Etusivu » Hikoilevien jalkojen hoito

Hikoilevien jalkojen hoito

Terveet jalat 2016
22.12.2016
Riitta Saarikoski

Hajuhaitta hikoilun yhteydessä liittyy bakteerien liialliseen toimintaan. Liikahikoilusta (hyperhidrosis) puhutaan, kun hikoilu häiritsee työntekoa tai sosiaalista kanssakäyntiä. Jalkojen liikahikoilu kastelee kengät ja sukat. Liiallisen hikoilun seurauksena varvasvälit voivat hautua rikki ja altistaa näin jalkainfektiolle (ks. «Jalkainfektioiden ehkäisy ja hoito»1). Varvasvälihautumien ehkäisy on tärkeää etenkin silloin kun jalat hikoilevat runsaasti (ohje «Varvasvälihautuman ehkäisy ja hoito»2). Runsaasti hikoilevat jalat nopeuttavat sukkien ja kenkien kulumista ja rikkoontumista.

Jalkojen hikoiluun vaikuttavia tekijöitä

Jalkapohjien ja kämmenten liikahikoilu voi olla perinnöllistä. Se saattaa alkaa jo lapsuudessa. Sitä esiintyy levossa, jopa kylmässä. Tilapäistä liikahikoilua voivat aiheuttaa tunneperäiset tekijät. Pienet ja keinomateriaaleista valmistetut kengät voivat viisinkertaistaa hikoilun määrän (ks. «Kengän istuvuuden vaikutus jalkaterveyteen»3). Sukkamateriaaleista puuvilla lisää jalkojen hikoilua, samoin pienet sukat (ks. «Sukkien jalkaterveyttä heikentävät ja edistävät ominaisuudet»4). Muita hikoilua lisääviä tekijöitä ovat heikot jalkaterän lihakset, hormonaaliset tekijät sekä tietyt sairaudet (esimerkiksi diabetes, nivelreuma). Hikoilu voi myös vähentyä tai loppua kokonaan iän myötä tai alaraajojen hermovaurion vuoksi (neuropatia).

Monipuolisten hoitomenetelmien käyttö

Jalkojen liiallisen hikoilun hoitoon kannattaa käyttää monipuolisia omahoitokeinoja samanaikaisesti tai kääntyä tarvittaessa asiantuntijan puoleen (taulukko «Hikoilevien jalkojen hoito. Jalkojen liikahikoilun hoitoon kannattaa käyttää monipuolisia omahoitokeinoja. Tarvittaessa voi kääntyä asiantuntijan puoleen.»1).

Erityistä huomiota vaativat jalkahygienian lisäksi sukkien ja kenkien valinta ja huolto (ks. «Kengän materiaalien ja rakenteiden vaikutukset jalkaterveyteen»5, «Sukkien jalkaterveyttä heikentävät ja edistävät ominaisuudet»4). Varvasväleihin pujotettava lampaanvilla imee tehokkaasti kosteutta ja pitää varvasvälit kuivina (kuva « Varvasväleihin pujotettava lampaanvilla imee kosteutta ja pitää varpaat erillään»1). Liikahikoilun hillitsemiseen voi kokeilla suolakylpyä tai hajun muodostusta estäviä pohjallisia. Antiperspirantit vähentävät kosteutta ja hajua. Niiden vaikutus perustuu alumiinisuolaan. Se muodostaa hikirauhasiin johtaviin putkiin geelimäisen tukkeuman, joka estää rauhasten toiminnan. Osa valmisteista sisältää alkoholia, joka kuivattaa ihoa. Osaan tuotteista on lisätty jalkasilsaa ehkäiseviä aineita.

Kuva 1.

Varvasväleihin pujotettava lampaanvilla imee kosteutta ja pitää varpaat erillään. Ehkäisee varvasvälikänsien ja -hautumien sekä jalkasienen. Kuvat: Jukka Pääkkönen

Jos liiallinen hikoilu häiritsee päivittäistä elämää, on hyvä selvittää liiallisen hikoilun syyt. Hoitona voidaan käyttää iontoforeesikylpyjä tai lääkehoitoa (taulukko «Hikoilevien jalkojen hoito. Jalkojen liikahikoilun hoitoon kannattaa käyttää monipuolisia omahoitokeinoja. Tarvittaessa voi kääntyä asiantuntijan puoleen.»1). Asiantuntijahoidoista saa tietoa lääkäriasemilta, terveyskeskuksista ja ihotautiklinikoilta. Iontoforeesihoitoa antavat myös fysio- ja jalkaterapeutit.

Taulukko 1. Hikoilevien jalkojen hoito. Jalkojen liikahikoilun hoitoon kannattaa käyttää monipuolisia omahoitokeinoja. Tarvittaessa voi kääntyä asiantuntijan puoleen.
HoitotuoteKäytön vaikutuksia
Lievästi hapan pesuneste (apteekki)Ihon pinnalle muodostuu hapan pintakerros, mikä estää bakteerien kasvun ja haju vähenee. (ks. «Jalkojen pesu ja kuivaus»6)
MerisuolakylpyPesuvati vettä, 2–8 rkl merisuolaa, 10 minuuttia, viikon ajan.
Hienojakoinen talkkiSitoo kosteutta, pitää jalat kuivina. Ei tuki hikirauhasia.
Lampaanvilla (apteekki)Pujotetaan varvasväleihin, imee kosteutta (kuva « Varvasväleihin pujotettava lampaanvilla imee kosteutta ja pitää varpaat erillään»1)
DeodorantitAntiperspirantitPoistavat pahaa hajua, eivät estä hikoilua.
Alumiinisuolat (alumiinikloorihydraatti, alumiinikloridi) poistavat hajua, vähentävät hikoilua.
SukatMateriaali: keinokuitu, keinokuitu-villa-seos, puuhiiltä sisältävät varvassukat. Oikea koko (ks. «Sukkien jalkaterveyttä heikentävät ja edistävät ominaisuudet»4).
KengätMateriaali: nahka, kangas, verkkokangas, mikrokuitu, kalvomateriaali (mm. Goretex®). Oikea koko (ks. «Kengän istuvuuden vaikutus jalkaterveyteen»3, «Kengän materiaalien ja rakenteiden vaikutukset jalkaterveyteen»5).
Pikadesinfionti: Orasept FGSukkien ja kenkien desinfiointi/desinfioiva pesu.
AktiivihiilipohjallisetAktiivihiilihiukkaset ehkäisevät hajun muodostumista. Lisäävät kenkähygieniaa. Materiaali iskuja vaimentavaa.
Jalkavoimistelu
Paljain jaloin liikkuminen
Vahvistaa jalkalihaksia. Jalkojen iho ja varvasvälit kuivat. Ihotunto, jalkalihakset ja nivelet aktivoituvat (ks. «Jalkavoimistelun tavoitteet ja toteutusperiaatteet»7, «Paljasjalkakävely on tehokasta jalkavoimistelua»8).
Asiantuntijahoidot
Alumiinisprii, alumiinikloridiheksahydraatin 20–25 % vedetön alkoholiliuosReseptituote
Iontoforeesi tasavirtahoitoEnsimmäiset 2–3 viikkoa: 3–5 käsittelyä. Hoidon vaikutuksen alettua hoito 1–2 viikon välein.