Etusivu » Kalium (P-K)

Kalium (P-K)

Laboratoriotutkimusten tulkinta
30.6.2016
Seija Eskelinen

Kalium on natriumin ohella toinen tärkeä veren suola. Sitä ei pidä sekoittaa kalsiumiin eli "kalkkiin". Vaikka nimessä on vain yhden kirjaimen ero, ne ovat täysin eri aineita.

Ruoan mukana saadun kaliumin määrä ei käytännössä vaikuta lainkaan veren kaliumpitoisuuteen. Terveellä henkilöllä runsas kaliumin nauttiminen ei suurenna seerumin kaliumarvoa yli normaalin. Vastaavasti dieetit tai muut ravinnon muutokset eivät pienennä arvoa liiaksi. Ruoassa on aina sen verran kaliumia, että ruokaperäistä kaliumin puutetta ei tunneta.

Se, että ruoan kaliumin määrä ei vaikuta veriarvoon, johtuu veren kaliumpitoisuuden säätelystä saman tapaan kuin natriumin kohdalla. Jotta elimistömme toimisi häiriöttä, veren kaliumin pitoisuuden pitää pysyä tietyissä rajoissa. Munuaiset säätelevät tehokkaasti kaliumtasapainoa elimistössä. Kaliumin liian suuri tai liian pieni pitoisuus johtuu häiriöstä tässä säätelyssä tai kaliumin menetyksestä muulla tavoin.

Pienehkö kaliumarvo (hypokalemia) «Veren suolapitoisuuksien muutoksia»2 todetaan aika usein tiettyjen nesteenpoistolääkkeiden eli diureettien käytön yhteydessä. Niiden vaikutuksesta kaliumia menetetään virtsan mukana tavallista enemmän. Osa nesteenpoistolääkkeistä voi toisaalta aiheuttaa kaliumin kohoamista. Siksi nesteenpoistolääkkeitä käyttävien potilaiden kaliumarvoja tarkkaillaankin säännöllisesti. Pitkään jatkuneet oksennukset ja ripuli voivat myös johtaa kaliumin liialliseen menetykseen. Syömishäiriöt kuten salaoksentelu ja bulimia voivat myös aiheuttaa hypokalemiaa. Joskus syynä on lisämunuaisen erittämän suolahormonin eli aldosteronin liikavaikutus. Hypokalemia altistaa sydämen rytmihäiriöille, ja jos kaliumarvo pienenee kovin paljon, lihakset käyvät voimattomiksi.

Liian suuri kaliumarvo (hyperkalemia) liittyy ennen kaikkea munuaisten vajaatoimintaan. Liian suuri kaliumin pitoisuus aiheuttaa samanlaisia ongelmia kuin liian pieni pitoisuus: se altistaa sydämen toiminnan häiriöille ja aiheuttaa lihasheikkoutta.