Epäsäännöllinen ja sirpaleinen vuorokausirytmi saattaa tuoreen tutkimuksen mukaan altistaa Alzheimerin taudin kehittymiselle. Onkin mahdollista, että vuorokausirytmin korjaaminen pienentäisi monien sairastumisriskiä.

Sirpaleinen vuorokausirytmi kuvaa tilannetta, jossa aktiivisuus ja lepovaiheet ovat pätkittäin siellä täällä ja yöunet keskeytyvät toistuvasti.

Tutkimus julkaistiin JAMA Neurology -lehdessä, ja siihen osallistui 320 keskimäärin 69-vuotiasta hollantilaista. Osallistujat eivät sairastaneet muistisairautta kahdeksanvuotisen seurannan alkaessa.

Osallistujien vuorokausirytmiä ja sen vaihteluita selvitettiin aktiivisuusrannekkeilla, joita käytettiin seitsemän vuorokautta. Lisäksi osallistujat pitivät unipäiväkirjaa ja heidän aivonsa tutkittiin positroniemissiotomografialla.

Alzheimerin taudin kehittymiseen liittyvät aivojen amyloidikertymät olivat selvästi runsaampia osallistujilla, joiden vuorokausirytmi oli sirpaleinen, tulokset osoittivat. Tämä koski etenkin potilaita, jotka olivat valmiiksi suurentuneessa Alzheimerin taudin vaarassa perimänsä takia.

Yöunien pituus tai laatu eivät vaikuttaneet tuloksiin. Myöskään osallistujien elämäntavat tai mahdolliset sairaudet eivät selittäneet havaintoja.

Tulokset ovat uskottavia, mutta ne pitää varmistaa vielä suuremmissa lisätutkimuksissa. Amyloidikertymiä syntyy aivoihin aktiivisuuden aikana ja niitä poistuu varsinkin pitkien yöunien aikana. Vuorokausirytmin sirpaleisuus voikin kerryttää amyloideja sekä haitata niiden poistumista.

Alzheimerin tauti on yleisin aivoja rappeuttava etenevä muistisairaus. Noin 15–20 prosenttia yli 85-vuotiaista sairastaa sitä. Alzheimerin tautia voidaan jonkin verran hidastaa lääkkeillä, mutta siihen ei ole parantavaa hoitoa.

Uutispalvelu Duodecim

(JAMA Neurology 2024;8:824–834)

https://doi.org/10.1001/jamaneurol.2024.1755