Kosteuden kuljetus jalkaterän iholta

Kosteuden kuljetusta ihon pinnalta sukkien ja kenkien päällysmateriaalin läpi kutsutaan hien liikkeeksi. Kävelyn tukivaiheessa jalkaterä puristuu kenkää vasten, jalkakaaret madaltuvat ja pumppaavat hikoilun synnyttämää kosteutta sukasta pois. Ulos kengästä kosteus pumppautuu pääasiallisesti suuaukosta sisäkaaren kohdalta. Osa kosteudesta kulkee hengittävän kenkämateriaalin läpi. Tämä tapahtuu jokaisella askelella, kun jalkaterä painuu sukkaa ja kenkää vasten.

Sukkakuidut jaetaan kosteutta imeviin (hydrofiliset) ja kosteutta läpäiseviin ja kuljettaviin (hydrofobiset) kuituihin. Sukkamateriaaleista puuvilla imee itseensä kosteutta 14 kertaa enemmän kuin Coolmax®-kuitu ja kolme kertaa enemmän kuin akryylikuitu. Toiseksi eniten kosteutta imee villa.

Puuvilla on huono kosteuden kuljettaja

Puuvilla säilyttää kosteuden 10 kertaa pidempään kuin akryylikuitu. Kostuessaan puuvillasukan kuidut turpoavat ja painuvat kasaan. Kosteutta kuljettavat ilmaraot menevät tukkoon ja kosteus varastoituu sukkaan.

Muutaman tunnin pitämisen jälkeen puuvillasukka on nihkeä ja iho kostea. Kostea sukka lisää hiertymien ja rakkojen muodostumista (ks. Rakko). Kosteissa sukissa ääreisverenkierto heikkenee, jalat ovat kylmät ja palelevat helposti. Sukan iskunvaimennusominaisuudet heikkenevät tai häviävät kokonaan. Sukkakuiduista eniten turpoavat puuvilla 45 % ja villa 25 %; akryylikuitu turpoaa vain 5 %.

Luonnonkuidut ja synteettiset sukkakuidut

Keskeisiä sukkamateriaaleja ovat luonnonkuidut ja synteettiset eli keinotekoisesti valmistetut kuidut (tekokuidut). Luonnonkuiduista silkki esimerkiksi alussukissa (liner) käytettynä siirtää hyvin kosteutta sukasta. Se on ihanteellinen valinta ihoa vastaan olevaksi kerrokseksi. Harjatusta puuvillasta valmistettujen sukkien kyky kuljettaa kosteutta on perinteistä puuvillaa parempi (taulukko Luonnonkuituja sisältävien sukkien ominaisuuksia).

Yhdistämällä luonnonmateriaaleja ja synteettisiä kuituja, sukkiin on saatu uudenlaisia ominaisuuksia, kuten tehokasta kosteuden siirtämistä, lämmön eristämistä, kestävyyttä ja nopeaa kuivumista verrattuna periteiseen puuvillaan.

Synteettisistä kuiduista ydinkuidut lisäävät sukan teknisiä ominaisuuksia (tekniset sukat) kuten kosteudensiirtokykyä, lämmöneristystä, käyttömukavuutta ja kestävyyttä. Rakenteelliset kuidut ovat vahvistavia, pitävät sukan muodossaan ja täydentävät muiden materiaalien ominaisuuksia. Niiden ansiosta sukka on kestävä, joustava ja hyvin jalkaterän muotoihin mukautuva.

Kosteutta tehokkaasti kuljettavia ja läpäiseviä kuituja ovat muun muassa Coolmax®, akryyli ja polypropeliini. Eri valmistajat käyttävät tuotteissaan samoja tai samantyyppisiä synteettisiä kuituja. Eri kuitujen koostumus ja suositeltu pesulämpötila on sukan tuoteselosteessa (taulukko Synteettisten sukkakuitujen ominaisuuksia).

Hoitavilla aineilla käsitellyt sukkakuidut

Sukat, joissa sukkakuituihin on eri tavoin yhdistetty ihoa hoitavia aineita kuten hopeaa ja kuparia, vähentävät ihovaivojen yhteydessä punoitusta, hilseilyä, rakkuloita, halkeilua, kutinaa ja pitävät varvasvälit ehjinä. Sukat sopivat diabetesta, ihosairauksia ja ihon infektioita sairastaville. Terveihoiselle ne saattavat aiheuttaa ihoärsytystä. Puuhiiltä sisältävä varvassukka (Feelmax® Charcoal) on hyvä hikoileville jaloille, koska se estää hajuhaittoja, pitää jalat raikkaina ja vähentää rakkojen syntyä (taulukko Synteettisten sukkakuitujen ominaisuuksia, artikkelit Hikoilevien jalkojen hoito, Rakko)

Sukkien vahvikkeet suojaavat ihoa ja kynsiä ja keventävät plantaarista painetta

Sukkiin kudottujen vahvikkeiden tai kerrossukkien tavoitteena on suojata jalkaterän ihoa ja kynsiä hankaukselta ja iskuilta sekä vähentää jalkapohjaan kohdistuvaa kuormitusta, painetta, kipuja ja jalkahaavariskiä. Päkiän, kantapään ja varvasosan vahvistaminen on keskeistä, koska nämä alueet joutuvat kävelyn aikana kovimmalle kulutukselle (kuva ).

Kuva

Vahvikesukat. Vahvikkeet kantapäässä ja päkiässä vaimentavat iskuja, vähentävät painetta ja tasaavat kuormitusta. Sukan kärjessä olevat vahvikkeet suojaavat kynsivaurioilta. Kuva: Jukka Pääkkönen

Vahvikkeiden paksuudesta ja materiaalista johtuen plantaariset kuormitushuiput voivat vähentyä 20–59 % ja kokonaiskuormitus 47 %. Merinovilla vähentää eniten kuormitusta. Diabeetikoille kehitetyt sukat, joissa on päkiässä vahvike, laajentavat jalkaterän etuosan kontaktialuetta ja vähentävät päkiän huippupainetta.

Jalkaterän ihoalueiden suojauksen tarve riippuu jalkojen kunnosta, sairaudesta (diabetes, nivelreuma, ihotaudit, nivelrikko), käytettävistä kengistä, kuormituksen kestosta ja voimakkuudesta sekä maaston haasteellisuudesta (taulukko Vahvistettujen tai useampikerroksisten sukkien käyttötilante).

Koska diabeetikoilla ja nivelreumaa sairastavilla jalkaterän rakenteelliset muutokset lisäävät jalkapohjien painetta ja johtavat ihovaurioihin ja haavoihin, niiden ehkäisyssä suositellaan hoitavia sukkia, joissa on vahvikkeita kantapäässä ja päkiässä ja sukkakuiduissa on hoitavia aiheita. Sukat soveltuvat myös henkilöille, joilla on jalkakipuja ja ihomuutoksia jalkapohjissa ja varpaissa. Sukat ovat normaalia paksumpia ja vievät tilaa kengistä enemmän, joten ne on hyvä ottaa mukaan kenkäostoksille.

Taulukko 1. Luonnonkuituja sisältävien sukkien ominaisuuksia.
Villa Antibakteerinen, tuoksuton
Yhdistelmä: villa + polyamidi lisää kulutuskestävyyttä.
Uusi villa Pitkäkuituista ja pehmeää
Imee hitaammin kosteutta kuin puuvilla, mutta siirtää sen tehokkaasti sukasta.
Erittäin lämmin kylmällä
Antibakteerinen, nopeasti kuivuva
Merinovilla Pehmeä, ei aiheuta kutinaa tai ärsytystä.
Hyvä lämmöneristyskyky
Yhdistelmä: merinovilla + kosteutta siirtävät mikrokuidut Coolmax® (polyesteri) tai Endurofil™ (polypropeeni) lisää kestävyyttä ja käyttömukavuutta.
Harjattu puuvilla Pehmeätä, joustavaa, kestävää
Hyvä kosteudensiirtokyky
Silkki Miellyttävä iholla.
Ei niin kestävää kuin muut kuituvaihtoehdot.
Alussukissa (liner, ks. Sukkien valinta käyttötarkoituksen mukaan) silkki siirtää hyvin kosteutta sukasta.
Ihanteellinen valinta ihoa vastaan olevaksi kerrokseksi
Taulukko 2. Synteettisten sukkakuitujen ominaisuuksia.
Synteettinen kuitu Tuotemerkkejä Ominaisuudet
Polyesteri Coolmax® Siirtää kosteuden nopeasti iholta, iho on kuiva ja tuntuu lämpimissä olosuhteissa viileältä.
Pehmeä ihoa vasten, kuivuu nopeasti.
Polypropyleeni Isofil® Tehokas lämmöneristämiskyky ja kosteuden siirtäminen, kulutusta kestävä
Vettä hylkivä materiaali nopeuttaa sukan kuivumista.
Polyakryyli + polyesteri Amicor™Plus Estää mikrobien kasvua (antibakteerinen).
Voimakkaan hikoilun ja jalkainfektioiden hoitoon
Sopii myös allergisille.
50 % merinovillaa, 50 % polypropyleenia Isolwool® Tehokas lämmöneristämiskyky; vähentää ihon hankausta.
Hyvin muotonsa pitävä, kevyt, kestävä
Hopealla päällystetty polyamidi X-Static® Suojaa tehokkaasti mikrobeilta (bakteerit, sienet, virukset), ehkäisee hajun syntymisen.
Antistaattinen
Hyvä lämmönsäätelykyky (kylmällä lämmin, lämpimällä viileä)
Hajuhikoilun ja jalkainfektioiden hoitoon
Kupari-ionilla käsitelty lanka Aetrex®, Cupron™ Antibakteerinen ja antifungaalinen; eliminoi 99,8 % bakteereista ja sienistä sukassa.
Ehkäisee ja parantaa jalkainfektioita; vähentää ihon kutinaa, hilseilyä, halkeamia, vetistä ihottumaa, turvotusta, hajua.
Soveltuu diabeetikoiden ihomuutosten ehkäisyyn ja hoitoon.
Nylon, polyamidi Antaa sukalle muodon.
Joustavaa, kestävää
Elastaani Lycra® Takaa hyvän istuvuuden, estää varren valumisen.
Joustavaa
Taulukko 3. Vahvistettujen tai useampikerroksisten sukkien käyttötilanteet.
Päkiä- ja kantakivut
Vaurioituneet iskunvaimennusmekanismit esim. nivelrikko, rasvapatjojen surkastuminen
Sairauteen (diabetes, nivelreuma, ihosairaus) liittyvät tuntopuutokset, kohonnut plantaarinen paine, haavariski, jalkahaava
Jalkaleikkauksen jälkitila
Kuormittava liikunta ja urheilu
  • Erityisesti jyrkkärinteisessä maastossa liikuttaessa ehkäisemään kynsivaivoja