeseen hengitystietulehdukseen liittyvä kipu tai kipuun liittyy korkea kuume.

Kiireetön hoito

Kuukausien mittaan kehittynyt rasitukseen liittyvä rintakipu edellyttää tutkimuksia lähiviikkoina.

Rintakivun perustutkimuksiin kuuluu sydänfilmi, ja potilaan oirekuvan mukaan tehdään tarvittaessa lisätutkimuksia.

Pitkäaikainenkin rintakehän kipu, jos se ei ajan kanssa ja tulehduskipulääkkeiden avulla ota loppuakseen, on syytä käydä tutkituttamassa.

Käytettyjä lähteitä

Rintakipu (muut kuin iskeemiset syyt). Lääkärin käsikirja / lääkärin tietokannat [online; vaatii käyttäjätunnuksen]. Kustannus Oy Duodecim, päivitys 7.6.2019.

Yhtenäisen päivystyshoidon perusteet. Sosiaali- ja terveysministeriön selvityksiä 2010:4 «http://julkaisut.valtioneuvosto.fi/bitstream/handle/10024/72305/URN%3aNBN%3afi-fe201504226598.pdf?sequence=1&isAllowed=y»1