Oluttuoppien pienentäminen voisi olla yksi keino vähentää alkoholin kulutusta, tuore brittitutkimus vihjaa. Tosin tässä tapauksessa tuoppikokoa pienennettiin brittien suosimasta vajaan 6 desilitran tuopista hieman alle 4 desilitran tuoppiin.

Tutkimuksessa 12 englantilaista pubia ja ravintolaa suostui vaihtamaan tavallisen 568 millilitran tuoppinsa 379 millilitran tuoppiin neljäksi viikoksi. Hinta laskettiin vastaamaan pienempää juoma-annosta.

Kun testijaksoa verrattiin sitä edeltävään ja seuraavaan kuukauteen, jolloin suurin tuoppikoko oli 568 ml, olutta kulutettiin päivittäin noin 10 prosenttia vähemmän, tutkijat havaitsivat. Pubien tulot olivat keskimäärin 5 prosenttia pienemmät testijakson aikana.

Aiemmissa tutkimuksissa vastaavaa on havaittu, kun viiniannoksia on pienennetty tai se on tarjoiltu pienemmistä pulloista. Sama näyttäisi tepsivän myös ruoka-annoksissa.

Tulokset kannattaa varmistaa suuremmissa tutkimuksissa, mutta ne viittaavat ihmisten tyytyvän pienempään alkoholiannokseen, jos se on suurin tarjolla oleva. Jos asiakkaat tällöin ostavat suurin piirtein yhtä monta tuoppia, he tulevat juoneeksi vähemmän alkoholia.

Tutkimus julkaistiin tieteellisessä PLOS Medicine -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim

(PLOS Medicine 2024;21:e1004442)

https://doi.org/10.1371/journal.pmed.1004442