Etusivu » Istukan ennenaikainen irtoaminen

Istukan ennenaikainen irtoaminen

Lääkärikirja Duodecim
1.10.2018
naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Aila Tiitinen

Istukka irtoaa ennenaikaisesti (istukan ablaatio) joko osittain tai kokonaan noin 1 %:ssa raskauksista. Noin kolmasosa raskauden viimeisen kolmanneksen aikaisista vuodoista johtuu istukan tai sen osan irtoamisesta. Noin puolet istukan irtoamisista tapahtuu ennen synnytyssupistusten alkamista.

Aiempi istukan irtoaminen tai etinen istukka (ks. «Etinen istukka»1) lisää istukan irtoamisvaaraa jopa kymmenkertaisesti. Aiempi kohdun kaavinta on myös riskiä lisäävä tekijä. Altistavia tekijöitä ovat myös vatsaan kohdistuva vamma, äidin pre-eklampsia (ks. «Raskaudenaikainen verenpaineen nousu»2) tai diabetes (ks. «Diabetes (”sokeritauti”)»3). Tupakointi, alkoholin ja huumausaineiden käyttö (ks. «Raskaus ja päihteet»4) lisäävät myös riskiä istukan ennenaikaiselle irtoamiselle.

Oireet ja tutkimukset

Istukan irtoamisen oireita ovat verenvuoto emättimestä ja kohdun kivulias supistelu. Kohtu on pinkeä. Vuodon määrä voi vaihdella huomattavasti. Myös oireettomia ja lieviä tapauksia tavataan. Silloin istukka on irronnut osittain ja vuotanut veri on jäänyt istukan ja kohdun seinän väliin.

Kaikututkimuksessa selvitetään istukan sijainti sekä mahdolliset istukan alaiset verihyytymät. Koska istukan irtoaminen heikentää istukan toimintaa ja sitä kautta vaikuttaa sikiön hapen saantiin, on sikiön vointia seurattava tarkkaan. Sykekäyrän avulla seurataan sikiön vointia, se paljastaa hapenpuutteen merkit ja mahdollisen sikiön anemisoitumisen vuodon ollessa runsas.

Verenvuodon jatkuessa myös äidin vointi alkaa huonontua.

Hoito

Synnytyssairaalassa ablaation hoito on yleensä kiireellinen keisarileikkaus tai hätäkeisarileikkaus sekä äidin verenvuotosokin hoito. Lievissä tilanteissa, joissa vain pieni osa istukkaa on irronnut eikä sikiöllä ole hapenpuutteen merkkejä, voidaan jäädä seuramaan äidin ja sikiön vointia.

Milloin lääkäriin

Raskauden jälkipuolella esiintyy verenvuotoa jopa 10 %:lla odottavista äideistä, mutta verenvuodon syy on aina selvitettävä. Odottajan on aina syytä hakeutua synnytyssairaalan päivystykseen, jos hänellä esiintyy verenvuotoa tai voimakasta kipua raskauden viimeisen kolmanneksen aikana.

Ehkäisy

Tupakointia ja päihteiden käyttöä pitää välttää. Tämä ehkäisee myös muita raskauskomplikaatioita.

Normaali raskaus:

«Raskaus (normaali kulku)»18

Normaali synnytys:

«Normaali synnytys»19

Käytettyjä lähteitä

Nuutila M. Loppuraskauden verenvuodot. Lääkärin tietokannat / Lääkärin käsikirja [online; vaatii käyttäjätunnuksen]. Kustannus Oy Duodecim. Päivitetty 18.6.2018.