Etusivu » Rokkotaudit

Rokkotaudit

Lääkärikirja Duodecim
15.11.2019
infektiosairauksien erikoislääkäri Jukka Lumio

Moniin infektiotauteihin liittyy iho-oireita, mutta joidenkin tautien kohdalla laajalle levinneet iho-oireet ovat taudissa silmiinpistävimmät. Tällaisia tauteja kutsutaan rokkotaudeiksi tai eksanteemataudeiksi (eksanteema on ihottuma).

Rokot ovat virusten aiheuttamia. Poikkeus on streptokokkibakteerin aiheuttama tulirokko. Monissa muissakin infektiotaudeissa, kuten virustaudeista HIV-infektiossa (ks. «AIDS (immuunikato)»1), pogostan taudissa (ks. «Pogostantauti (nivelrokko)»2) ja mononukleoosissa (ks. «Mononukleoosi (”pusutauti”)»3) ja bakteeritaudeista stafylokokin aiheuttamassa toksinen sokki -oireyhtymässä, voi esiintyä yli vartalon menevää ihottumaa. Näitä ei kuitenkaan luokitella rokkotaudeiksi. Hoidettaessa mitä tahansa infektiota antibiootein voi hoidon aikana ilmaantua pienipilkkuista, vihuri-, tuhka- tai tulirokkoa muistuttavaa ihottumaa, joka on todellisuudessa yliherkkyysreaktio antibiooteille (ks. «Antibiootit»4).

Rokkotauteja ovat

Rokkotautien vaikutusta raskauteen ja sikiöön käsitellään omassa artikkelissaan: ks. «Raskaus ja rokkotaudit»14.

Eräät rokkotaudit, jotka vielä joitakin vuosikymmeniä sitten olivat Suomessakin yleisiä, on saatu lähes kokonaan juurittua rokotuksilla, lähinnä ns. MPR-rokotuksella (ks. «Kansallinen rokotusohjelma»15). Tällaisia tauteja ovat tuhkarokko (ks. «Tuhkarokko (morbilli)»7) ja vihurirokko (ks. «Vihurirokko ( rubella )»11). Isorokko hävitettiin koko maapallolta rokotuksin jo 1970-luvun loppuun mennessä, eikä rokotusta sitä vastaan enää käytetä missään. Tuhkarokko on Suomessakin ajankohtainen viime vuosina useassa maassa käynnistyneiden, huonosta rokotuskattavuudesta johtuvien epidemioiden vuoksi.

Lisätietoa aiheesta

Peltola H. Tuhkarokko - unohtuva uhka. Duodecim 2018;134:705-13 «/xmedia/duo/duo14243.pdf»1