Täysjyväviljaa suosivat elävät muita pitempään ja heillä on myös enemmän terveitä elinvuosia. Tanskalaistutkimuksen mukaan vaikutus ei ole suuren suuri, mutta väestötasolla pienetkin erot ovat merkittäviä.
Tutkimus perustuu 23 000 tanskalaismiehen ja 25 000 naisen 14–18-vuotisiin seurantatietoihin.
Kun eniten täysjyväviljaa käyttäviä verrattiin sitä vähiten käyttäviin, täysjyvää suosivat elivät keskimäärin vuoden pitempään ilman merkittäviä sairauksia, kuten syöpää, sydänsairauksia, aivoverenkiertohäiriötä, tyypin 2 diabetesta, astmaa, keuhkoahtaumatautia tai dementiaa.
Jos täysjyväviljaa suosiva sairastui johonkin edellä mainittuun sairauteen, hän sairasti sitä lyhemmän aikaa kuin muut, vaikka heidän eliniänodotteensa oli pitempi.
Tutkimus julkaistiin European Journal of Nutrition -lehdessä.
Täysjyväviljatuotteiden käyttö on aiemmin yhdistetty muun muassa pienempään sydän- ja verisuonisairauksien, paksu- ja peräsuolisyövän, tyypin 2 diabeteksen sekä ennenaikaisen kuoleman riskiin.
Uutispalvelu Duodecim
(European Journal of Nutrition 2024;63:1581–1591)