Etusivu » Punajäkälä

Punajäkälä

Terve suu
10.6.2015
Anne Hiiri

Punajäkälä eli lichen ruber (planus) on ihon ja limakalvojen krooninen, tulehduksellinen sairaus, jota esiintyy muutamalla prosentilla väestöstä. Noin kolmasosalla ihon punajäkälää sairastavista on todettavissa myös suun alueen punajäkälä.

Punajäkälä on yleisin 30–60-vuotiailla naisilla ja esiintyy tavallisimmin suun sisällä poskien limakalvoilla molemmin puolin ja useissa kohdissa. Punajäkälä voi esiintyä myös kielen sivussa.

Aiheuttajat ja tunnistaminen

Punajäkälän aiheuttajaa ei tunneta. Punajäkälä voi vaihdella ulkonäöltään. Se voi olla verkkomainen, näppyläinen tai atrofinen. Väriltään punajäkälä voi olla valkoinen tai punainen tai punavalkoinen (kuva «Punajäkälä»1). Punajäkälä voi aiheuttaa suun limakalvon arkuutta ja polttelua.

Suussa voi esiintyä myös muita punajäkälän kaltaisia muutoksia, joita aiheuttavat paikallisten ärsykkeiden lisäksi useat lääkeaineet (verenpainelääkkeet, nesteenpoistolääkkeet, kultasuolat, tulehduskipulääkkeet ja malarialääkkeet), allergia hampaiden paikkausmateriaaleille, elinsiirtojen jälkeiset hylkimisreaktiot tai hepatiitti C -virusinfektio.

Omahoito

Suun alueen punajäkälää sairastava voi omahoidollaan pyrkiä lievittämään suun punajäkälän oireita seuraavasti:

  • Tavallisia hammastahnoja kannattaa käyttää vähän ja valita sellainen tahna, joka ei sisällä natriumlauryylisulfaattia.
  • Kaupallisia suuvesiä ei tule käyttää, vaan niiden sijaan voi käyttää apteekista saatavaa fysiologista keittosuolaliuosta tai valmistaa liuos itse liuottamalla veitsenkärjellinen suolaa juomalasilliseen vettä.
  • Haalea, laimea kamomillatee voi lievittää oireita.
  • Kuivaa suuta voi huuhdella ruokaöljyllä (maun parantamiseksi voidaan lisätä tippa mentoliöljyä).
  • Kannattaa välttää sitrushedelmiä samoin kuin kaikkia muita happamia hedelmiä, marjoja ja vihanneksia, kuten ananasta, kiiviä, mansikoita ja tomaattia, tai maustettuja ruokia, jotka ärsyttävät limakalvoja.
  • Ruokaa ja juomia ei tulisi nauttia kovin kuumana tai kylmänä.
  • Myös viinit ja väkevä alkoholi ärsyttävät limakalvoja.

Asiantuntijahoito

Suun punajäkälä huomataan usein suun tutkimuksen yhteydessä, ja osana punajäkälän oireita lievittävää hoitoa hammaslääkäri poistaa kaikki limakalvoja ärsyttävät tekijät (esim. hampaiden ja paikkojen tai proteesien terävyydet).

Suun punajäkälään ei ole olemassa parantavaa hoitoa. Joskus hammaslääkäri tai lääkäri määrää paikallista kortikosteroidihoitoa lievittämään limakalvojen kipua. Noin joka kuudennella suun punajäkälää sairastavalla todetaan suussa myös hiivatulehdus, joka tulee asianmukaisesti diagnosoida ja hoitaa (ks. «Suun sienitulehdukset»1).

Suun punajäkälä muuttuu suusyöväksi noin 1 %:lla sitä sairastavista. Potilaita seurataankin 1–2 kertaa vuodessa muutoksen kliinisen kuvan, kivun ja oireiden mukaan.