Etusivu » Reuma ja suun terveys

Reuma ja suun terveys

Terve suu
10.6.2015
Sisko Honkala

Elimistön vastustuskyky on usein heikentynyt tulehduksellisissa reumasairauksissa (nivelreuma ja systeemiset sidekudossairaudet) perussairauden vuoksi (taulukko «Reumasairaudet. Reumasairauksiin kuuluvat tuki- ja liikuntaelimistön toiminnanhäiriöt ja sairaustilat. Reumasairaudet jaetaan kolmeen ryhmään.»1). Kaikenlaisten tulehdusten – myös suun ja hampaiden tulehdusten – on epäilty vaikuttavan haitallisesti tulehduksellisten reumasairauksien kulkuun.

Suun tulehdukset reumasairauksissa

Reumaa sairastavilla suun kuivumisen takia ovat suun mutans-streptokokki, laktobasilli- ja hiivasienimäärät suurentuneet, mikä altistaa hampaiden reikiintymiselle (ks. «Karies (hampaan reikiintyminen)»1) ja suun sieni-infektioille (ks. «Suun sienitulehdukset»2). Heillä on suurentunut riski saada myös hampaiden kiinnityskudosten sairauksia (ks. «Hampaan kiinnityskudostulehdus (parodontiitti)»3).

Limakalvomuutokset ja reuma

Tulehduksellisiin reumasairauksiin (SLE, nivelpsoriaasi ja skleroderma) liittyy usein limakalvomuutoksia. SLE:ssä nähdään usein posken limakalvolla pyöreähkö punainen alue, josta lähtee säteittäisiä valkoisia juosteita. Nämä muutokset ovat yleensä herkkiä ärsykkeille, mutta muuten oireettomia. Sklerodermalle tyypillisiä oireita ovat suun ja ympäristön kudosten kireys, huulten kapeneminen, kielijänteen lyheneminen ja suun avausliikkeen pieneneminen. Nivelreuman yhteydessä voi suun limakalvoilla esiintyä valkoisia, lichen-tyyppisiä juosteita (kuva «Punajäkälän aiheuttama suun limakalvomuutos»1).

Leukanivelmuutokset reumasairauksissa

Leukanivelten oireet (ks. «Purentaelimistön oireita ja sairauksia»4) ovat yleisiä nivelreumassa ja muissa tulehduksellisissa reumasairauksissa. Eniten leukaniveloireita ja todettavia leukanivelmuutoksia on aikuisilla spondylartropatiaa sairastavilla. Oireina ovat yleensä leuan liikearkuus ja liikelaajuuksien väheneminen, leukanivelten aamujäykkyys ja rahina sekä nivelten painoarkuus. Puremalihakset (ks. «Leukaluut ja purentaelimistö»5) kipeytyvät ja niiden purentavoima voi vähetä.

Toiminnanhäiriö kuormittaa leukanivelien lisäksi hampaita. Tämä voi aiheuttaa niihin murtumia, tulehduksia ja hammas voi mennä kuolioon purentarasituksesta . Myös hampaiden kiinnityskudokset voivat kärsiä rasituksesta.

Lasten reuma ja leukanivelvaivat

Lasten reumassa leukanivelten tutkiminen on erityisen tärkeää, koska leukanivelten tulehtuminen on yleistä ja leukanivel voi joskus olla ensimmäisenä sairastuva nivel.

Leukanivelen tulehtuminen saattaa kasvuikäisellä lapsella tai nuorella johtaa leuan kasvuhäiriöihin. Jos tulehdus on vain toisessa nivelessä, suuta avatessa alaleuka kiertyy sairaalle puolelle (kuva «Reuma ja kasvojen symmetria»2). Suun avausliike voi pienetä, ja aamujäykkyyttä saattaa esiintyä leuassa. Joskus – etenkin vanhemmilla lapsilla – esiintyy myös liikekipua ja leposärkyä. Leukaniveltulehdus aiheuttaa kuitenkin harvoin oireita lapsille. Siksi onkin tärkeää, että leukojen kasvua ja kehitystä seurataan suun terveydenhuollon käynneillä (ks. «Suun hoito reumasairauksissa»6).

Jos leukanivelen nivelrusto tuhoutuu, leuan kasvu voi hidastua tai pysähtyä kokonaan. Jos leuan kasvu pysähtyy vain toisella puolella, kasvot muuttuvat epäsymmetrisiksi. Alaleuan kasvun muutokset heijastuvat usein myös yläleukaan. Muutokset johtavat edelleen purennan muutoksiin.

Reumalääkkeet ja suun terveys

Reuman hoidossa käytettävillä lääkkeillä voi olla paljon erilaisia suuvaikutuksia (taulukko «Lääkkeiden vaikutukset suun terveyteen»7). Kultayhdisteet ja penisillamiini voivat johtaa lisääntyneisiin suun sienitulehduksiin ja tulehdusten pitkittyneeseen paranemiseen.Kultayhdisteitä sisältävät valmisteet voivat myös aiheuttaa kielitulehdusta ja lichen-tyyppisiä suun limakalvomuutoksia. Penisillamiinin käyttö saattaa aiheuttaa suun limakalvojen haavaumia ja joskus huulten rohtumista, kielitulehdusta tai ikenien ja suun limakalvojen tulehdusta sekä makuaistin häiriöitä.

Jos aktiivinen lääkehoito ei auta reumaoireisiin, voidaan oireiden helpottamiseksi kokeilla niin sanottuja biologisia lääkkeitä. Niistä ensisijaisesti käytössä ovat tuumorinekroositekijän estäjät (TNF-alfa-salpaajat, kuten etanersepti tai infliksimabi), joiden käytön haittavaikutuksena huulet voivat tulehtua.

Jos TNF-alfa-salpaajat eivät riitä helpottamaan oireita, voidaan hoitoon lisätä B-solujen estäjä (rituksimabi) tai T-solujen salpaaja (abatasepti). Niiden aiheuttamia mahdollisia haittavaikutuksia ovat mm. aftainen suutulehdus (ks. «Aftat»8), suun herpes-infektio, suun limakalvon haavaumat ja hammasinfektiot.

Taulukko 1. Reumasairaudet. Reumasairauksiin kuuluvat tuki- ja liikuntaelimistön toiminnanhäiriöt ja sairaustilat. Reumasairaudet jaetaan kolmeen ryhmään.
1Tulehdukselliset reumasairaudet Nivelreuma
Systeemiset sidekudossairaudet (esim. Sjögrenin oireyhtymä, SLE eli systeeminen lupus ja systeeminen skleroosi)
Kideartriitti eli kihti
Spondylartropatiat (esim. selkärankareuma, nivelpsoriaasi ja reaktiivinen artriitti)
2Degeneratiiviset eli ei-tulehdukselliset reumasairaudetNivelrikko
Selän ongelmat (selän rappeumasairaudet, välilevytyrä eli iskias)
Osteoporoosi
3Pehmytkudoksen reumasairaudetFibromyalgia

Aiheeseen liittyvä ohje, ks. Nivelreuma ja suun terveys «Nivelreuma ja suun terveys»9 .