Etusivu » Suun terveyden yhteys yleissairauksiin

Suun terveyden yhteys yleissairauksiin

Terve suu
10.6.2015
Sisko Honkala

Suussa on sekä määrältään että lajistoltaan hyvin runsas mikrobikasvusto. Jos mikrobien kesken vallitsee tasapaino, ne eivät yleensä aiheuta kantajalleen ongelmia; päinvastoin, niillä on erittäin tärkeitä suojaavia tehtäviä (ks. «Suun mikrobit»1). Suussa elää kuitenkin myös yleisvaarallisia taudinaiheuttajia, jotka voivat päästä verenkiertoon hoitamattomien suun limakalvohaavaumien tai hampaiden tulehduspesäkkeiden kautta. Useisiin yleissairauksiin liittyy suun limakalvomuutoksia (taulukko «Sairauksia, joihin saattaa liittyä limakalvomuutoksia suussa.»1).

Mitä heikkokuntoisempi henkilö on ja mitä enemmän suussa on tulehduksen leviämisen mahdollistavia vaurioita tai sairauksia, sitä vaarallisempia voivat olla terveelle ihmiselle jopa kaikkein harmittomimmat suun mikrobit. Elimistön yleisen vastustuskyvyn heiketessä voivat suuperäiset tulehdukset muodostua huomattavaksi uhkaksi perusterveydelle.

Jos suun limakalvolla havaitaan poikkeavia pitkäkestoisia muutoksia, on syytä varata aika hammaslääkärille.

Suun tulehduksien ja yleissairauksien yhteys

Monien yleissairauksien hoidon onnistumiseksi suun ja hampaiden tulehdusten ehkäisy ja oireiden hoito on tärkeää. Tällaisia sairauksia ja komplikaatioita ovat muun muassa valtimonkovettumatauti, sydäninfarkti, aivoinfarkti, diabetes, sydänpussitulehdus, munuaiskeräsen tulehdus, keuhkoastma, keuhkokuume, MS-tauti, nivel- ja selkärankareuma, tekoniveltulehdukset sekä osteoradionekroosi (sädehoidon aiheuttama pehmyt- ja kovakudoksen tuhoutuminen).

Suun tulehduksista yleissairauksien kulkuun voivat vaikuttaa ientulehdus, hampaiden kiinnityskudoksia tuhoava ja syviä ientaskuja muodostava kiinnityskudostulehdus (ks. «Hampaan kiinnityskudostulehdus (parodontiitti)»2), hammasytimen tulehdus (ks. «Karies (hampaan reikiintyminen)»3), märkäpesäke hampaan juuren kärjessä (kuva «Hampaan viereen muodostunut märkäpaise»1) tai hammasluussa, hammasluun tulehdus, suun limakalvojen haavaumat ja sairaudet, sieni-infektiot (ks. «Suun sienitulehdukset»4), sopimattomien proteesien aiheuttamat pitkälliset haavaumat sekä puhkeamattomien tai osittain puhjenneiden hampaiden ympäryskudoksen tulehdukset (ks. «Perikoroniitti (viisaudenhampaisiin liittyvä ientulehdus)»5).

Artikkeleissa «Diabetes ja suun terveys»6«Sukupuolitaudit ja suun terveys»7 käsitellään tarkemmin eri sairauksien ja suun terveyden välistä yhteyttä.

Taulukko 1. Sairauksia, joihin saattaa liittyä limakalvomuutoksia suussa.
SairausryhmäDiagnoosiLimakalvomuutos
IhosairaudetLichen ruber planus (punajäkälä) (ks. «Punajäkälä»8)Näppylät, laikut (kuva «Punajäkälän aiheuttama suun limakalvomuutos»2), rakkulat, pinnalliset haavat, verkkomainen tai surkastunut muutos
Erythema multiformeRakkulat
Pemfigoidi, pemfigusPinnalliset haavaumat, nesteen täyttämät rakkulat
Epidermolysis bullosaLimarakkulat
Hemorraginen angina bullosaRakkulat
Dermatitis herpetiformisHaavaumat
Lupus erythematosus discoides (punahukka)Pyöreähkö punainen alue, joskus haavainen, jota ympäröivät säteittäisesti ohuet valkoiset juosteet (kuva «Punahukan ilmenemismuodot iholla ja suussa»3)
Ruoansulatuskanavan sairaudetRefluksitauti
(ks. «Refluksitauti ja suun terveys»9)
Haavaumat
Anoreksia, bulimia
(ks. «Syömishäiriöt ja suun terveys»10)
Kuivuminen
Crohnin tauti
(ks. «Crohnin tauti ja suun terveys»11)
Huulten turvotus, limakalvojen "nupukivimäinen" liikakasvu, ientulehdus, uusiutuvat aftat
Ulseratiivinen koliittiUusiutuvat aftat (ks. «Aftat»12, kuva «Afta alahuulen sisäpinnalla»4)
Keliakia
(ks. «Keliakia ja suun terveys»13)
Uusiutuvat aftat, suupielen haavaumat
VerisairaudetAnemiat
(ks. «Anemia ja suun terveys»14)
Aftamaiset haavaumat
TrombosytopeniaHaavaumat
NeutropeniaHaavaumat
Leukemia
(ks. «Leukemia ja suun terveys»15)
Verenpurkaumat ja haavaumat
SidekudossairaudetNivelreuma ja Sjögrenin oireyhtymä
(ks. «Reuma ja suun terveys»16 ja «Sjögrenin oireyhtymä ja suun kuivuus»17)
Kuivuminen
SklerodermaHaavaumat
Reaktiivinen artriitti (Reiterin tauti)Haavaumat
Addisonin tautiVärimuutokset
Diabetes
(ks. «Diabetes ja suun terveys»6 ja «Diabeetikon suunhoito-ohjeet»18)
Kuivuminen
VirussairaudetHerpes-virusinfektioKivuliaat rakkulat ienalueella ja muualla suun limakalvolla (kuva «Herpesviruksen aiheuttamia suumuutoksia»5)
Herpes zoster -virusinfektio (vyöruusu)Kivuliaat rakkulat kehon keskiviivan yhdellä puolella (lukuun ottamatta suulakea)
MononukleoosiPeitteinen nielurisatulehdus, verenpurkaumat kovan ja pehmeän suulaen raja-alueilla
Papillooma-virusinfektio Nystymäinen liikakasvu, vaalea litteä limakalvon paksuuntuma
HIV-infektio
(ks. «Sukupuolitaudit ja suun terveys»7)
Aftat, herpes, karvainen leukoplakia, Kaposin sarkooma