Yleistä

Vatsakipu luokitellaan akuutiksi eli äkilliseksi, mikäli kivun kesto on alle viisi päivää eikä se ole helpottunut kuuden tunnin aikana. Myös krooniseen vatsakipuun voi liittyä akuutteja pahenemisvaiheita.

Akuutin vatsan oireet voivat johtua lukuisista eri syistä. Äkillisen vatsakivun syy on useammin vatsan alueen elimiin kuin naistentauteihin liittyvä. Tavallisimpia vatsan elimiin liittyviä syitä ovat virtsatietulehdus, akuutti umpilisäketulehdus, sappikivitauti ja virtsatiekivi. Tämä artikkeli käsittelee pääasiassa gynekologisia eli naistentauteihin liittyviä vatsakipuja.

Alkuraskauteen liittyvät kivut

Ylimääräinen verenvuoto on tavallista alkuraskauden ongelmissa. Kohdunulkoisen raskauden oireita ovat alavatsakipu tai poikkeavaa verinen vuoto. Oirekuva voi vaihdella hyvin vähäoireisesta vaikeaan. Äkillinen voimakas vatsakipu, hartiapistos ja pyörtyminen ovat merkkejä vakavammasta tilanteesta. Hartiapistos on seurausta palleahermon ärsytyksestä, jonka syy voi olla vatsaontelon sisäinen verenvuoto.

Normaaliinkin alkuraskauteen liittyy usein lievää alavatsakipua, ja jopa viidesosalla esiintyy veristä vuotoa. Jos vuoto pitkittyy tai lisääntyy kuukautisten kaltaiseksi, kyseessä voi olla keskenmeno. Keskenmenoon liittyvä kipu on syklistä, sillä kohtu supistaa itseään tyhjäksi.

Äkillisen alavatsakivun syitä naisilla

Jos kuukautiset eivät vielä ole alkaneet, syklinen alavatsakipu voi viitata rakenteelliseen kehityshäiriöön, jossa kuukautisveren normaali poistuminen on estynyt (ks. Kohdun ja emättimen puutos (aplasia), umpinainen immenkalvo tai kohdun rakennehäiriö).

Kuukautiskiertoon voi liittyä joskus voimakkaitakin kipuoireita. Esimerkiksi munasolun irtoamiseen (ovulaatioon) liittyä kipu on äkillinen, nopeasti ohimenevä toispuolinen kipu kierron keskivaiheilla. Ovulaatioon voi liittyä limaista tai niukkaa veristä vuotoakin. Kuukautisvuotoon liittyy usein kuukautiskipuja, jotka voivat olla voimakkaita.

Ikääntyvällä naisella pahanlaatuisten sairauksien osuus kivun taustalla lisääntyy. Postmenopausaalinen verenvuoto on aina syy tutkimuksiin.

Munasarjakystan tai munasarjakasvaimen puhkeamiseen voi liittyä äkillinen, kova kipu. Voimakkaaseen kipuun voi liittyä alkuvaiheessa pahoinvointia ja oksentelua. Joskus munasarjassa oleva kasvain voi kiertyä ja aiheuttaa akuutin kivun.

Myoomat eivät useinkaan aiheuta kipuja, ne voivat toki lisätä kuukautiskipuja ja aiheuttaa painontunnetta alavatsalla. Myoomat voivat kuitenkin joskus aiheuttaa akuutin vatsakivun. Nopeasti kasvava myooma voi mennä kuolioon (nekroosiin) ja siihen liittyvä kudostuho voi aiheuttaa kipua ja tulehdusarvojen suurentumista. Kohtuontelon sisällä kasvava myooma voi joskus myös syntyä kohdunkaulakanavasta ja aiheuttaa kouristavaa kipua.

Lisääntymisikäisten naisten yleisin pitkäaikainen kipu johtuu endometrioosista, josta kärsii noin 10 % naisista. Endometrioosille on tyypillistä, että sykliset, hyvinkin voimakkaat vatsakivut ovat jatkuneet jopa vuosia. Endometrioosikipu voi myös akutisoitua esimerkiksi endometrioosiin liittyvän munasarjarakkulan eli endometriooman puhjetessa. Endometrioosiin liittyy usein myös yhdyntäkipua ja harvemmin ulostamiseen tai virtsaamiseen liittyviä kipuja.

Sisäsynnytintulehdus alkaa yleensä vähitellen, ja kipu pahenee hiljalleen. Akuuttiin tulehdukseen liittyy kuumeilu. Tulehduksiin liittyy usein poikkeava, märkäinen valkovuoto, joskus verinen vuoto.

Milloin hoitoon

Jos raskauden aikaiseen verenvuotoon liittyy kipuja, jotka ovat voimakkuudeltaan kipulääkitystä vaativia, on hyvä ottaa yhteyttä terveyskeskukseen tai naistentautien päivystykseen. Yleensä riittää, että lääkäriin hakeudutaan lähimpänä arkipäivänä. Päivystykseen tulee aina ottaa yhteyttä, jos verenvuotoa ilmenee 22. raskausviikon jälkeen.

Jos raskauden aikana ilmaantuu äkillistä, voimakasta vatsakipua tai nainen pyörtyy, päivystykseen pitää hakeutua välittömästi.

Äkillisesti alkanut alavatsakipu, joka jatkuu useita tunteja, on aina syy hakeutua päivystyksellisesti tutkimuksiin.

Jos voimakkaaseen alavatsakipuun liittyy hartiapistosta, huimausta tai vatsan turpoamista, on syytä hakeutua hoitoon välittömästi.

Päivystystutkimukset ovat myös aiheen, jos kipuun liittyy korkea kuume tai yleistilan huonontuminen.

Kirjallisuutta

  1. Rahkola-Soisalo P, Härkki P, Pulkkinen P, Savolainen-Peltonen H. Fertiili-ikäisen naisen akuutti alavatsakipu ja sen erotusdiagnostiikka. Duodecim 2021;137(6):625-632
  2. Morin-Papunen L. Gynekologinen alavatsakipu. Lääkärin tietokannat / Lääkärin käsikirja [online; vaatii käyttäjätunnuksen]. Kustannus Oy Duodecim. Päivitetty 30.3.2022.
  3. Tapanainen J, Savolainen-Peltonen H. Akuutti gynekologia. Kirjassa: Tapanainen J, Heikinheimo O, Mäkikallio K (toim.). Naistentaudit ja synnytykset. Kustannus Oy Duodecim 2019, s. 251-256.