Paljon epäterveellisiä valmisruokia, limuja ja muita ultraprosessoituja elintarvikkeita käyttävät saattavat sairastua muita todennäköisemmin iän myötä yleistyviin silmäsairauksiin kuten kaihiin, glaukoomaan ja silmänpohjan ikärappeumaan.

Lähes 160 000 yli 50-vuotiaan britin seurantatietoihin perustuvat tulokset osoittavat, että paljon ultraprosessoituja elintarvikkeita käyttävät sairastuvat silmänpohjan ikärappeumaan tai glaukoomaan 30 prosenttia ja kaihiin 10 prosenttia todennäköisemmin kuin samanikäiset, joiden ruokavaliossa on vain vähän ultraprosessoituja ruokia.

Sairastumisriskit myös suurentuvat tasaisesti mitä enemmän kyseisiä elintarvikkeita syö, tulokset osoittavat. Ruokavalion lisäksi kuitenkin monet muutkin seikat vaikuttavat silmäsairauksien syntyyn, joten tuloksia kannattaa tulkita varoen.

Pelkkä teollinen käsittely ei automaattisesti tee elintarvikkeesta epäterveellistä, mutta ultraprosessoitu ruoka sisältää usein paljon suolaa, rasvaa ja sokeria ja vähänlaisesti ravintokuituja. Esimerkiksi makkarat, leikkeleet, karkit, virvoitusjuomat, leivonnaiset ja keksit voivat olla ultraprosessoituja.

Ultraprosessoitu ruoka on yhdistetty myös muun muassa tyypin 2 diabetekseen ja lihavuuteen.

Uutispalvelu Duodecim

(European Journal of Nutrition 2024;63:3175–3186)

https://doi.org/10.1007/s00394-024-03498-5