Äidin koronarokotus voi suojata vastasyntynyttä tartunnalta, vaikka äiti sairastuisi koronaan raskauden aikana. Aiemmin sama tutkijaryhmä osoitti rokotusten suojaavan äitejä vakavaoireiselta koronainfektiolta. Rokotukset raskauden aikana ovat turvallisia myös vauvalle.

Tuoreen tutkimuksen perusteella vastasyntyneen riski sairastua koroninfektioon oli puolet pienempi, jos hänen äitinsä oli ottanut täyden rokotussarjan ja myös tehosterokotuksen. Myös ennenaikaiset synnytykset ja vastasyntyneen hengitysvaikeusoireyhtymät olivat harvinaisempia. Nämä havaittiin verrattuna rokottamattomiin äiteihin.

Kaikki koronarokotukset liittyivät pienempään sairastumisriskiin, mutta suojateho oli suurin, jos äiti oli ottanut myös tehosterokotuksen. Tutkijoiden mukaan parhaan suojan saa todennäköisesti ottamalla koronarokotuksen tai tehosterokotuksen noin kaksi viikkoa ennen laskettua aikaa.

Tutkimuksessa tarkasteltiin 4 700 vastasyntynyttä, jotka syntyivät 27.11.2021–30.6.2022 välillä, jolloin omikron oli vallitseva koronavirusmuoto. Lasten äideistä kolmannes sairastui koronavirusinfektioon raskauden aikana. Sairastuneista äideistä 41 prosenttia oli rokottamattomia, 9 prosenttia oli osittain rokotettuja, 35 oli saanut täydet rokotukset ja 15 prosenttia lisäksi tehosterokotteen.

Tulokset julkaistiin American Journal of Obstetrics and Gynecology -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim

(American Journal of Obstetrics and Gynecology 2024;DOI:10.1016/j.ajog.2024.02.008)

https://doi.org/10.1016/j.ajog.2024.02.008