Masennus- ja ahdistusoireet ovat yleisempiä iäkkäillä, joiden lähi- tai kaukonäkö ovat heikentyneet. Myös sosiaalinen eristäytyneisyys ja ihmiskontaktien vähyys liittyvät heikentyneeseen näkökykyyn, yhdysvaltalaistutkimus osoittaa.

Tulokset perustuvat 2 800 kotonaan asuvan keskimäärin 79-vuotiaan tietoihin. Osallistujista 32 prosentilla oli varmistettu näkökyvyn heikentyminen ja 6 prosenttia koki näkönsä heikoksi, mutta sitä ei ollut testattu.

Huono näkökyky liittyi 80 prosenttia suurempaan masennusoireiden ja 74 prosenttia suurempaan ahdistusoireiden todennäköisyyteen, kun vertailukohtana olivat samanikäiset, joilla ei ollut näköongelmia. Objektiivisesti varmistettu näön heikentyminen liittyi myös vakavaan sosiaaliseen eristyneisyyteen. Eristyneinä pidettiin ihmisiä, joilla ei ollut keskustelukumppaneita, jotka asuivat yksin eivätkä juurikaan osallistuneet sosiaalisiin aktiviteetteihin.

Huono näkökyky voi vaikeuttaa liikkumista ja pienentää iäkkään elinpiiriä, mutta sosiaalinen eristyneisyys ja mielenterveysongelmat saattavat myös lisätä näköongelmia, jos näön heikentyminen jää muiden vaikeuksien takia hoitamatta tai huomaamatta.

Tutkimus julkaistiin JAMA Ophthalmology -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim

(JAMA Ophthalmology 2024;DOI:10.1001/jamaophthalmol.20236943)

https://doi.org/10.1001/jamaophthalmol.2023.6943